Menu

Ouderdoms- en partnerpensioen bij een Grijze Scheiding

partnerpensioen

Pensioenrechten zijn veel waard en gezien de leeftijd bij een ‘grijze scheiding’ hoogst actueel. Dan is kennis macht. Ja? Een recht op pensioen is een recht op inkomen als er sprake is van een bepaalde gebeurtenis. Bij ouderdomspensioen heb je een zekere leeftijd bereikt. Bij partnerpensioen is er sprake van het overlijden van je partner. Met pensioenrecht bij scheiding bedoelen we niet AOW en ANW; het algemene ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Dat zijn jouw persoonlijke rechten bij de Nederlandse overheid.

Verdeling of verevening van pensioen

Uitgangspunt bij een scheiding voor gehuwden en geregistreerde partners is dat de pensioenrechten die tijdens het huwelijk of partnerschap zijn opgebouwd op grond van wettelijke bepalingen moeten worden verdeeld (ouderdomspensioen) of volledig worden toegewezen (nabestaandenpensioen). Dat kan in huwelijksvoorwaarden,
partnerschapsvoorwaarden of in het echtscheidingsconvenant zijn bepaald of worden aangepast.

Voor samenlevers is er niets in de wet bepaald. Soms hebben zij in hun samenlevingscontract bepaald dat zij elkaar aanmelden als partner voor het partnerpensioen. Eindigt de samenleving, dan wordt die aantekening doorgehaald. Het recht op partnerpensioen dat is opgebouwd tot het moment van het einde van de samenleving is voor deze ex-partner.

Verevening van pensioenrechten

Verevening van rechten op ouderdomspensioen is niet hetzelfde als verdeling van deze rechten. Verevening wordt hier uitgelegd aan de hand van praktijksituaties, waarbij wordt aangetekend dat een pensioenrecht een bruto-inkomen per jaar omvat.

Praktijksituatie

Joost (58) en Marjan (50) gaan na een huwelijk van vijftien jaar scheiden. Voor Joost is het zijn tweede scheiding. Voor Marjan haar eerste. Joost heeft tijdens hun huwelijk € 21.000 aan recht op ouderdomspensioen opgebouwd. Marjan heeft € 5.800 opgebouwd. Voor beiden geldt dat hun pensioenleeftijd gelijk is aan hun 67ste verjaardag. Leven zij op die datum, dan gaat hun recht op een levenslang ouderdomspensioen in. Het verevenen van deze rechten betekent dat Marjan € 10.500 krijgt uitgekeerd van het recht dat Joost heeft opgebouwd en dat Joost € 2.900 krijgt uitgekeerd van het recht dat Marjan heeft opgebouwd. Marjan ontvangt dit deel van Joost als Joost met pensioen gaat. Dan is Joost 67, terwijl Marjan dan 59 jaar is. Joost ontvangt het deel van Marjan als zij 67 is. Joost is dan al 75 jaar.

En er is nog een belangrijk verschil tussen verevenen en verdelen. Als Joost komt te overlijden voor zijn pensioenleeftijd, hoeft het pensioenfonds niets uit te keren. Dan ontvangt Marjan dus ook geen ouderdomspensioen meer van dit pensioenfonds. Tegelijkertijd betekent dit dat het pensioenfonds van Marjan als zij 67 geworden is € 2.900 moet uitkeren aan iemand die al overleden is. Het gevolg is dat Marjan die € 2.900 weer van het pensioenfonds zal ontvangen. Zij ontvangt dan het volledige recht van € 5.800 en niet het halve recht.

Dus bij verevenen ontvang je jouw deel van het recht van de ander op ouderdomspensioen zodra en zolang de ander met pensioen is.

Wil je liever een eigen recht bij het pensioenfonds van de ander dan kan dit ook voor jou geregeld worden. Maar niet zonder dit overeen te komen met elkaar. Voor verevening is geen overeenkomst nodig. Dat recht komt je toe op grond van de wet.

Bijzonder partnerpensioen

Behalve een ouderdomspensioen kennen veel pensioenregelingen ook nabestaandenpensioenen; pensioen voor de kinderen en voor de echtgenoot of partner. In de wet is bepaald dat bij scheiding een bijzonder partnerpensioen
ontstaat, een recht op partnerpensioen dat toekomt aan de ex-partner. Dit recht geldt alleen voor ex-samenlevers als zij tijdens hun samenleving als partner waren aangemeld bij de pensioenuitvoerder.

Deze informatie over pensioen komt uit het boek: “De betere grijze scheiding, uit elkaar na je vijftigste”, van Wills Langedijk en Rik Smit, dat wij in een eerdere blog bespraken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.