Menu

Rouwverwerking bij scheiding in 4 stappen

3 reacties
rouwverwerking bij scheiding

Liefdesverdriet ontstaat als een relatie wordt verbroken of als de gevoelens voor iemand onbeantwoord blijven. Als een huwelijk stuk loopt wordt in plaats van liefdesverdriet ook wel gesproken van scheidingsrouw. Het verlies van de partner zal verwerkt moeten worden net zoals bij het verlies van iemand welke om het leven komt. Voor rouwverwerking bij scheiding is net als bij rouw bij overlijden tijd nodig. Er is een leegte ontstaan en alles moet weer een nieuwe plek krijgen.

Er zijn manieren om scheidingsrouw goed te verwerken, en daaraan gaan we in dit artikel aandacht geven.

Rouwverwerking bij scheiding stap 1 – Geef jezelf de tijd

Neem de tijd om het verdriet te verwerken. De eerste dagen en weken na het stuk lopen van het huwelijk zullen alle emoties eruit moeten. Het is goed om de emoties de vrije loop te geven. Emoties welke opgekropt worden zullen anders op een later tijdstip als een boemerang dubbel zo hard terug komen.

Het kan moeilijk zijn om de emoties de vrije loop te geven, het liefst zou je weglopen voor deze emoties door je bijvoorbeeld op het werk te storten. Maar op de lange termijn zal je er baat bij hebben als je dealt met je emoties op het moment dat deze het heftigst zijn. En dit zal uiteindelijk er voor zorgen dat je het stuk lopen van de relatie eerder hebt verwerkt.
Het is normaal dat scheidingsrouw enkele weken tot maanden duurt. Langzaam maar zeker zullen de emoties minder intens worden en minder vaak de kop opsteken.

Rouwverwerking bij scheiding stap 2 – Geef jezelf de ruimte

Voor het verwerken van je scheidingsrouw zal je afstand moeten nemen tot je ex. Alleen nog maar contact met je ex voor de financiële en juridische afhandeling van het stuk gelopen huwelijk en natuurlijk over de kinderen als deze in het spel zijn. Kortom niet meer dan alleen het echt noodzakelijke contact. Je wilt zo veel mogelijk voorkomen dat vervellende emoties weer worden aangewakkerd.

Stop met het volgen van je ex op Facebook. Als je ziet dat je ex het prima naar zijn/haar zin kan hebben zonder jou dan gaat je dat zeker niet helpen. Sinds deze week heeft Facebook een nieuwe functie waarmee je je ex partner tijdelijk uit je tijdlijn kan laten filteren. Dat kan een handige functie zijn als je je ex niet gelijk wilt ontvrienden.

Berg de herinneringen aan je ex zoals foto’s op zodat deze uit het zicht zijn.

Rouwverwerking bij scheiding stap 3 – Praten

Over je gevoelens praten met anderen helpt bij het verwerken van je emoties. Praat erover met de mensen uit je omgeving waarmee je altijd al goed kon praten. Een no-go is om met je ex partner over je emoties te gaan praten. De ander kan zich schuldig gaan voelen en zal je daardoor dingen zal gaan verwijten. Een beetje afhankelijk van de reden van het stuk lopen van het huwelijk zijn er in ieder geval legio scenario’s te bedenken waardoor een gesprek met de ex partner zal uitlopen op iets waardoor je je in ieder geval niet beter zal gaan voelen.

Rouwverwerking bij scheiding stap 4 – Heb het naar je zin

Creëer voor jezelf de bevestiging dat je het ook naar je zin kan hebben zonder je ex partner. Ga weer dingen ondernemen. Zorg ervoor dat je het naar je zin hebt door wat te gaan drinken met vrienden of vriendinnen. Ga de dingen doen waar je met je ex niet aan toe kwam. Ga op vakantie naar het land waar jij altijd al zo graag naar toe wilde maar wat je ex niet zag zitten. Ga de hobby doen die je altijd zo graag wilde maar waar je ex geen zin in had. Ga weer eten wat jij lekker vindt maar wat je ex nooit wilde etc.

REACTIES

Erik de Vries - 25 jun 2017

Leuke tips, maar ik kan er niet veel mee! Ik ben in 2014 gescheiden en ik heb pas sinds enkele maanden moeite met mijn scheiding! Dat had ik nooit verwacht na bijna 3 jaar! Ik ben in 2015 verhuisd van Middelburg naar Doorwerth op verzoek van de werkgever, waarvoor ik 0,00 euro aan verhuisvergoeding heb gehad! Vervolgens kreeg ik in 2016 geen contractverlenging en kwam ik zonder werk te zitten! Door al die gebeurtenissen belandde ik in 2016 in een zware depressie, waar ik nu nog steeds in zit! Ik ben op advies van mijn therapeut in Doorwerth terug verhuisd naar Vlissingen en ik woon daar me begeleid. Ik ben dus terug in mijn eigen, vertrouwde omgeving, maar vervolgens kreeg ik opeens erg veel last met het verwerken van mijn scheiding en dat nadat ik toch al in 2014 gescheiden ben!!!!!!!!!! Hoe kan dit? Het doet zo'n ontzettende pijn, men zegt wel eens "scheiden doet lijden!" , nou ik lijd behoorlijk nu! Ik hou nog steeds erg veel van mijn ex, maar het meest van al mis ik de dingen, die we samen deden, gezellig een wandeling maken over het strand en dan ergens op het terras gaan zitten of gewoon even hand in hand lopen! Die kleine dingetjes! Momenteel ben ik wegens mijn depressie opgenomen in een ggz-instelling, maar ik kom er maar niet uit! Ik heb nergens zin in en ik zou het liefst op een waardige en humane manier een eind aan mijn leven maken! Ik ben een gelovig iemand, maar mijn geloof bevindt zich momenteel in een diepe crisis! Ik voel me ook erg eenzaam en alleen! Ik ben sinds mijn scheiding inmiddels 5 x verhuisd en ik kan nergens aarden, ik voel mij nergens thuis! Ik heb er een enorme spijt van dat ik in 2015 mijn prachtige appartementje in Middelburg heb opgezegd, daar zat ik zo mooi! Maar ja, ik kan de klok niet terug draaien! Maar wat heb ik nu een pijn!!!! Ik sta ook nog altijd ingeschreven voor een woning in Uden, mijn geboorteplaats! Maar de gemiddelde wachttijd is 5 jaar en ik sta nu pas 3 jaar en 3 maanden ingeschreven! Ik zou echter het liefst weer een appartementje in Middelburg hebben of een kleine woning in Uden, mijn geboorteplaats! Dan zit ik dichtbij mijn familie en in Uden woont mijn beste vriend! Maar ja, eerst maar eens uit die vervelende depressie zien te geraken! Dat heeft nu de hoogste prioriteit! En mijn scheiding verwerken! Gek dat ik er nu pas zoveel moeite mee heb ma zoveel jaren! Ik zit nu echt in een rouwproces! Heeft iemand nog goede, bruikbare tips voor me? Bij voorbaat hartelijk dank!

Wilma Ferwerda - 28 jun 2017

Dag Erik, Ik kan me voorstellen dat je in jouw situatie weinig aan de tips hebt. Eigenlijk is het maar het begin van wat je kan doen om een verlies echt te verwerken. En stap 4 komt natuurlijk pas als je je weer beter gaat voelen. Het valt me op dat het lijkt alsof je de depressie ziet als iets wat losstaat van de rest. Je hebt een groot verlies geleden, bent toen hard je best gaan doen om er zo min mogelijk last van te hebben, lijkt het. Daar ben je niet in geslaagd, dus lijd je verlies na verlies. Wat naar mijn idee ontbreekt in de tips hierboven is VOELEN. En dat klinkt makkelijker dan het is. Als je verlaten wordt, wordt er vaak veel meer (oude) pijn aangeraakt, pijn van al het liefdesverlies dat je in je leven ervaren hebt, en dat maakt dat je systeem dat voelen tegenhoudt. Depressief worden is een vorm van het 'echte' voelen tegenhouden. Alles wordt grijs, niks heeft meer zin. Het gaat allemaal over de rouw die nog niet gevoeld is. Ergens is het, lijkt mij, positief dat de scheiding nu in al zijn glorie omhoog komt. Wel is het belangrijk dat je daar constructief om rouwt, want rouwen helpt bij loslaten. Je vrouw is weg, je relatie is over, je hebt zelfs nog meer verliezen geleden in de hoop je leven weer op poten te krijgen. Toch is er geen enkele reden om te denken dat er ook niet voor jou een nieuw begin mogelijk is. Maar pas als je het oude hebt losgelaten. Gelovig zijn kan daar enorm bij helpen, God of Onvoorwaardelijke Liefde, zorgt er namelijk niet voor dat ons alles voor de wind gaat, maar God kan je wel blijven dragen in je verdriet. Misschien heb je wat aan het boek van Ingeborg Bosch: Illusies, zij legt duidelijk uit hoe we onszelf belemmeren om echt te voelen. Ik weet niet of je veel medicatie krijgt in het kader van de behandeling, vaak onderdrukt dat alleen maar meer je gevoelens. Even kan het prettig zijn, maar op den duur helpt het je niet uit de depressie. Zie daarvoor: Trudy Dehue, De depressie epidemie, ook zij zegt: Ga zitten en voelen! Ik ben psycholoog en relatietherapeut in Haarlem. In 2010 vertrok mijn man omdat hij verliefd werd op een ander, ik ben door die pijnlijke ervaring wijzer en gelukkiger geworden :-) Veel sterkte op je pad, Hartelijke groet, Wilma Ferwerda

Profielfoto van christien

christien - 12 jul 2017

hallo Erik. ik vind het heel erg voor je, en ik begrijp uit je verhaal dat je geen kracht kan vinden om uit die depressie te komen. ik kan je wel tips geven en vertellen hoe ik het heb gedaan, maar het vervelende van alles is JIJ moet het DOEN. je MOET in actie komen. ook met een gebroken hart. als je dat niet doet dan kom je of er nooit meer uit of je blijft je leven lang ongelukkig. en ik geloof niet dat dat is wat jij wil. dus kom in actie, ga iets doen waar je je beter bij voelt. wandelen, eten koken, biertje drinken. en ja, ook in je eentje. juist in je eentje. omdat jij het alleen kan en moet doen. op die manier kom je beter los van het verleden. en ik ben het met Wilma eens ga je biertje drinken vanuit je gebroken hart ga het voelen en ga huilen. het mag er allemaal zijn hoe rot het ook is. dat is echt de ene weg om weer terug te komen bij jezelf en om weer blij te zijn met jezelf en je leven. om weer ruimte te maken voor fijne gevoelens moet je eerst de rot gevoelens verwerken. zo werkt het, en niet anders. en ......geef je zelf de tijd. ik wens je ongelofelijk veel kracht en liefde toe. christien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 28




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.