Rouwverwerking bij scheiding in 4 stappen

1 reactie
rouwverwerking bij scheiding

Liefdesverdriet ontstaat als een relatie wordt verbroken of als de gevoelens voor iemand onbeantwoord blijven. Als een huwelijk stuk loopt wordt in plaats van liefdesverdriet ook wel gesproken van scheidingsrouw. Het verlies van de partner zal verwerkt moeten worden net zoals bij het verlies van iemand welke om het leven komt. Voor rouwverwerking bij scheiding is net als bij rouw bij overlijden tijd nodig. Er is een leegte ontstaan en alles moet weer een nieuwe plek krijgen.

Er zijn manieren om scheidingsrouw goed te verwerken, en daaraan gaan we in dit artikel aandacht geven.

Rouwverwerking bij scheiding stap 1 – Geef jezelf de tijd

Neem de tijd om het verdriet te verwerken. De eerste dagen en weken na het stuk lopen van het huwelijk zullen alle emoties eruit moeten. Het is goed om de emoties de vrije loop te geven. Emoties welke opgekropt worden zullen anders op een later tijdstip als een boemerang dubbel zo hard terug komen.

Het kan moeilijk zijn om de emoties de vrije loop te geven, het liefst zou je weglopen voor deze emoties door je bijvoorbeeld op het werk te storten. Maar op de lange termijn zal je er baat bij hebben als je dealt met je emoties op het moment dat deze het heftigst zijn. En dit zal uiteindelijk er voor zorgen dat je het stuk lopen van de relatie eerder hebt verwerkt.
Het is normaal dat scheidingsrouw enkele weken tot maanden duurt. Langzaam maar zeker zullen de emoties minder intens worden en minder vaak de kop opsteken.

Rouwverwerking bij scheiding stap 2 – Geef jezelf de ruimte

Voor het verwerken van je scheidingsrouw zal je afstand moeten nemen tot je ex. Alleen nog maar contact met je ex voor de financiële en juridische afhandeling van het stuk gelopen huwelijk en natuurlijk over de kinderen als deze in het spel zijn. Kortom niet meer dan alleen het echt noodzakelijke contact. Je wilt zo veel mogelijk voorkomen dat vervellende emoties weer worden aangewakkerd.

Stop met het volgen van je ex op Facebook. Als je ziet dat je ex het prima naar zijn/haar zin kan hebben zonder jou dan gaat je dat zeker niet helpen. Sinds deze week heeft Facebook een nieuwe functie waarmee je je ex partner tijdelijk uit je tijdlijn kan laten filteren. Dat kan een handige functie zijn als je je ex niet gelijk wilt ontvrienden.

Berg de herinneringen aan je ex zoals foto’s op zodat deze uit het zicht zijn.

Rouwverwerking bij scheiding stap 3 – Praten

Over je gevoelens praten met anderen helpt bij het verwerken van je emoties. Praat erover met de mensen uit je omgeving waarmee je altijd al goed kon praten. Een no-go is om met je ex partner over je emoties te gaan praten. De ander kan zich schuldig gaan voelen en zal je daardoor dingen zal gaan verwijten. Een beetje afhankelijk van de reden van het stuk lopen van het huwelijk zijn er in ieder geval legio scenario’s te bedenken waardoor een gesprek met de ex partner zal uitlopen op iets waardoor je je in ieder geval niet beter zal gaan voelen.

Rouwverwerking bij scheiding stap 4 – Heb het naar je zin

Creëer voor jezelf de bevestiging dat je het ook naar je zin kan hebben zonder je ex partner. Ga weer dingen ondernemen. Zorg ervoor dat je het naar je zin hebt door wat te gaan drinken met vrienden of vriendinnen. Ga de dingen doen waar je met je ex niet aan toe kwam. Ga op vakantie naar het land waar jij altijd al zo graag naar toe wilde maar wat je ex niet zag zitten. Ga de hobby doen die je altijd zo graag wilde maar waar je ex geen zin in had. Ga weer eten wat jij lekker vindt maar wat je ex nooit wilde etc.

REACTIES

Erik de Vries - 25 jun 2017

Leuke tips, maar ik kan er niet veel mee! Ik ben in 2014 gescheiden en ik heb pas sinds enkele maanden moeite met mijn scheiding! Dat had ik nooit verwacht na bijna 3 jaar! Ik ben in 2015 verhuisd van Middelburg naar Doorwerth op verzoek van de werkgever, waarvoor ik 0,00 euro aan verhuisvergoeding heb gehad! Vervolgens kreeg ik in 2016 geen contractverlenging en kwam ik zonder werk te zitten! Door al die gebeurtenissen belandde ik in 2016 in een zware depressie, waar ik nu nog steeds in zit! Ik ben op advies van mijn therapeut in Doorwerth terug verhuisd naar Vlissingen en ik woon daar me begeleid. Ik ben dus terug in mijn eigen, vertrouwde omgeving, maar vervolgens kreeg ik opeens erg veel last met het verwerken van mijn scheiding en dat nadat ik toch al in 2014 gescheiden ben!!!!!!!!!! Hoe kan dit? Het doet zo'n ontzettende pijn, men zegt wel eens "scheiden doet lijden!" , nou ik lijd behoorlijk nu! Ik hou nog steeds erg veel van mijn ex, maar het meest van al mis ik de dingen, die we samen deden, gezellig een wandeling maken over het strand en dan ergens op het terras gaan zitten of gewoon even hand in hand lopen! Die kleine dingetjes! Momenteel ben ik wegens mijn depressie opgenomen in een ggz-instelling, maar ik kom er maar niet uit! Ik heb nergens zin in en ik zou het liefst op een waardige en humane manier een eind aan mijn leven maken! Ik ben een gelovig iemand, maar mijn geloof bevindt zich momenteel in een diepe crisis! Ik voel me ook erg eenzaam en alleen! Ik ben sinds mijn scheiding inmiddels 5 x verhuisd en ik kan nergens aarden, ik voel mij nergens thuis! Ik heb er een enorme spijt van dat ik in 2015 mijn prachtige appartementje in Middelburg heb opgezegd, daar zat ik zo mooi! Maar ja, ik kan de klok niet terug draaien! Maar wat heb ik nu een pijn!!!! Ik sta ook nog altijd ingeschreven voor een woning in Uden, mijn geboorteplaats! Maar de gemiddelde wachttijd is 5 jaar en ik sta nu pas 3 jaar en 3 maanden ingeschreven! Ik zou echter het liefst weer een appartementje in Middelburg hebben of een kleine woning in Uden, mijn geboorteplaats! Dan zit ik dichtbij mijn familie en in Uden woont mijn beste vriend! Maar ja, eerst maar eens uit die vervelende depressie zien te geraken! Dat heeft nu de hoogste prioriteit! En mijn scheiding verwerken! Gek dat ik er nu pas zoveel moeite mee heb ma zoveel jaren! Ik zit nu echt in een rouwproces! Heeft iemand nog goede, bruikbare tips voor me? Bij voorbaat hartelijk dank!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vijf + = 13

Vlog

Geslaagd en gescheiden ouders? Een mooie vlog voor de ouders van kinderen die eindexamen gedaan hebben. Ouders: denk eraan dat dit voor je kind een onvergetelijke dag en ervaring moet worden. Maak er een feestje van! Klik op onderstaande link voor de vlog: Geslaagd en gescheiden ouders?  

geslaagd en gescheiden ouders