Menu

Scheiden en kinderalimentatie

scheiden en kinderalimentatie

Scheiden en kinderalimentatie

Scheiden en alimentatie. Dit is iets waar altijd heel goed de aandacht aan besteed moet worden tijdens een echtscheidingsprocedure. In een ander artikel over alimentatie hebben we al aandacht besteed aan partneralimentatie. In dit artikel vertellen we meer over kinderalimentatie zoals kinderalimentatie berekenen, tot welke leeftijd alimentatie betalen en co-ouderschap en kinderalimentatie. Net als partneralimentatie heeft kinderalimentatieeen enorme invloed op de financiële situatie van beide partners. 

Wat is kinderalimentatie

Als je kinderen hebt, heb je als ouder een zorgplicht tot de kinderen 21 jaar zijn. Als je gaat scheiden is de kinderalimentatie het geld dat je gebruikt voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Hierin vallen onder andere de kosten voor eten en drinken, mogelijke kinderopvang, kleding, school, maar ook sport of zwemlessen. In feite moeten alle kosten gedekt zijn en hoeft er niet extra betaald te worden. Degene die alimentatie moet betalen moet naar zijn of haar draagkracht betalen. Hierbij geldt een stelregel dat een kind na de scheiding van de ouders moet kunnen leven zoals het kind voor de scheiding leefde. Het kind moet kunnen doen wat het voor de scheiding al deed. Eigenlijk moet dezelfde levensstandaard min of meer hetzelfde blijven. 

Kinderalimentatie tot welke leeftijd

Zodra kinderen 18 jaar worden, zijn ze meerderjarig. Echter blijft kinderalimentatie verplicht tot ze 21 jaar zijn. Pas daarna eindigt de alimentatieplicht. Tussen het 18e en 21 levensjaar kan je als ouders afspraken met je kind wat er met de alimentatie gebeurt. Bijvoorbeeld als je kind nog studeert kan je hiervan de studiekosten betalen of (een deel) van de kamerhuur als je kind op kamers woont. Je kunt er ook samen voor kiezen het bedrag te sparen. Na het 21e levensjaar wordt er als ouder nog wel enigszins van je verwacht dat je je kind financieel helpt als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat de studie nog niet klaar is. Het is een ander verhaal als je kind al een vaste baan heeft. 

scheiden en kinderalimentatie

Hoe kinderalimentatie berekenen

In feite bepaalt de rechter de exacte hoogte van de kinderalimentatie. Het berekenen hiervan is namelijk niet helemaal vanzelfsprekend. Online vind je er verschillende tools voor, zodat je een beetje een beeld ervan kunt krijgen. Maar een rechter kijkt naar wat een reëel bedrag is. Hij of zij houdt hierbij rekening met verschillende factoren zoals de leeftijd van de kinderen, wat hun woonsituatie na de scheiding is, wat het inkomen van zowel de ontvangende partij als de betalende partij is, et cetera. Ieder jaar wordt het bedrag op 1 januari geïndexeerd door de minister van Justitie en Veiligheid. De hoogte van de kinderalimentatie kan je trouwens ook vastleggen in het ouderschapsplannen die jullie opstellen voor de minderjarige kinderen, evenals de manier waarop en wanneer er precies betaalt moet worden iedere maand. Het minimumbedrag voor kinderalimentatie is € 25,- per kind per maand. 

Kinderalimentatie en co-ouderschap

Ook bij co-ouderschap moet er kinderalimentatie betaald worden. De ouder met het hoogste inkomen moet altijd een bijdrage betalen aan de ouder met het laagste inkomen. Zo ontstaan er geen scheve verhoudingen ondanks dat jullie de zorg en opvoeding van de kinderen fifty-fifty hebben verdeeld.

Kinderalimentatie en belastingaangifte

Als je kinderalimentatie ontvangt, hoef je dit niet op te geven in je belastingaangifte. Ook wanneer je degene bent die het betaalt, kan je dit niet opgeven in je aangifte.

Betalingsachterstand kinderalimentatie

Een heel vervelende situatie is wanneer je ex-partner geen alimentatie meer betaalt. Dit kan verschillende redenen hebben, maar als verzorgende ouder kan je hulp inschakelen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Voorwaarden hiervoor zijn:

  • de rechter de alimentatiebijdrage heeft vastgesteld;
  • er minimaal 1 maand achterstand is (je ontvangt niets of te weinig);
  • je ex-partner minimaal € 10 ,- nog niet heeft betaald;
  • de achterstand niet ouder dan 6 maanden is;
  • je ex-partner weet naar welk rekeningnummer hij of zij de alimentatie over kan maken.

Het LBIO int de alimentatie voor jou en keert dit vervolgens weer naar jou uit. 

Wil je weten hoeveel kinderalimentatie jij zou moeten ontvangen of betalen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk advies geven over kinderalimentatie. Ook hebben zij een hele handige rekentool om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × 4 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.