Menu

Scheiden met kinderen: ik krijg geen informatie en voel me machteloos

5 reacties
scheiden met kinderen

In de vragencategorie: Vragen over communicatie bij je scheiding werd de volgende vraag gesteld:

6 jaar geleden ben ik gescheiden. Door de toenmalige financiële problemen waren wij overeengekomen dat het beste was dat mijn ex de kinderen op zou gaan voeden. Nu liep ik tijdens ons huwelijk tegen het feit aan dat mijn ex niet communiceert. En ja na de scheiding al helemaal niet meer. Hij geeft aan dat hij het niet kan of geen tijd heeft. De kinderen zijn ondertussen 15, 12 en bijna 10 jaar oud. Hij vind omdat ik eenmaal in de veertien dagen telefonisch contact met hun heb en de oudste heeft WhatsApp en de jongste twee via Hangouts, daarnaast zie ik ze eenmaal in de veertien dagen in het weekend van vrijdag tot en net zondag, dat hij mij niet hoeft te informeren. Wij hebben eenmaal een overleg gehad, waar afspraken werden gemaakt die hij vervolgens niet na komt. Als ik hem daar op wijs krijg ik geen antwoord. Nu reageert hij nergens meer op hoe of wat dat ik ook probeer. Tijdens wisseling van kinderen word er niets gezegd.
Hij is opnieuw getrouwd geweest en hield mij nog verder buiten schot, waar voorheen nog wel eens geld mee genomen werd om kleren te kopen, gebeurde toen niet meer. Als er belangrijke dingen in hun leven gebeuren huisarts bezoeken, ziekenhuis bezoek, uitslagen van testen niets word door gecommuniceerd. Ik word overal buiten gehouden. Ik heb hem hier meerdere malen op geattendeerd dat ik hun moeder ben en ook zal blijven, zegt hij ja ben je ook maar de verdere handeling ontbreekt.
Nu kwam ik er van de week achter dat mijn dochter die al twee jaar op het voorgezet onderwijs zit dat er geen gegevens van mij bekend zijn bij haar op school. Toen ik dit wilde veranderen kreeg ik de vraag of ik wel het wettelijke gezag heb want bij inschrijving van school word ik niet benoemd. Dit moet ik eerst aantonen. Dit hoort hij toch te regelen.

Ik voel me zo machteloos ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wil mijn kinderen hier niet mee belasten maar met bepaalde dingen is dat zo ontzettend moeilijk.

Ik heb in het verleden hulp gezocht bij advocaten maar wat is dan mijn hulpvraag. Na intake ben ik afgehaakt en daarnaast advocaten zijn zo zakelijk.
Ik wil dat hij aangesproken word op zijn gedrag naar mij toe als collega ouder en dat dit anders moet. Maar naar mij wil hij niet luisteren alles wat ik aan wend heeft hij geen boodschap aan. Heb mediation al voorgesteld maar helpt ook niets.  Ik voel mij zo machteloos.
Heeft u misschien nog een idee voor mij?

Roos Boer van Succesvol Scheiden Nederland had het volgende antwoord:
Wat zit je in een heftige situatie en er is een boel gebeurd zo te lezen.
Ook heb je een moeilijke beslissing destijds genomen door de kinderen het grootste deel van de tijd bij hun vader te laten opgroeien.
Dat zal niet meegevallen zijn. En het moet verschrikkelijk voor je zijn dat je geen informatie krijgt over de kinderen.
Wat je omschrijft dat hij niets met jou wil delen over de kinderen zien we helaas vaker in de praktijk. Hoe harder jij probeert hoe harder hij de deur dichtgooit. Wat begrijpelijk tot frustratie en verdriet zorgt bij jou.
Je zal het waarschijnlijk al op 100 manieren geprobeerd hebben en niks lukt…
Er zal ook niks veranderen zolang jullie blijven reageren op elkaars gedrag. Zijn gedrag is dat hij niet communiceert. En jij reageert daar weer op.
Het kan pas veranderen als we gaan bekijken wat eronder zit.
Waarom? Waarom wil hij geen contact en niks met je delen?
Daar is namelijk een reden voor.
Pas als die reden boven water komt, kan je op een andere manier contact zoeken en zal er ook een ander antwoord komen.
Binnen mijn werk als Scheidingscoach begeleid ik ouders, om de communicatie te verbeteren. Je krijgt nieuwe vaardigheden en tools om het anders te doen. Zodat eindelijk de situatie kan veranderen. Jullie zitten nu samen in de houdgreep.
Ook kan ik je adviezen geven hoe je je kinderen het beste kan begeleiden zodat zij er zo min mogelijk last van hebben.
Ik zou je graag willen helpen om deze ingewikkelde situatie om te buigen.
Om echt helemaal goed te kunnen inschatten wat er precies nodig is, heb ik alleen wel meer informatie nodig.
Zou je openstaan voor een gratis oriënterend gesprek?
Dan kan jij je gehele verhaal doen en kan ik aangeven wat ik daarin voor je zou kunnen doen.

REACTIES

Edwin - 18 jun 2018

Dit probleem is al zou oud als de weg naar Rome echter gebeurde en nu nu nog dit veel vaker bij vaders, de verhouding is 75 tegen 25%. Bij vaders word er veelal voor de koninklijke weg gekozen, vader blijf maar op de zijlijn staan, het is wel niet de ideale situatie maar de kinderen zijn er al wel aan gewend geraakt en dat bied rust. Waarom word dat advies nu niet gegeven? Omdat de scheidingscoach er eerst aan wilt verdienen, niks medeleven maar kijharde knaken. Het is allang bekend dat communiceren met een onwelwillende ouder of pogen daartoe leidt tot niets, en waar komt deze coach mee . Communiceren! Wat deze mevrouw beter voor advies had kunnen geven was dat ze deze mevr had gewezen op de groep (h)erken ouderverstoting. Ik krijg je advies van echte ervaringsdeskundigen en deze is dan nog gratis ook! Pogen tot communicatie is echt het laatste wat je moet doen en toch komen die coaches er telkens weer mee, ik adviseer de mensen altijd om eerst eens te vragen naar de behaalde resultaten, keihard bewijs zwart op wit graag, ze hebben het niet.

Erna - 18 jun 2018

Wijs deze moeder met gezag eerst op haar recht, namelijk de actieve informatie plicht van school. Basiskennis.

Iris - 19 jun 2018

Ongelofelijk dat U als mediator/coach deze hulpvraag niet beantwoord met duidelijke en relevante informatie die bij wet is geregeld met betrekking tot instanties (scholen, gezondheidszorg) en tussen ouders na scheiding (informatieplicht, is daar één van) I

Annemarie van Mackelenbergh - 19 jun 2018

Allereerst; moedig dat er een reactie mogelijkheid is. Veel professionals bloggen, komen met informatie die vragen oproept, laat staan dat wij, ervaringsdeskundigen, er iets van willen vinden. Ik ga niet inhoudelijk reageren op uw blog. Wel ga ik u wijzen op uw handelingsverlegenheid en het feit dat deze ouder nog zo veel meer ZELF kan doen, dan deze hulpeloze houding. Jammer dat deze ouder is gaan shoppen langs professionals die te beroerd zijn om bladzijde 25 van het rapport Scheiden zonder schade toe te passen. Deze professionals voeden de hulpeloosheid van de ouders. Ik kan niet anders zeggen dat dit lekker verdient, want als ik met zo'n ouder in gesprek ga, is het 1 uurtje met opdrachten en klaar! Daarbij wordt de ouder gewezen op mogelijkheden, kansen en vooral eigen verantwoordelijkheid. Gratis en voor niets, omdat ik geen cent wil verdienen aan deze hel! Verwijs uw clienten naar Herken Ouderverstoting. Laat ze diep adem halen en uitrusten zodat ze daarna ZELF aan de slag kunnen gaan.

Kavka - 21 jun 2018

Wel vreemd dat u 2 jaar lang niet wist dat uw kind al op de middelbare school zit. Raar dat dat niet diirgegeven en besproken is. Maar ook raar dat u zich dat nu pas realiseert. Scholen zijn verplicht om beide ouders gelijkwaardig gelijk en gelijktijdig te informeren over hoe het gaat met een kind. Zelfs als die ouder geen gezag heeft krijgt die de schoolrapporten. Dus u moet u zelf melden bij de school en dan krijgt u een account om in te loggen. U ziet hun punten verzuim en wordt uitgenodigd voor de gesprekken en voorstellingen. Nog 1 tip blijf verder bescheiden en dring jezelf niet op aan je kinderen. Zeg gedag houd complimenteert feliciteer maar geef ze de ruimte en tijd om naar u te komen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.