Menu

Slim daten, hoe doe je dat ook alweer?

daten

Tijdens het daten wil je graag weten of je je date leuk vindt of meer dan leuk. Waarschijnlijk wil je weten of je met deze date een toekomst wil en kan opbouwen. Kom erachter door bepaalde onderwerpen tijdens het daten aan te kaarten of je date geschikt is als partner en of hij of zij zich wil binden. De blog is geschreven vanuit een vrouw, maar kan zeker ook voor mannen interessant zijn.

Onderwerp tijdens daten: sociale leven

Vraag tijdens het daten wat hij afgelopen weekend heeft gedaan of naar de dingen die hij graag onderneemt. Als hij veelvuldig het woordje “we” (hij en zijn vrienden) gebruikt en zelden het woordje “ik” dan kun je veronderstellen dat hij een hechte band heeft met zijn vrienden. Praat je date constant in de “wij” modus dan praat je waarschijnlijk met iemand die niet erg bereid zal zijn om zich aan jou te binden. Vooral als hij zijn waarde laat bepalen door de acceptatie van de groep vrienden en zijn identiteit is opgegaan in de groep. Je date is misschien klaar voor een vrijgezellenfeest, maar niet voor een bruiloft.

Benoemt je date de namen van zijn vrienden tijdens zijn verhaal dan duidt dit op een onvolwassen manier van doen en dit kan wijzen op een geringe bereidheid om zich te binden. Als je date tijdens zijn verhaal het woordje “ik” gebruikt, hunkert hij meer naar intimiteit dan naar groepsacceptatie en is de kans groot dat hij zich wil settelen als jullie goed bij elkaar passen.

Onderwerp tijdens daten: zijn verleden

Waarom is zijn verleden zo belangrijk? Omdat het verleden een goede voorspeller is voor zijn gedrag in de toekomst. Kijk naar de patronen in bindingen die hij in zijn leven is aangegaan. Dus hoe hij andere relaties (vrienden, huisdieren en ex relaties) in zijn leven aangaat. Als je wilt weten wat hij volgend jaar doet, kun je het beste bekijken wat hij vorig jaar heeft gedaan. Bijvoorbeeld als je date constant wisselt van baan of om de haverklap verhuisd, dan is hij waarschijnlijk niet op zoek naar een langdurige relatie.

Onderwerp tijdens daten: mensen die je date belangrijk vindt

Wanneer je vraagt naar mensen die je date belangrijk vindt dan kom je erachter hoe zijn referentiekader is gevormd. Zijn broers, zussen, ouders, vrienden en andere personen die hij respecteert zijn de rolmodellen geweest die invloed uitoefenen op zijn normen en waarden en zijn opvattingen over relaties. De rol van zijn ouders is heel belangrijk en zegt wat over je date.

Bijvoorbeeld als hij denkt dat zijn vader het leuk vond om de verantwoording te nemen voor het vaderschap en die rol serieus nam, dan zal hij het vaderschap als iets positiefs beschouwen. Als hij vindt dat zijn vader geen goed rolmodel is geweest doordat hij bijvoorbeeld teveel dronk, zal hij waarschijnlijk een nieuw rolmodel willen creëren. Dit zorgt ervoor dat hij dan meer moeite heeft met bepaalde dingen vergeleken met iemand die is opgegroeid met een rolmodel die hij wil nastreven. Dan is het kopiëren van gedrag mogelijk. Nieuw gedrag aanwenden is altijd moeilijker zonder voorbeeld en kost meer energie/ inspanning. Daarom blijven bepaalde patronen zich generaties lang herhalen.

Hoe kijkt je date tegen de relatie van zijn ouders aan, hoe losten zij conflicten op, hoe steunden zij elkaar en hoe communiceren zij met elkaar? Al deze vragen geven antwoord op hoe hij op jou zal reageren en zal behandelen. Als bijvoorbeeld meningsverschillen werden uitgepraat dan voelt het voor hem natuurlijk aan om dat ook in jullie relatie te doen. Andersom dus ook. En als vele gesprekken uitliepen op geschreeuw dan zal hij waarschijnlijk zelf ook geneigd zijn om te schreeuwen omdat dat dan zijn manier van uitdrukken is. Onbewust nemen we heel veel dingen over. Dit wil niet zeggen dat je date zijn gedrag niet kan veranderen. Maar het kost hem wel energie en inspanning.

Onderwerp tijdens daten: gelijkwaardige partnerschap

Na een paar dates wil je toch wel weten hoe hij tegen gelijkwaardige partnerschap aankijkt. Maar hoe kom je hierachter? Je kunt hem bijvoorbeeld vragen wat hij zou beslissen als hij een geweldige baan kreeg aangeboden aan de ene kant van het land en jij er eentje had aan de andere kant van het land. Zijn reactie zal veel zeggen of hij wel of niet in een gelijkwaardige partnerschap gelooft. Bij een gelijkwaardige partnerschap is het belangrijk dat je elkaar in je waarde laat en elkaar ondersteunt. En dat je het gevoel hebt dat je gedachten en gevoelens voor hem belangrijk zijn.

Zijn gedrag is ook een belangrijke maatstaf om antwoord te krijgen op je vraag. Stel eens voor dat je met je date naar de bioscoop gaat. Jullie kiezen een film die gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal en tijdens de film moet je huilen omdat de film je erg raakt. Hij lacht je uit omdat je moet huilen bij een film die hij heel stom vindt. Dan hecht hij geen waarde aan je mening en je gevoelens.

Onderwerp tijdens daten: zijn toekomst

Hoe kijkt hij tegen zijn toekomst aan en wat zou hij in zijn leven willen veranderen? Je wilt graag weten of hij doelen kan stellen en succesvol is in het nastreven van zijn doelen. Dit zegt namelijk veel over zijn karakter. Stel eens voor dat je date hele mooie grote dromen heeft en snel rijk wil worden, maar er niet voor wil werken, het ook niet ten uitvoering brengt en wacht op een lot uit een loterij. Dan zal hij waarschijnlijk ook niet veel moeite willen doen voor jullie relatie. Of je date is een schoolverlater en wil geen verantwoordelijkheid dragen en heeft daar geen spijt van. Dat zegt iets over zelfdiscipline en motivatie.

Samenvatting: wees slim tijdens het daten

Liefde is heel mooi, maar laat je er niet door blind maken. Daarom is het van belang om in het beginstadium erachter te komen wie tegenover je zit. Onderwerpen als zijn sociaal leven, zijn verleden, mensen die hij heel belangrijk vindt en gelijkwaardige partnerschap zullen je hiermee helpen. Stel subtiel je vragen en maak er geen mondeling examen van. Vertel iets luchtigs over jezelf en zeg dan bijvoorbeeld op een gegeven moment: “Genoeg over mij, vertel me eens iets over je familie”.

Luister naar zijn antwoord en vul de stiltes niet zelf aan. De belangrijkste graadmeter blijft nog altijd zijn gedrag. Sommige gladde praters weten precies wat ze moeten zeggen en wat vrouwen graag willen horen.

De Liefdescoach

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + 9 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.