Menu

Valkuilen bij scheiden met een BV

3 reacties
scheiden met een BV

We kennen allemaal de speeches van succesvolle zakenmensen. Dat succes hadden ze nooit kunnen bereiken als ze niet zo’n sterke vrouw achter zich hadden staan. Of man. Maar loopt de relatie spaak en draait het uit op een scheiding, dan zijn ze hun steun en toeverlaat vaak snel vergeten.

Dat heeft z’n weerslag op de verdeling van het gezamenlijk vermogen. In mijn praktijk kom ik dat vaak tegen. Daarbij valt me op, dat als er een BV in het spel is, de ex-partner van de ondernemer amper weet hoe een eerlijke verdeling tot stand komt. Hoe het zit met genoten dividenduitkeringen of verrekening van pensioen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Dat is zorgelijk

In dat licht schreef ik al een aantal blogposts over de valkuilen en actualiteiten rond scheiden en een BV. In deze blogpost vat ik de speerpunten samen. Handvatten om rekening mee te houden bij de financiële afwikkeling van de scheiding. Als DGA of als meewerkend partner.

Onderzoek deze vijf aandachtspunten, voor je je handtekening zet:

Een BV, en getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, wat betekent het in jouw geval?  

Nu je gaat scheiden, wordt het vermogen verdeeld. De waarde van de BV valt daar ook onder. Trouwde je in gemeenschap van goederen, dan is 50% van jou. Trouwde je op huwelijkse voorwaarden dan nam je hoogstwaarschijnlijk een verrekeningsbeding op in de overeenkomst: ieder jaar leg je vast welke waarde aan wie toebehoort. In de praktijk voert eerlijk gezegd geen echtpaar dit uit. Bij een scheiding wordt de BV dan ook vaak als gezamenlijk vermogen gezien en de waarde ervan 50/50 toegekend.

Geef prioriteit aan het waarderen van de BV

Begin met het lastigste: de waardering van de BV. Een goede echtscheidingsadvocaat zal je dat ook adviseren. Zo heb je het meest complexe verhaal gehad, en voorkom je manipulatie met de administratie. Het komt voor dat ex-partners tijdrekken om met de cijfers te schuiven. Ineens zijn de resultaten een stuk slechter, nu er een scheiding speelt. Manieren om straks zo min mogelijk te hoeven betalen aan de ex-partner als het tot uitkoop komt, of als er alimentatieverplichtingen om de hoek komen kijken. Dat wil je voor zijn.

Hoe bepaal je de waarde van de BV?

Wil je de aandelen kunnen verdelen, of een uitkoopconstructie regelen, dan moet je weten wat het bedrijf waard is. Daarvoor kun je het beste een onafhankelijk expert inschakelen, met de nadruk op onafhankelijk. Schakel je de eigen accountant in, dan ligt partijdigheid op de loer. Daarbij is het waarderen van een bedrijf een expertise op zich, en gaat verder dan de jaarrekening bekijken of een bepaalde factor op de winst loslaten. Ook wil je naderhand geen kater hebben, als blijkt dat de waardering niet zuiver gebeurd is.

Hoe bereken je een eerlijke partneralimentatie met inkomen uit een BV?

Heeft een van de partners na de scheiding niet voldoende inkomen om van te leven, dan is de andere partner verplicht financieel bij te dragen. Dat heet partneralimentatie. Het salaris uit de BV is meestal de basis. Maar let op, om fiscale redenen keren ondernemers ook vaak dividend uit aan zichzelf. Ook dat is inkomen en moet meegeteld worden bij de berekening van partneralimentatie, maar wordt soms gemakshalve vergeten. Het hoort wel degelijk bij het inkomen, controleer het en neem het mee in de berekening.  

Hoe zit het met het pensioen?

Regelmatig wordt de pensioenpot of het stamrecht in de BV vergeten bij het doorrekenen. Ook door scheidingsbemiddelaars. Soms komt dat een dga goed uit, of is hij of zij zelfs van mening dat het bij de BV hoort. Let op, dat is zeker niet altijd het geval. De Wet Verevening Pensioenrecht voorziet in een eerlijke verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen van jullie beiden. Werkte je als partner in het bedrijf, dan droeg je misschien geen premie af omdat jullie het pensioen in eigen beheer regelden, maar je hebt recht op de helft van de pot. Schakel een expert in en kom op voor je eigen pensioenrechten, voor het erbij inschiet.

Rechtvaardig

Met het terugbrengen van de partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar, geeft de overheid het signaal af dat je sneller zelfstandig de financiële draad op moet pakken. Dat lukt alleen als je een eerlijk uitgangspunt hebt.

Daarbij, de spreekwoordelijke sterke partner waarover je ex in speeches oreerde, ben je óók als de relatie over is. Je steunde al die jaren de ondernemer of werkte zelf ook hard in en aan de zaak. De financiële afwikkeling bij een scheiding moet daarom rechtvaardig gebeuren. Als je bovenstaande valkuilen weet te vermijden, ben je al een heel eind.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

Lees ook de andere blogs van Finc Accountants

REACTIES

Angélique - 29 jun 2022

Hallo, wat ik lees is als je er van uitgaat dat de ondernemer ‘eerlijk’ is. Dit was in mijn geval totaal niet het geval. Mijn ex had alles goed voorbereid, dus ik krijg geen cent alimentatie. Terwijl onze gezinsinkomen & standaard erg hoog was. Ik sta met de rug tegen de muur en geen adviseur, advocaat die mij kan helpen. Misschien zouden jullie de extremere gevallen eens moeten belichten. Ook dit gebeurd gewoon in een land als Nederland. En nee de wet staan dus niet aan de kant van de zwakkere!!

Ineke Rommes - 30 jun 2022

Hier gaat het niet om partner alimentatie maar om kinderalimentatie Ex weigert informatie te geven over zijn salaris ea inkomsten uit bv Graag hier aandacht voor Dank Ineke Rommes

Cindy - 30 jun 2022

Hier nu bijna2 jaar uit elkaar. Hij eigen bedrijf. Op papier zegt hij net zoveel te krijgen als ik in totaal met mijn toeslagen, werken en kinderalimentatie. Ik weet dat hij ook nog een rekening (holding) heeft waar hij nog maandelijks geld op stort ook keren ze zichzelf 2x per jaar een bonus uit. Moet dit nu ook bij zijn inkomsten opgeteld worden?? En hoe kan ik dit bewijzen. Op papier (zijn salaris) heeft hij niet zoveel. Helaas heb ik met geen partneralimentatie geëist omdat ik (voor de kinderen) wilde dat hij de hypotheek kon overnemen. Besef me nu dat ik mezelf zeer heb benadeeld! Groetjes C

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.