Menu

Van angst naar vertrouwen

angst bij scheiding

De gescheiden moeders die bij mij in de praktijk komen, hebben over het algemeen dezelfde gedachten, patronen en overtuigingen. Deze zijn allemaal, stuk voor stuk, gebaseerd op angst. Daar gaat deze blog over. 

Angst…

Angst voor financieel tekort, angst voor intimiteit, angst voor  wat de omgeving zal zeggen over hen, angst dat de nieuwe partner van hun ex een leukere ‘moeder’ is dan zij, angst om nooit meer een andere relatie te hebben, angst om hun kinderen te verliezen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een slechte raadgever

Er wordt gezegd: “Angst is een slechte raadgever.” En dat klopt ook, want wanneer we angst voelen kunnen we niet handelen en staan we dus stil. Angst zorgt ervoor dat we bevriezen, vluchten of vechten. Dit gedrag zorgt ervoor dat je niet hoeft te voelen. En soms kan je ook niet voelen, omdat dat dat te pijnlijk is. 

Deze gescheiden moeders ontdekken gaandeweg dat ze naar de angst toe moeten, willen ze verder komen en zich ontwikkelen. Angst is een emotie en een emotie komt, maar gaat ook weer weg. Ik laat de moeders met hun aandacht naar hun buik toe gaan en stil zijn. Wat zit daar in het buikgebied? Wat voel je in je lijf? Wat gebeurt er met je ademhaling? En met het ritme van je hart?

Een golf of een tsunami

Ik laat hen de angst voorstellen als een golf, soms als een tsunami. Vaak komen er tranen, heftige snikken. En wanneer de golf zijn hoogtepunt heeft bereikt, stellen ze zich voor dat de golf minder hoog wordt en dat het water een kabbelend beekje wordt. En dan beseffen ze zich dat ze nog heel zijn, ze zijn niet gebroken. En de wereld is gewoon doorgegaan met draaien.

Na het contact maken met de angst in het lijf, is er ruimte voor gesprek en kunnen we kijken of de angsten realistisch zijn. Want de angsten lijken vaak heel echt, maar zijn ze dat ook? Het zijn vaak overtuigingen die ze onbewust gekozen hebben. En wanneer je de angst benadert als een keuze, betekent het dat je ook een andere keuze kunt maken. Je kan ervoor kiezen om deze angst niet te hebben. 

Vertrouwen

Na het voelen van de angst en het gesprek over de realiteit van de angst, kijken we samen naar wat er nodig is om vertrouwen te hebben. Vertrouwen in jezelf en in het leven. Dat het leven zich ontvouwt zoals het zich moet ontvouwen. En welke keuzes je daar zelf in kan maken, zonder inmenging van de omgeving. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zijn authentieke zelf kan en mag zijn.

Bij de laatste sessie nemen we afscheid van elkaar door middel van een ritueel. De moeders ontvangen dit van mij. Ontvangen gaat namelijk over vertrouwen. Ze zijn het waard om dit te mogen ontvangen. Het ritueel is volledig afgestemd op ieder individu en staat symbool voor de reis die is afgelegd, maar nog niet afgelopen is. Zij hebben het vertrouwen dat ze alleen verder kunnen en weer op het goede spoor zijn. 

Ik ben Miranda en ik ben gespecialiseerd in het “Back on Track” krijgen van moeders na scheiding.

Heb je interesse? Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.

Praktijk May

Lees ook de andere blogs van Miranda.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = dertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.