Menu

Vijf tips om je kind een veilige haven te bieden bij narcisme

ouderverstoting

Vanuit mijn huis hoor ik een vrouw zeggen: “Hé, wat doe je nou? Je mag boos zijn, maar niet knijpen.” Zo goed! Ze spreekt haar zoontje aan op zijn gedrag, benoemt dat ook letterlijk met het woord ‘doe’. Want het gaat om wat haar zoontje doet. Hij doet iets verkeerd, hij is niet verkeerd.

1. Spreek je kind aan op wat het doet

Als je wordt aangesproken op je gedrag, kan dat je een schuldgevoel geven. Word je echter aangesproken op wie je bent, dan geeft dat schaamte. Jij doet niet fout, je bént fout! Dat raakt je op je zijn. Dat is iets wat een narcist vaak doet. Dat maakt onzeker. Doe dat niet naar je kind, spreek hem of haar aan op gedrag. Daar kan je kind wat mee.

2. Help je kind omgaan met zijn of haar emoties

Wees sensitief voor de emoties van je kind, net als deze vrouw. Ze merkt hem op, benoemt hem en geeft er toestemming voor. Dat is emotie coaching. Super belangrijk, want je kind weet niets van emoties, het is jouw rol hem of haar die te leren. Dat doe je o.a. door je eigen emoties en die van je kind te benoemen en vooral door voor te leven hoe jij ermee om gaat.

3. Leer zelf om te gaan met gevoelens

Belangrijk hierbij is dat je dat zelf kunt. Hoe is dat voor jou? Wellicht is het jouw voorbeeld geweest om juist niet te voelen – omdat je ouders dat niet kunnen, willen of durven – en heb je al doende geleerd een tandje harder te werken en zo je gevoelens weg te stoppen. Of ben je ze gaan verdoven met eten, shoppen, drinken, drugs gebruiken, anderen helpen om niet naar jezelf te kijken etc. Welke herken jij?

4. Leer je kind dat het mag voelen

Helaas kun je wat je niet leert ook niet doorgeven aan je kind en zo kan het generaties doorgaan. Ergens moet dat pad doorbroken worden, zodat jouw kind leert dat gevoelens er mogen zijn, dat ze geuit mogen worden. Dat je bijvoorbeeld niet ‘Stil maar, rustig maar’ zegt, maar juist ‘Huil maar, het is goed’. Dit is wat ze op dat moment nodig hebben, wat hun lichaam nodig heeft. Als je dat onderbreekt, slaan de gevoelens op en kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

5. Stel grenzen

De vrouw met haar zoontje stelt ook een grens. Dat is heel belangrijk voor een kind. Als je ze niet geeft, en je ex stuurt aan op een loyaliteitsconflict, dan is de kans zelfs groot dat je dit versterkt. Een grens is dat boos zijn mag, maar dat je niet mag slaan, schelden, schoppen, knijpen en dat je niet iemand of jezelf pijn mag doen. Of dingen kapot. Andere grenzen worden bepaald door jouw regels, normen, waarden en hebben betrekking op taakjes of taken van je kind. Dit kan strijd opleveren, maar zonder grenzen vervagen regels, vervaagt wie er verantwoordelijk is binnen het gezin. Daardoor krijgt wat je ex je kind over jou probeert te doen geloven nog meer vat.

Zo versterk je de band met je kind

Al deze tips zijn heel belangrijk wanneer je je kind moet opvangen tegenover narcistisch gedrag. Dit is waar je invloed op hebt, niet op wat er bij je ex gebeurt. Daarmee maak je het veilig bij jou en versterk je jullie band. Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om een nog veiliger haven te creëren voor je kind. Ik leer het je graag in mijn training ‘Met je kind sterk staan tegen over narcistisch gedrag’. Klik hier voor meer informatie

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.