Menu

Wanneer kan de alimentatie worden aangepast?

opnieuw berekenen alimentatie

Betaal of ontvang je alimentatie, dan is het bedrag meestal vastgelegd in het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant. Ook kan je ervoor kiezen om samen een afspraak op papier te zetten. Het is een belangrijke afspraak waar je vaak jarenlang aan vast zit. Zo blijven de kinderen recht houden op kinderalimentatie tot ze 21 jaar oud zijn en kan er (afhankelijk van de situatie) ook zomaar 5 á 12 jaar lang recht zijn op partneralimentatie. Maar blijft dit bedrag altijd hetzelfde of kan dit ook worden aangepast? Wij leggen het je uit.

Belangrijke wijzigingen

De hoogte van de alimentatie wordt gebaseerd op de draagkracht van beide partners. Verandert er iets in die draagkracht, dan is dat een goede reden om de alimentatie hierop aan te passen. Hierbij kun je denken aan de volgende wijzigingen:

  • Verandering van inkomen (bijvoorbeeld bij zelfstandig ondernemers of bij ontslag)
  • Aanpassing van de omgangsregeling
  • Opnieuw samenwonen of trouwen
  • Met pensioen gaan
  • Hogere hypotheeklasten
  • Het wegvallen van het kindgebonden budget
  • Een wijziging vanuit de Overheid

De ene wijziging heeft meer impact dan de ander en sommige wijzigingen hebben wel effect op de partneralimentatie, maar niet op de kinderalimentatie. Wij lichten ze stuk voor stuk even toe.

Verandering van inkomen

Krijg je ontslag en raak je daardoor je inkomen kwijt of ben je genoodzaakt een andere baan met een lager inkomen te accepteren, dan is dat een goede reden om de alimentatie aan te passen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een eventuele transitievergoeding (ontslagvergoeding) wel eerst opgemaakt moet worden voor je actie kan ondernemen. Heb je zelf heel bewust ontslag genomen, dan is het verliezen van het inkomen een bewuste keuze en is dit geen reden om de alimentatie aan te passen.

Is er juist sprake van een stijging van het inkomen, dan is dat ook een goede reden om de alimentatie te veranderen.

Aanpassing van de omgangsregeling

Bij het vaststellen van de kinderalimentatie speelt de omgangsregeling een belangrijke rol. Hoe meer omgang er is, hoe lager de alimentatie is. Dit heeft alles te maken met de zorgkorting. Hoe meer dagen je de zorg hebt, hoe meer kosten je hebt en hoe hoger de zorgkorting die je krijgt. Een verandering van de omgangsregeling zorgt er dan ook voor dat de alimentatie op de schop moet.

Opnieuw samenwonen of trouwen

Gaat het om partneralimentatie, dan heeft opnieuw samenwonen of trouwen vaak grote gevolgen. Ontvang jij partneralimentatie, dan komt jouw recht hierop te vervallen als je gaat samenwonen. Je kan hier dan geen aanspraak meer op maken.

Betaal jij alimentatie en heeft jouw nieuwe partner een eigen inkomen? Dan wordt dit inkomen in een berekening van de alimentatie meegenomen. Dat betekent dus dat er reden is voor een verhoging van de alimentatie.

Ga je samenwonen met een nieuwe partner zonder inkomen, dan zal je de nieuwe partner moeten onderhouden en wordt jouw draagkracht dus lager. Je hebt daarmee een reden voor een alimentatieverlaging.

Gaat het om kinderalimentatie, dan ligt de situatie net weer even anders. In dat geval heeft samenwonen geen invloed op het alimentatiebedrag. De nieuwe partner heeft geen officiële band met de kinderen en wordt dus ook niet meegenomen in de berekening.

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap ligt dit iets complexer. Zo telt het inkomen van de officiële stiefouder niet mee als de kinderen niet bij jou staan ingeschreven. Staan de kinderen wel bij jou ingeschreven, dan wordt het inkomen van jouw nieuwe partner wel volledig meegenomen en heeft de nieuwe partner zelf ook een onderhoudsplicht naar de kinderen. Dit is dus een goede reden om de alimentatie eens onder de loep te nemen. 

Met pensioen gaan

Betaal je partneralimentatie en ga je met pensioen, dan verandert jouw inkomen hierdoor. Daarnaast zal de ex vaak ook een stukje van jouw pensioen krijgen. De verhoudingen liggen ineens helemaal anders en dit is dan ook een goede reden om de alimentatie te herzien.

Ontvang je partneralimentatie en ga je met pensioen, dan is de kans groot dat jouw pensioen een deel van jouw behoefte kan invullen, waardoor je minder of geen partneralimentatie meer nodig hebt. Ook dit is een reden om actie te ondernemen.

Hogere hypotheeklasten

Bij het berekenen van de alimentatie speelt ook de hoogte van de huur of hypotheek een grote rol. Veranderen deze lasten, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.

Het wegvallen van het kindgebonden budget

Hebben jullie kinderen en ontvang je kindgebonden budget van de Belastingdienst? Dan is dit bedrag ook meegenomen bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie. Ga je samenwonen, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen recht meer hebt op kindgebonden budget. In dat geval heb je een goede reden om een herberekening te laten maken, want het kindgebonden budget speelt best een grote rol.

Een wijziging vanuit de overheid

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er vanuit de Overheid iets veranderd dat invloed heeft op de alimentatie. Een aantal jaren geleden was dit het geval. Toen werd het kindgebonden budget in het leven geroepen en werd de belastingteruggave flink terug geschroefd. Zo’n wijziging kan ook een goede reden zijn om de alimentatie te verhogen of te verlagen.

Hoe pas je de alimentatie aan?

Heb je te maken met zo’n wijziging en wil de je alimentatie hierop aanpassen, dan kan dat op verschillende manieren. Het mooiste zou natuurlijk zijn als jullie in goed overleg tot een nieuw bedrag kunnen komen. Het staat jullie vrij om samen een nieuwe afspraak te maken. Leg deze afspraak wel altijd op papier vast.

Kunnen jullie op zich redelijk overleggen, maar vinden jullie het lastig om een nieuw bedrag te bepalen? Dan kan het helpen om de alimentatie officieel opnieuw te laten berekenen. Wij helpen je graag bij het maken van zo’n herberekening. Het voordeel hiervan is dat je allebei zeker weet dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken. Hierdoor kan hierover ook geen discussie meer ontstaan.

Is er geen goed overleg meer mogelijk, dan kun je een advocaat in de arm nemen die jou kan helpen een alimentatieverhoging of verlaging te regelen. Dit brengt natuurlijk wel de nodige kosten met zich mee. Wil jij zeker weten dat het kosten – batenplaatje interessant is? Leg jouw situatie dan gerust even voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en brengen je eventueel in contact met een goede advocaat bij jou in de buurt.

Alimentatiewijzer.nl

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.