Menu

Wat betekent het wetsvoorstel partneralimentatie voor jou?

2 reacties
wetsvoorstel partneralimentatie

De duur van de partneralimentatie kent verschillende termijnen;

De huidige duur van de partneralimentatie

Is de scheiding op of na 1 juli 1994 tot stand gekomen? Dan gelden de volgende wettelijke termijnen:

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen;
  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar;
  • net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.

Na de wettelijke termijn stopt de betalingsverplichting automatisch.

De termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de rechter.

Voor scheidingen van voor 1 juli 1994 gelden geen wettelijke termijnen. De betalingsverplichting stopt na de termijn die u met uw ex-partner heeft afgesproken of de periode die de rechter heeft vastgesteld.

Bij uitzondering kan de termijn ook voor langer dan 12 jaar worden gesteld (verlengd).

Mogelijke nieuwe situatie obv wetsvoorstel partneralimentatie

Op dit moment ligt er een (gewijzigd) wetsvoorstel partneralimentatie;

  • Indien geen sprake is van verzorging jonge kinderen, maximaal vijf jaar;
  • Uitzondering: Bij langdurige huwelijken, waarbij de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaren jonger is dan de toepasselijke AOW-leeftijd (bijvoorbeeld 57 jaar bij AOW-leeftijd van 67 jaar), kan de partneralimentatie maximaal 10 jaar duren (tot het bereiken van de AOW-leeftijd).

Voor wie heeft de eventuele wetswijziging consequenties

Wanneer u al gescheiden bent; dan verandert er voor u niets.

Wanneer u binnenkort gaat scheiden, maar vóór de aanname van het wetsvoorstel; dan blijft de huidige wetgeving van kracht en verandert er voor u niets.

Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen en dus ‘wet’ wordt; dan treedt er alleen een verandering op voor echtgenoten die op dat moment nog getrouwd zijn of in het huwelijk treden en ná de nieuwe wet gaan scheiden.

 

Henk

Alimentatie Specialist

 

 

REACTIES

Pieter - 14 sep 2018

Hallo, Hoe staat het met het wetsvoorstel dat toeziet op de vereenvoudiging van de berekening van kinderalimentatie? Mvg Pieter

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 18 sep 2018

Het valt nog niet te zeggen of en wanneer en in welke vorm dit voorstel uiteindelijk wordt aangenomen. Normaliter gaan wijzigingen niet met terugwerkende kracht in,

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 7 = veertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.