Menu

Wat doet de factor tijd bij een scheiding?

Scheiding snel fixen

Wat doet de factor tijd  bij een scheiding daarin vertel ik jullie graag meer in deze blog.

Gisteren werd ik gebeld door een klant en die vroeg mij hoe zij haar scheiding snel kon fixen.

Zij liep al een jaar met het idee om de relatie te beëindigen waar de andere ouder totaal niet van op de hoogte was. Zij had hier al geruime tijd over nagedacht en eerder deze week bracht zij het slechte nieuws aan haar partner dat ze niet langer met hem door wilde. En dat ze het goed zouden regelen voor de kinderen.

Een donderslag bij heldere hemel voor haar partner.

Op haar vraag hoe zij het snel kon fixen vroeg ik wat ze daar mee bedoelde?

Haar antwoord was:  we gaan allebei naar een advocaat en hij of zij zorgt dat het geregeld wordt!

Het is zo goed te begrijpen  dat je na je besluit dat je uit elkaar gaat dat zo snel mogelijk wilt doen want dan kun je door met je leven. Of eventueel een leven opbouwen met een nieuwe partner.

Maar kan dat ook?

Hoe dan succesvol uit elkaar?

Afhankelijk van hoe je met elkaar omgaat, hoe je met elkaar communiceert, hoe je naar elkaar kunt luisteren, de emoties die er zijn, de strijd die er is wordt de duur van het scheidingsproces bepaald.

Als ouders heb je met het hele gezin te maken en gaat het proces zo snel als de ‘langzaamste’ gaat.

En heb je natuurlijk altijd als ouders altijd de intentie om het zo goed mogelijk te doen voor jullie kinderen.

Een scheiding raakt je in je diepste wezen, de afwijzing waar wij heel diep van binnen allemaal bang voor zijn wordt bij een scheiding een feit. Een scheiding is een enorm verliesproces, ook wel een rouwproces genoemd, dat gepaard gaat met heel veel emoties, voordat je de scheiding kunt aanvaarden. Zolang de heftige en negatieve emoties op de voorgrond liggen  beïnvloedt dit je gedrag en is het  heel moeilijk om afspraken te maken die voor IEDEREEN goed zijn.

Succesvol uit elkaar gaan kost, net zoals een relatie of huwelijk aangaan of zwanger raken en een kind dragen, tijd. Een scheiding geeft over het algemeen veel verdriet, boosheid, frustratie, machteloosheid of angst en het is in de natuur van de mens dat je daar zo snel mogelijk vanaf wilt. 

Ook voor een scheiding geldt dat je het  waarschijnlijk maar één keer doet en maar één keer goed kan doen. Waarmee de kans heel groot wordt dat je niet in een complexe scheiding terecht komt. En dat is 100 % in belang van jullie kinderen en ook jullie.

Misschien denk je nu wel: ‘Ja leuk deze theorie maar bij werkt het niet of wil de ander dat niet’. Ik nodig je uit om verder te lezen en het een kans te geven.

Tijd is het sleutelwoord

Tijd is het sleutelwoord! Scheiden is een LIFE EVENT,  een proces met fasen, niet een losse gebeurtenis.

Dit proces vraagt om verwerkingstijd, veranderingstijd en aanpassingstijd.

En dat voor jullie allemaal. En daar zullen jullie allemaal een verschillend tempo in hebben. Gemiddeld neemt iedere fase zo’n 3-6 maanden in beslag.

Verwerkingstijd

Tijdens de verwerkingstijd draait het proces om emotionele verwerking en rouwfasen, het vertellen aan de kinderen het begeleiden van de kinderen en eventueel het vertrek van 1 van de ouders. Dit is de belangrijkste fase! Met deze tijd heb je invloed op het verloop van je scheiding.

Veranderingstijd

De veranderingstijd gaat over juridische en financiële scheiding zoals een bezoek aan een mediator, scheiding van boedel en huis en het opstellen van een verplicht ouderschapsplan en omgangsregeling.

Aanpassingstijd

De aanpassingstijd gaat over de implementatie van de scheiding, de definitieve verhuizing, het wennen aan de nieuwe situatie, opvoeden als twee 1-oudergezinnen, toepassen en bijstellen van het ouderschapsplan en het eventueel voorstellen van een nieuw partner.

Al deze fasen kosten tijd en energie en geven  emoties.

Als deze fasen teveel door elkaar gaan heen lopen neemt het risico op blijvende psychische en emotionele schade bij je kinderen en misschien ook wel bij jou toe en bovendien stijgt het risico op een complexe scheiding.

Gun jezelf deze tijd daar krijg je nooit spijt van

Ik gun jullie, jullie tijd en begrijp ook heel goed dat dat soms lastig is als je in een strijd terecht bent gekomen of heel graag met je nieuwe partner door wilt, of je je onveilig, angstig, afgewezen voelt. Streef dan naar het maximaal haalbare in het belang van jullie kinderen.

Wil je graag naar een duurzame en liefdevolle ouderrelatie met gelukkige kinderen en merk je dat je in je verwerkingstijd tegen veel problemen oploopt of haar het liefst uit de weggaat omdat het misschien wel te pijnlijk is  of omdat je gewoon niet weet hoe je dat moet doen, neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken hoe ik jou en ook je kinderen hier bij kan helpen.

En je volgend jaar kan zeggen dat het nemen van tijd de beste investering van je leven is geworden.

De eerste investering is de stap naar het maken van een 1ste gratis gesprek.

Tijd met je puber

Tijd is een sleutelwoord tijdens en na jullie scheiding en tijd doorbrengen met je puber of tijd besteden aan je puber en zijn of haar emoties is dan best soms een klus als er zo veel op je afkomt en je bezighoudt.  Misschien ervaar je wel dat het contact minder goed is geworden met je puber die naast een natuurlijk beweging van een puber, zich losmaken van zijn/haar ouders, ook last kan ondervinden van  jullie scheiding, dat jij emotioneel afwezig bent of gewoon geen tijd hebt door alle tijd die de scheiding in beslag neemt.

Moeder-Dochterdag

Afgelopen week heb ik een nieuwe project gelanceerd,  MOEDER-DOCHTER DAG, met als thema: Verbinding met je puber.

Op 7 mei 2022 organiseer ik een Moeder-dochter dag

Een dag waarop we op een leuke en laagdrempelige manier samen ‘zijn’ en samen allerlei leuke activiteiten ‘doen’ en uiteraard een heerlijke lunch samen hebben. De magie van zo’n samen dag is direct voelbaar. Denk je YES dit is wat wij willen! Klik dan hier voor meer info.

En omdat ik bijna jarig ben 😊  geef ik tot 16-3-2022 een vroegboek korting van 50 euro.

Hoop jullie te ontmoeten.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden  Nederland

Lees ook de andere blogs van Angèle.

PS: delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij😊.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 6 = twaalf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.