Menu

Wat is een Omgangshuis en hoe werkt dat?

omgangshuis

Steeds meer steden hebben een Omgangshuis. Hier kan een uitwonende ouder contact hebben met zijn kind wanneer dat thuis niet mogelijk is. Bij kleine kinderen en baby’s is dat meestal omdat de vader niet bij de moeder thuis wil of kan komen en omdat de moeder geen vertrouwen heeft in het kunnen van de vader. Het hoofddoel van een Omgangshuis is het contact niet te laten wegvallen (direct na een scheiding, bijvoorbeeld) of het contact te herstellen (als een ouder een kind langer niet heeft gezien).

Hoe ziet een bezoek eruit?

Niet allen omgangshuizen zijn hetzelfde maar in de meeste gevallen heeft elk ouderstel één begeleider, altijd een geschoolde kracht. De brengende ouder komt binnen in een aparte ruimte, waar de begeleider het kind ophaalt. De bezoekende ouder komt binnen via een andere ingang en gaat direct naar de ontmoetingsruimte met speelgoed, matjes en zitplekken. De begeleider brengt het kind hier naartoe. De ouders zien elkaar dus niet.

Het bezoek vindt eens per week plaats. Bij grotere kinderen duurt het gemiddeld 2 uur. Bij baby’s is het bezoek korter, gemiddeld 1 uur. Als de baby in slaap valt, kan hij in de armen van de bezoekende ouder doorslapen en kan het bezoek langer duren. Als een baby huilerig of niet lekker is, kan het bezoek eerder afgebroken worden. De baby wordt niet overvraagd.

Wat doet de begeleider?

De bezoekende ouder wordt tijdens het bezoek altijd begeleid. De brengende ouder van een baby geeft een tas met eten en drinken mee. Dat is niet het geval bij oudere kinderen. De verschoning van een baby wordt in overleg met de moeder door de vader of door een begeleider gedaan. Het hangt er vanaf wat het achterliggende verhaal is. Er is regelmatig sprake van een aanklacht van seksueel misbruik. Vaak zit er angst en trauma achter bij de moeders, waardoor zij als leeuwinnen gaan vechten voor hun kinderen.

De begeleider grijpt in als er dingen niet goed gaan. Als een vader niet goed weet hoe hij het hoofdje van zijn baby moet ondersteunen, helpt de vrijwilliger hem daarmee. Als een meisje weigert hem ‘papa’ te noemen, omdat zij haar stiefvader al papa noemt, neemt de begeleider de vader even apart, toont begrip dat dit moeilijk is om te horen en herinnert hem eraan dat hij dit niet in het omgangshuis met zijn dochter uit kan vechten. Deze zaken horen in een rechtszaak thuis.

Hoe verloopt het traject?

Na 5 ontmoetingen hebben de ouders samen of ieder apart een gesprek over de voortgang met de teamleider. Het Omgangshuis geeft geen advies aan instanties of andere derden, maar de begeleider schrijft wel een rapport over het verloop van het contact: Zijn de ouders op tijd? Melden ze zich vaak ziek? Is de vader met het drankprobleem wel fit? Is er aansluiting tussen vader en kind? Hoe communiceren ze met elkaar? Wat merk je aan het kind?

En daarna?

De trajecten zijn van verschillende duur en na het Omgangshuis kan Omgangsbegeleiding een goede stap zijn. Bij Omgangsbegeleiding komt het kind bij de vader thuis en is daar een vrijwilliger bij aanwezig. Gemeenten moeten daar zelf budget voor vrijmaken en in veel steden is er nog geen mogelijkheid tot Omgangsbegeleiding. Uiteindelijk moeten alle inspanningen leiden tot de verplichting tot omgang, zoals deze door de rechter is opgelegd.

Heeft een Omgangshuis zin voor een baby?

Begeleiders zien bij baby’s een duidelijke groei in de herkenning van de vader. Zelfs in het geval dat er direct na de geboorte een scheiding van een paar maanden is geweest, kan het contact tussen vader en baby meteen vanaf het begin goed gaan. Hoe snel dat gaat hangt wel af van de mate waarin een vader ontspannen met zijn baby om kan gaan. Sommige vaders zijn meer gespannen over de ontmoeting met hun baby en dat heeft invloed op het contact. De begeleiders proberen hen gerust te stellen en te ondersteunen.

En de ouder die het kind brengt?

Voor de brengende ouder kan het lastig zijn om het kind mee te geven met de begeleiding. Er is vaak veel gebeurd tussen de ouders en dat kan de eerste bezoeken spannend maken. Deze zorgen kun je bespreken met de medewerkers. Het is belangrijk om rust te creëren voor de moeder en om haar te helpen om meer vertrouwen te hebben in de vader. Uiteindelijk hangt het succes van een gezonde relatie tussen vader en kind ook voor een groot deel af van de opstelling van de moeder

Deelname aan omgang via een Omgangshuis wordt vaak opgelegd door de rechter. Je kunt ook vrijwillig deelnemen. Daarvoor moet je je aanmelden bij het Maatschappelijk Werk in je gemeente. Er wordt gemiddeld een eigen bijdrage van € 7,50 per keer gevraagd.

Marianne Laarakker

Scheidenmetbaby.nl

Kijk hier de andere blogs van Marianne

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = nul




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.