Menu

Wat te doen als je ex weigert te betalen na de scheiding

ex weigert te betalen

Wat te doen als je ex weigert te betalen na de scheiding

Bij een scheiding zijn de financiën een belangrijk onderwerp. Zo kan het zijn dat er sprake is van partneralimentatie of kinderalimentatie, maar ook van bijvoorbeeld een betalingsafspraak voor de hypotheek. Er zijn hierover diverse afspraken en situaties mogelijk. Maar wat moet je nou doen als je ex weigert te betalen? Wij helpen je graag met informatie en tips.

Welke betalingsafspraken hebben jullie voor na je scheiding?

We leggen je de financiële situatie uit betreffende een koopwoning en kinder- en/of partneralimentatie. 

Betalingsafspraken over de koopwoning

Wanneer jullie samen een koophuis hebben en samen de hypotheeklasten betalen heb je in de meeste gevallen na de scheiden beiden evenveel recht op de waarde van de helft van woning (tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt in de huwelijkse voorwaarden). We gaan nu even uit van een situatie waarin jullie beiden evenveel recht hebben. Als jullie besluiten de woning te verkopen en de waarde is hoger dan de hypotheek (overwaarde), dan is er niets aan de hand en wordt de verkoopwinst gedeeld.  In het geval dat de woning verkocht wordt maar de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde, dan is er sprake van restschuld.

Net als bij de overwaarde zijn jullie beiden voor de helft verantwoordelijk voor deze restschuld. Het kan om een groot bedrag gaan en daarmee lastiger af te betalen. In deze situatie zijn jullie beiden de hypotheekverstrekker geld verschuldigd en hoeven jullie niet meer onderling afspraken te maken over financiën rondom de hypotheek.

wat als je ex niet betaalt na de scheiding

Als een van jullie in de koopwoning blijft wonen, dan neemt diegene de volledige hypotheeklast op zich. Degene die uit de woning vertrekt, geeft zijn of haar eigenaarschap en heeft dus recht op de waarde van die helft. Dit kan overwaarde zijn of restschuld. De vertrekkende partner ontvangt dus geld of moet geld betalen. De afspraken hierover moet je de dus goed vastleggen. Omdat het vaak over flinke bedragen gaat, zal de betalende ex regelingen moeten treffen om in staat te zijn om te betalen. 

Betalingsafspraken over alimentatie

Bij alimentatie, zowel kinder- als partneralimentatie, betaalt de ex-partner met het hoogste inkomen. Men kijkt naar wie de kostwinnaar binnen het gezin is. De ontvangende partner moet in staat zijn in zijn of haar levensonderhoud en die van de minderjarige kinderen te kunnen voorzien. De ex die alimentatie ontvangt moet in staat zijn een nieuw leven op te bouwen en de kinderen mag het aan niets ontbreken als het aan het opgroeien zijn. 

Welke stappen ondernemen betalingsweigering ex bij scheiden

Heel vervelend, maar er kan een moment komen dat je ex-partner niet meer betaalt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, maar voor de ontvanger heel erg vervelend. Je kan misschien de vaste lasten niet meer betalen , de kinderen kunnen niet meer worden voorzien in hun eerste levensonderhoud of er ontstaan betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of energieleverancier. Niets van dit alles wil je natuurlijk hebben.

Je kunt verschillende stappen ondernemen als je ex-partner weigert te betalen. Het eerste en belangrijkste wat je moet doen om te beginnen is je ex duidelijk maken dat jullie afspraken gemaakt hebben en dat je ex zich hieraan dient te houden. Dit kan je in een persoonlijk gesprek of telefonisch doen. Daarna moet je het wel schriftelijk bevestigen. Bijvoorbeeld met een e-mail waarin je de leesbevestiging aanzet of een aangetekende brief. Dan weet je zeker dat het afgeleverd is en kan je ex nooit zeggen dat hij of zij niets ontvangen heeft. 

Betalingsafspraken omtrent de hypotheek

Na het sturen van een aanmaning zonder resultaat, kan je het beste een advocaat in de arm nemen om een betaling op te eisen. De rechter zal een uitspraak doen over de situatie. Door de uitspraak van de rechter wordt er meer druk op je ex-partner gelegd en ontstaan er hierdoor meer mogelijkheden als hij of zij niet betaalt, bijvoorbeeld beslaglegging op loon of de bankrekening. 

LBIO

Helpt een persoonlijk gesprek en een schriftelijke bevestiging niet? Dan kan je nog een aanmaning sturen. Betaalt je ex daarna nog steeds niet, dan kan je voor alimentatie het LBIO inschakelen: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Zij benaderen je ex namens jou. Zij zullen ook eerst een aanmaning sturen. Vervolgens als dat niet oplevert kan er een deurwaarder langs gestuurd worden. Als er dan nog niet aan de betaling wordt voldaan, is beslaglegging op loon op de bankrekening de volgende stap. 

Wil je het liever proberen de betalingsproblemen samen op te lossen met de hulp van een professional zonder in een groot conflict te raken? Dan kan je een mediator inschakelen. Samen ga je het gesprek aan en zo probeer je met de hulp van de mediator de knelpunten en problemen te erkennen en oplossingen voor de betalingen vast te leggen. Naar de rechter stappen kan altijd nog, maar dat is vaak een weg die je niet in wilt slaan. Het is meestal prettiger als het opgelost kan worden zonder te veel ruzie en gedoe.

Zit je met een juridische vraag over bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met betalingsweigering van je ex na scheiden? Judex helpt je graag, bijvoorbeeld met een mediator.Heb je een andere juridische vraag of probleem? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.