Menu

Communiceren als gescheiden ouders is door Corona nog belangrijker

communiceren als gescheiden ouders

Geen blog over Corona schrijven! Dat zei ik tegen mijzelf. Maar ja, wat dan?Want laten wij eerlijk zijn het Corona-virus en de maatregelen die daarmee verband houden, hebben eigenlijk ieder van ons geraakt. En… dat is nu nog steeds zo.

Denk hierbij aan:

  • Het advies om toch nog zoveel mogelijk thuis te werken;
  • Onzekerheid over het behoud van je baan;
  • Het teruglopen van jouw omzet en de financiële gevolgen daarvan of
  • Problemen met de opvang van jullie kinderen, want ineens word je op andere dagen/tijden op je werk verwacht.

Dagelijks leven is veranderd

Het dagelijks leven is bij vele van ons echt veranderd ten gevolge van de maatregelen in verband met COVID-19. Wat normaal was, is nu niet meer zo normaal.

De regelmaat die je had, is doorbroken. Samen probeer je dat dan op te vangen.

Wat als er geen samen meer is?

Maar wat als er geen samen meer is?! Als je gescheiden bent, je alleenstaande ouder bent en het contact met jouw ex-partner niet echt optimaal is als je echt iets moet regelen.

Meer dan ooit is communiceren met elkaar, openheid over je situatie belangrijk.

Niet communiceren is geen optie meer

Beter aankaarten dat je financiële situatie belabberd is of lijkt te worden, dan ineens niets meer aan alimentatie voor je kinderen of je ex-partner (kunnen) betalen.

Lukt het je niet om de kinderen zelf op te vangen omdat nu van je verwacht wordt dat je op de eerder vaste vrije dag werkt? Bespreek dit (tijdig) met de andere ouder en kijk of een compromis mogelijk is, zodat jullie kinderen nog steeds van beide ouders kunnen genieten en niet naar de oppas of opvang moeten. Als dat al kan en met alle kosten van dien.

Niet invullen voor de ander

Heel vaak vullen wij zelf voor de ander in, gaan wij er vanuit dat de ander niets wil, niet wil praten. Hoe de ander er echt inzit of tegenaan kijkt, weten wij eigenlijk niet.

Om te weten wat de ander vindt, hoe de ander tegen een bepaalde situatie aankijkt, wat er bij de ander mogelijk is, moet je het vragen.

Bedenk daarbij dat jullie ouderschapsplan of de beslissing van de rechter niet in beton gegoten is.

En… wie had een situatie als de huidige al voorzien? De meeste stellen denk ik niet.

Ga in gesprek!

In gesprek gaan dus, om de tafel met een professional om:

  • je communicatie te verbeteren (heb je sowieso wat aan) en
  • afspraken te maken.

Daar tijd, en geld, aan besteden brengt jullie en jullie kinderen profijt voor de korte én de langere termijn

Bovendien is een APK, een check-up van jullie ouderschapsplan om de zoveel tijd – ook in minder roerige tijden – verstandig. Je kinderen groeien, jullie situatie verandert en jullie plan en afspraken moeten daar weer op afgestemd worden.

Dus:

Terug naar jullie mediator of zoek er samen één. Dat is het behoud van jullie ouderrelatie én de relatie van jullie kinderen met elk van hun ouders.

Augusta van Haga

ScheerSanders Advocaten

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

Coronatijd in een samengesteld gezin

Hoe werkt online mediation tijdens Corona?

Met je kind praten over Corona, tips van Nellie

Scheiden of blijven

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

Scheiden als ondernemer in tijden van corona

Reizen met kinderen binnen Nederland: hoe zit het met de toestemming?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.