Menu

Alcohol of drugsverslaving na scheiding ouders

Een scheiding betekent vaak een emotionele en stressvolle periode, óók voor kinderen. Wat doe je als jouw kind vlucht in alcohol- of drugsgebruik?

Een scheiding veroorzaakt vrijwel altijd een waterval aan emoties. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je kind of kinderen. In de belevingswereld van een kind staat tijdens een scheiding de hele realiteit ineens op zijn kop: alles wat normaal was, lijkt weg te vallen.

Angst, schuld, schaamte, pijn: het zijn natuurlijke gevoelens waar kinderen regelmatig mee te maken krijgen tijdens een scheiding. Hoe ga je om met de emoties van je kind tijdens en na een scheiding? Wat als je kind naar alcohol of drugs grijpt om deze emoties te verdoven?

Omgaan met gevoelens

Ieder mens gaat anders om met plotselinge en heftige emoties. De één is daar beter in dan de ander. Sommige mensen storten zich op werk of een hobby. Anderen verwerken hun emoties vooral door met familie of vrienden te praten over de situatie.

Er zijn ook mensen die het dusdanig lastig vinden om met deze zware gevoelens om te gaan, dat ze zichzelf uiteindelijk verliezen in de verdovende effecten van alcohol of drugs. Ontsnappen aan de realiteit, problemen of negatieve gevoelens door middel van drank of drugs is een gedragspatroon met een hoog risico op het ontwikkelen van een verslaving.

Door drank of drugs te gebruiken valt alle stress en spanning tijdelijk even weg, maar zodra de verdovende effecten wegzakken komen die gevoelens vaak minstens zo hard terug. De verleiding om te blijven gebruiken wordt op die manier steeds groter. Voor sommigen resulteert deze vicieuze cirkel in een verslaving.

https://unsplash.com/photos/2sXYRO4J1ns

Is mijn kind verslaafd?

Wanneer je merkt dat jouw kind tijdens de scheiding (vaker) drank of drugs is gaan gebruiken, is het zaak om uit te vinden of er sprake is van een verslaving.

Iemand die af en toe drinkt of drugs gebruikt, is niet direct verslaafd. Of iemand een verslaving heeft ontwikkeld, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik.

Er is sprake van een serieuze drank- of drugsverslaving wanneer:

iemand dwangmatig en obsessief bezig is met alcohol of drugs gebruiken;
de verdovende effecten gebruikt om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en/of problemen;
daarbij de controle over het gebruik en gedrag is kwijtgeraakt;
en last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer hij of zij niet kan of mag gebruiken.

Ontwenningsverschijnselen kunnen zich uiten in de vorm van depressieve gevoelens, gebrek aan motivatie, gebrek aan interesse in andere dingen en gevoelens van leegte, somberheid en eenzaamheid. Ook kunnen lichamelijke symptomen optreden zoals misselijkheid, rusteloosheid, driftbuien en slapeloosheid.

https://unsplash.com/photos/vXymirxr5ac

Gevaren en gevolgen van een alcohol- of drugsverslaving

Langdurig drank- of drugsgebruik heeft vaak serieuze gevolgen op meerdere niveau’s:

Psychische gevolgen

Problematisch alcohol- en drugsgebruik heeft allereerst vooral impact op je geestelijke gezondheid. Langdurig gebruik gaat langzaamaan steeds meer aan je vreten. Als je continu problemen verdrinkt of verdooft, bestaat het risico dat je op den duur een depressie ontwikkelt. Drugsgebruik, alcoholisme en depressiviteit gaan regelmatig hand in hand.

Ook serieuze problemen als slapeloosheid, angstige gevoelens, geheugenstoornissen en agressieve uitspattingen zijn regelmatige voorkomende gevaren.

Lichamelijke gevolgen

Iedereen weet dat alcohol en drugs niet bepaald gezond zijn. Alcohol is bijvoorbeeld bijzonder giftig voor het menselijk lichaam. Vooral de lever van zware drinkers krijgt het zwaar te verduren, maar alcohol is ook zeer schadelijk voor je hart en bloedvaten.

Lichamelijke afhankelijkheid is daarnaast bij langdurig gebruik van alcohol en verschillende soorten drugs (met name zware pijnstillers en slaap- en kalmeringsmedicatie) een reëel probleem, zeker wanneer je wilt stoppen.

Het kan gevaarlijk om ineens te stoppen met drinken of drugs gebruiken. Daarom is afkicken onder professionele medische begeleiding, bijvoorbeeld in een afkickkliniek, een verstandige keuze.

Sociale gevolgen

Alle verslavingen hebben impact op je leven. Ook al denk je misschien nog goed te kunnen functioneren, toch is de kans groot dat je onbewust je leven gaat inrichten rondom je drank- of drugsgebruik. De schadelijke effecten van een verslaving bouwen langzaam op.

Een verslaving kan, soms vanuit het niets, bijdragen aan het ontstaan van serieuze financiële problemen. Goed presteren op werk en/of school wordt lastiger en ook moeilijkheden met sociale relaties komen regelmatig voor.

Wat kan ik doen?

Maak je je zorgen over het drank- of drugsgebruik van je kind? Ga altijd in gesprek: probeer er achter te komen wat er in zijn of haar belevingswereld speelt en spreek je zorgen uit. Het is belangrijk om je kind niet te veroordelen, maar om altijd een veilige en vertrouwde situatie te creëren. Geef aan dat je er bent om te helpen.

Als je niet goed weet wat je moet doen, of het lastig vindt om je kind te benaderen met je zorgen, dan is open- en eerlijkheid stap één. Spreek uit dat je het lastig vindt om dit onderwerp te bespreken, maar dat je graag wilt helpen en samen een oplossing wilt vinden.

Ook voor je kind kan het erg lastig zijn om te accepteren dat er hulp nodig is. Het is geen schande om te maken te krijgen met een verslaving: honderdduizenden mensen is het eerder overkomen, van wie velen met professionele hulp en behandeling de controle hebben weten terug te winnen.

Waar vind ik professionele hulp?

Je huisarts is het eerste aanspreekpunt voor professionele hulp wanneer de situatie daar om vraagt. Het is beter om eerder vroeg dan te laat aan de bel te trekken. Hoe eerder je een mogelijke verslaving herkent en aanpakt, hoe makkelijker het probleem te verhelpen is. De huisarts kan jullie vervolgens doorverwijzen naar de juiste gespecialiseerde zorg.

Afkickkliniek

Een opname in een afkickkliniek is voor veel mensen de meest effectieve manier om een verslaving snel en succesvol onder controle te krijgen. Een grote stap, maar volgens ervaringsdeskundigen wel de beste keuze.

Een afkickkliniek zal op professionele wijze de verslaving aanpakken en je kind door middel van therapie, intensieve begeleiding en psychologische zorg helpen om de periode van de scheiding zo goed mogelijk te verwerken.

De kosten van een behandeling in een afkickkliniek worden voor het grootste deel door de zorgverzekeraar vergoed.

Afkickkliniekwijzer.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× een = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.