Menu

Alimentatie bij co-ouderschap

alimentatie bij co-ouderschap

Is dat eigenlijk nodig? Alimentatie bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap wordt de verzorging van één of meerdere kinderen over beide ouders verdeeld, waarbij één of meerdere kinderen minimaal gemiddeld 3 dagen per week bij iedere ouder verblijft.

Gemiddeld betekent dit dus, 156 dagen per jaar inclusief vakanties en feestdagen.

In percentages uitgedrukt; een co-ouderschap waarbij een kind minimaal 43 % bij ieder ouder verblijft.

Kosten kinderen bij co-ouderschap

De gebruikelijke kosten van kinderen zijn onder te verdelen in verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten.

Verblijfskosten

Wat zijn verblijfskosten? Tot de verblijfskosten behoren onder andere; voeding, drank, wonen (zoals afschrijving inrichting, water en energieverbruik) en persoonlijke verzorging.

Veelal wordt bij co-ouderschap afgesproken dat iedere ouder zelf de verblijfskosten betaalt gedurende de periode dat kind bij deze ouder verblijft.

Verblijfsoverstijgende kosten

Tot deze kosten worden gerekend; kledinggeld, schoolgeld, vakanties, contributie voor sport en dergelijke.

Bij co-ouderschap zijn er onder meer de volgende 2 opties voor afspraken over de kostenverdeling;

Optie I

De ouder waar het kind hoofdverblijf heeft voldoet alle verblijfsoverstijgende kosten. Deze ouder heeft dan dus zelf de keuze om kosten wel of niet te maken. De andere ouder betaalt dan uiteindelijk via de kinderalimentatie zijn/haar aandeel in deze kosten.

Optie II

Iedere ouder betaalt telkens direct zijn/haar aandeel in deze kosten De hoogte van het aandeel hangt af van ieders draagkracht. Wanneer de draagkracht (ieders inkomen) gelijk is, betaalt ieder 50 %.

Voorbeeld optie II; de betaling van een sportabonnement ad 150 euro;

Men heeft de volgende keuzes voor de betaling van deze verblijfsoverstijgende kosten;

of

Moeder betaalt 150 euro aan de sportvereniging, vader maakt de helft, 75,00 euro over op de rekening van de moeder, dus niet op de kindrekening.

of

Vader betaalt 150 euro aan sportvereniging, moeder maakt de helft, 75,00 euro over op de rekening van de vader, dus niet op de kindrekening.

of

Ieder maakt 75,00 euro op de kindrekening, vanuit deze rekening wordt vervolgens het sportabonnement betaald.

Alimentatie bij co-ouderschap

De hoogte van kinderalimentatie is afhankelijk van onder meer;

  • De wijze waarop men de kosten van de kinderen verdeelt (zie hiervoor, optie I en II);
  • Waar het kind staat ingeschreven;
  • Wel/geen verdeling kindregelingen.

Kindgebonden budget

Voor de vaststelling van alimentatie bij co-ouderschap is verder;

of

Ieder zelf de ontvangen kinderbijslag en het kindgebonden budget behoudt.

of

Dat men deze onderling verdeelt.

of

Dat ieder deze bedragen op een kindrekening stort.

 

www.alimentatiespecialist.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 15




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.