Menu

De beste ouders voor je kind, blog van een Kindbehartiger

beste ouders

Wat is nou een goede ouder? We proberen het allemaal te zijn, maar doen allemaal iets anders. “Wat is dan het beste voor mijn kind?” Dit is een vraag die ik als Kindbehartiger vaak krijg. Zeker wanneer ouders gescheiden zijn en verschillende opvattingen hebben over opvoeden. Hoewel elk kind verschillend is, en het begrip ‘beste’ objectief, geef ik vrijwel altijd hetzelfde antwoord.

Van beslissingen vóór naar beslissingen mét kinderen

De beslissingen die we maken voor onze kinderen, het zijn er nogal wat. Wat krijgen ze op brood, hoe laat gaan ze naar bed, wat hebben ze aan en noem maar op. Hoe ouder en wijzer ze worden, hoe meer we beslissingen mét ze gaan maken, in plaats van over ze. Eerst geven we ze voorzichtig het gevoel van zelfvertrouwen en beslissingsbevoegdheid, door ze een keuze te geven tussen een door jou gemaakte voorselectie. Wil je appelstroop of kaas op je brood? Naarmate een kind voelt dat het zelf beslissingen kan en mag nemen, groeit het zelfvertrouwen. Parenting done well.

Dilemma’s

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld. Als ouders sta je soms voor veel lastigere dilemma’s. Hoe lang mag mijn kind gamen per dag? Moet ik mijn kind van 13 verplichten buiten te spelen? Hoe ga ik om met roken en drinken? Met het slapen bij de verkering en seks? Als Kindbehartiger krijg ik veel van dit soort vragen tijdens het opstellen van een ouderschapsplan. Het kan zijn dat ouders verschillende opvattingen hebben over diverse onderwerpen. Dat maakt het lastig om tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Goede ouder zijn

Vaak bespreek ik in zulke situaties wat het doel is. Wat willen jullie je kind meegeven? Welke onderliggende normen en waarden, welke argumenten, liggen onder jullie standpunt? Kunnen jullie je vinden in elkaars argumenten? Welk argument je ook gebruikt, het aller-aller onderste argument en overweging is vaak dat je iets doet omdat jij vindt en denkt dat dat het beste is voor je kind. Je doet het omdat je een goede ouder wilt zijn. We kunnen onderzoeken lezen, er pedagogische boeken op naslaan, maar uiteindelijk doen we allemaal maar wat. En we doen ook allemaal zo lief ons best.

De beste ouders voor je kind

Kun je als ouders vertrouwen opbrengen voor elkaars beslissingen? Kun je, door elkaars regels te respecteren, rust en regelmaat bieden voor jullie kinderen?

Hulpverleners, boeken en forums kunnen adviezen geven over manieren van opvoeden. Deze adviezen zijn vaak enorm waardevol om te overwegen. Het verruimt je blik, geeft je een andere kijk op de argumenten die jij hebt. In het gunstigste geval, bieden ze je een mate van zelfreflectie. Echter, welke beslissingen uiteindelijk het beste zijn voor jullie kind, dat weten alleen jullie. De beste ouders voor jullie kind, dat zijn jullie.

Meer informatie: www.kindbehartiger.nl

Marlon Dijkhuizen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.