Menu

De liefde: ben je een lotsdenker of groeidenker?

De Liefde, hoe ervaar jij het?

Hoe we over de liefde denken is door de eeuwen aan verandering onderhevig. De Romeinen zagen de liefde als wijsheid. De Egyptenaren zetten de liefde in als macht. Romeo en Julia ontmoeten elkaar rond 1595 op een feestje en het was liefde op het eerste gezicht. Ons hedendaags liefdesideaal is eigenlijk gebouwd op een kalverliefde van twee pubers. Julia was slechts 13 jaar oud. Onlangs stond er een lange file op de A10 voor de Love & Marriage beurs in de RAI. Het beeld dat liefde hand in hand gaat met het huwelijk is in onze samenleving diep verankerd. De Amerikaanse psychologe Sue Johnson, bekend geworden van de ‘emotionally focused therapy’ stelt dat de liefdesrelatie de centrale emotionele relatie is geworden in het leven van de meeste mensen. Een mooie toets voor dit fenomeen is de vraag of je zou trouwen als de liefde ontbreekt. In 1967 zei nog 65% van de vrouwen hierop ja, tegen 35% van de mannen. Waren die vrouwen en mannen uit de jaren zestig van de vorige eeuw dan ‘lotsdenkers’ of ‘groeidenkers’?*

Veranderend liefdesconcept

Het lijkt of we anno 2016 nog steeds gaan voor die ene ware. Het lotsdenken over de liefde voert de boventoon. We hebben wel meerdere relaties, maar dat zijn monogame relaties achter elkaar. Alhoewel de site ‘second love’ anders doet lijken. Dat onrustige zoeken komt eerder voort uit de enorme keuzemogelijkheid die de digitale wereld biedt. Er is ooit een experiment gedaan hoe mensen in de supermarkt een keuze maken in het ‘jam’ assortiment. Naarmate er meer keuze was, 24 verschillende smaken, werd er minder gekocht en naarmate de keuze beperkter was werd er meer gekocht. De digitale wereld biedt de ruimte om continue om je heen te kijken of er toch niet een betere partner te vinden is.
Waar zoek je een partner op uit? Schoonheid, intelligentie, vriendelijkheid, humor, betrouwbaarheid of toch iets anders? Door online dating, Tinder en andere social media lijkt het net alsof de ware eigenlijk voor het grijpen ligt. De mogelijkheid hem of haar tegen te komen is immers eindeloos en laagdrempeliger dan ooit tevoren. Het lijkt bijna stuurbaar, match een profiel van iemand die ook op zoek is aan dat van jou, en je hebt hem of haar gevonden. Helaas is de realiteit anders. Want in werkelijkheid maakt het schijnbaar enorme aanbod het er niet makkelijker op.

Lotsdenkers

Welke opvattingen hebben lotsdenkers over de liefde? Hoe zien zij een liefdesrelatie?
– de liefde valt samen met ‘de ware’, de prins op het witte paard.
– onenigheid in de liefde staat synoniem voor destructief, betekent ruzie.
– mindreading is essentieel! De een kan de ander ‘lezen’
– partners kunnen niet veranderen, want dan verandert ‘de ware’ en hij/zij is nu precies goed
– seks moet altijd perfect zijn.
– goede relaties gebeuren gewoon, net zoals zwanen die hun leven lang bij elkaar blijven.

Romantische films uit de school van lotsdenkers zijn ‘Notebook, Titanic, Pretty Woman, Nothing Hill’ , zij verbeelden subliem de opvattingen over de ware in de liefde en laten ons geloven dat een echte liefdesrelatie er zo uit ziet.

 De liefde

Groeidenkers

Hoe zien groeidenkers een liefdesrelatie? We lopen hetzelfde rijtje opvattingen langs.
– een liefdesrelatie is een reis die je met elkaar aangaat, je stopt er tijd in en werkt aan de relatie.
– onenigheid in de relatie is constructief, je maakt ruzie omdat je van je partner houdt en bij de ander wil blijven. De ander is de moeite waard en daarvoor wil je gaan.
– ‘mind-reading’ moet je leren, elkaars binnenwereld bevragen en delen in gesprek.
– partners veranderen door de tijd: werk, kinderen, gezondheid het speelt allemaal mee.
– fijne seks met elkaar is te leren, ook daarin groei je naar elkaar toe.
– een liefdevolle relatie is er niet vanzelf, daar werk je aan, daar groei je in.

Op zoek naar de liefde

Hoe zet je je zoektocht voort? Hoe beïnvloedt je neiging tot ‘lot of groei’ de manier waarop jij relaties aangaat? Ben je toe aan een nieuwe relatie of wil je je huidige relatie versterken?
Hierbij wat overwegingen die je in je zoektocht kan meenemen:
– je angst onder ogen zien: wat als je alleen blijft? Hoe ziet jouw angst er uit? Is een leven als
single voor jou ook prima? Het lied ‘ik hou van …. mij’ van Harrie Jekkers is een zeer
toepasselijk lied voor de single.
– vergroten van je vijver, wat is er nog meer naast je gezin, werk waar je eventuele partners
kan ontmoeten?
– afleiding vermijden, focus verkleinen, richt je op die man/vrouw die je wel leuk vindt, maak
je keuze bewaarheid (groei).
– mogelijkheden erkennen in je huidige relatie, i.p.v. je richten op wat er allemaal niet is
– ruimte maken voor een partner, we hebben zo’n vol leven…

Uiteindelijk gaat het allemaal over kiezen en niet-kiezen. Een kiezen voor de ware, een kiezen voor een groeimodel in de liefde. Durf jij je droom te delen en daarvoor te kiezen?

Cécile Schlangen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.