Menu

Denise blogt: de gevolgen van de scheiding blijven confronterend

5 reacties
gevolgen van de scheiding

Inmiddels 6 jaar uit elkaar. Puberzoon besloot 2,5 jaar geleden bij papa te gaan wonen en wordt nog elke dag gemist.

Maar buiten dat verdriet, kan ik wel zeggen dat ik mijn/ons leven inmiddels goed opgepakt heb. Ben tevreden en gelukkig met hoe het nu gaat.

En toen werd mijn meisje 12 jaar….

Stiefmoeder had al eens benoemd dat je mag kiezen als je 12 wordt. (Dit is overigens niet het geval, lees voor verdere info deze blog). Dit zette het kleine dametje aan het denken en steeds vaker benoemde ze na een weekend bij papa, dat ze daar wel vaker wilde zijn. Het onvermijdelijke kwam steeds dichterbij.

Kort geleden kwam ze thuis na een papa weekend en wilde even serieus praten. “Mam, ik heb met cadeau mama gepraat en ik zou graag na de grote vakantie om en om een weekje bij papa wonen.”

Tja hoe reageer je dan? Laat je de tranen die branden gewoon zien? De boosheid die je voelt merken? Of doe je wat je verstand zegt; reageren op de manier die je dochter fijn vindt.

Laat je tranen zien?

Ik koos in een seconden voor dat laatste… ben er nog steeds trots op dat ik dat kan!

Mijn antwoord was ongeveer dit:

“Mama begrijpt dat je papa graag vaker wilt zien. En natuurlijk mag jij dat zelf aangeven. Heel goed dat je het eerlijk wilt vertellen. Mama vindt wel dat er dit keer goede afspraken gemaakt moeten worden. En papa moet dan met mama een gesprekje hebben over hoe we dat doen. Als jij naar de dokter moet wanneer je bij papa bent, dan moet stiefmoeder dat met jou doen. Net als huiswerk en andere belangrijke zaken.”

Daarna kwamen er heel veel vragen en voelde ik haar onzekerheid. Er verandert dan wel veel. Een nieuwe (middelbare) school, een week zonder mama, en vooral met stiefmoeder niet meer alleen leuke dingen, maar ook de serieuze zaken.

Er verandert veel

Dus mijn meisje wilde nog even nadenken! (Stiekem een glimlach bij mij)

Na twee weken had ze met papa er ook even over gepraat. Zij waren na het verhaal over mijn reactie ook van mening dat een week wel lang is. Met een meisje dat een week vol afspraken en activiteiten heeft, heb je er toch een heleboel verplichtingen bij. Psycholoog, dansles, repetities voor een musical, dokter, huiswerk enz enz

Bij mij schoot meteen de gedachte in mijn hoofd dat stiefmoeder daar even niet over na had gedacht toen ze met het idee kwam. En dat bleek te kloppen.

Gezamenlijk plan

Met stiefmoeder had ik als snel een telefoon gesprek. Zij gaf aan dat het van hun kant toch beter leek om langzaam op te bouwen. Mijn meisje kan beter eerst een tijdje een lang weekend bij hun zijn.

Wennen aan nieuwe school, ontdekken of ze mama niet teveel mist, en zo nog meer redenen die stiefmoeder benoemde.

Ik voelde opluchting en stemde in met het voorstel. Mijn voorwaarde benoemde ik ook meteen: “mijn meisje (met OCD) gaat eerst een maand wennen aan de nieuwe school. Mama helpt haar op weg met huiswerk en reizen enz. En na die maand krijgen papa en stiefmoeder de instructies zodat ze bij hun in hetzelfde ritme aan de slag kan.

Gelukkig is iedereen het ermee eens! Ik ben straks dus niet meteen een hele week mijn meisje kwijt. En de zekerheid dat het na een tijdje wel een week wordt is er ook niet.

Ja, 6 jaar later, wanneer je denkt dat alles eindelijk goed gaat….Iedereen gewend is aan de situatie, en gelukkig is met zijn leven…dan toch blijft het weer confronterend wat de gevolgen van een scheiding zijn!

Ook hier komen we wel weer uit, maar pfoe het doet toch even opnieuw behoorlijk pijn!

Lees hier alle blogs van Denise

 

REACTIES

Kim - 14 aug 2019

Lieve Denise, Wauw wat veel respect heb ik voor jou hoe je met deze moeilijke situatie omgaat. Ik weet niet precies hoe jullie omgangsregeling nu is, maar je kind minder gaan zien is als moeder altijd vreselijk. En dan moet je het ook nog horen dat jouw lieve dochter daar gesprekken met stiefmoeder over heeft... Ik als stiefmoeder aan de andere kant heb wel eens in goede tijden met de moeder van mijn stiefkinderen aan de telefoon gezeten en haar volledige erkenning gegeven hoe zeer ik het begrijp dat zij als moeder niet op mij zit te wachten en het liefste ook niet zou willen horen hoe leuk háar kids het met mij hebben.. al wil ze uiteraard niks lievers dan dat haar kinderen gelukkig zijn. Wij hebben de laatste tijd deze zelfde gesprekken met sz, die ook overweegt om bij ons te komen wonen, daar waar zijn zussen juist bij moeder wonen. En eerlijk is eerlijk, ik ben vaak degene aan tafel met wie hij die gesprekken aan gaat en niet met mijn partner. Alleen in onze situatie is het niet mogelijk voor mij dit per telefoon oid met zijn moeder te bespreken. Die wil met mij geen contact. Maar omdat mijn partner het allemaal van de zijlijn volgt zou ik het juist graag serieus eens met haar willen kunnen delen. Respect voor de kracht die jij hebt om dit gesprek wel aan te gaan. Ondanks dat ik me zo kan voorstellen dat je haar wel zou kunnen schieten en niet wil dat zij hierover plannen maakt. Dit soort dingen zijn voor vrouwen onderling denk ik vaak beter te verduidelijken dan met een man... ook al is de stiefmoeder feitelijk geen échte partij hierin. Ik wens jou heel vee sterkte en kracht en hoop voor jou dat er een situatie ontstaat waarin jij en je dochter gelukkig zijn!

nikkie - 14 aug 2019

Wat jammer dat stiefmoeder zulke verkeerde ( en niet doordachte) info aan jou dochter heeft gegeven waardoor jouw dochter daar wel een poosje mee rondgelopen heeft. Bizar toch dat de fabel dat kinderen met 12 mogen kiezen zo hardnekkig blijft en dat volwassenen dat maar bij kinderen neer leggen zonder zich ten eerste te verdiepen in of dat wat ze denken( dat kinderen mogen kiezen met 12) wel klopt en ten 2e dat dit buiten de andere ouder om direct naar de kinderen gecommuniceerd word. Wat moet een kind met zulke niet complete info? Maar een hele grote duim voor jou Denise hoe jij deze situatie opgepakt heb. Jij bent de rots in de branding voor je dochter. Top gedaan. Ik vraag me alleen 1 ding af. Jij neemt duidelijk de leiding in deze situatie en dat heeft je dochter nodig, duidelijkheid en richting geven en loslaten waar nodig maar gaan jouw ex en stiefmoeder wel accepteren/respecteren dat jij hen instructies geeft ( en zo ook de leiding houd) zodat dochter in hetzelfde ritme aan de slag kan bij hen zoals je schreef? Is er voldoende vertrouwen en samenwerking tussen ex, stiefmoeder en jij? ( deze vragen van mij ook naar aanleiding van jou eerdere blog over communicatie met ex).

Dirk-Jan van den Berg - 17 aug 2019

Waarom worden dit soort blogs niet gecorrigeerd voor plaatsing??? De indruk wordt gewekt dat kinderen mogen kiezen wanneer ze 12 jaar zijn. Stel je voor... kiezen tussen pappa of mamma. Lezers worden hierdoor onjuist geinformeerd!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 19 aug 2019

    Hoi Dirk-Jan, Bedankt voor je commentaar. Maar in de blog staat een link naar informatie. Ik zal het duidelijke aanpassen in de tekst.

nikkie - 19 aug 2019

Dirk Jan, ik zie dat Nieuwe Stap een andere weg gekozen heeft om de lezers juist te informeren en dat is om de woorden " mag kiezen als ze 12 word" uit de blog in het blauw te zetten waar je dan op kan klikken naar een blog met de juiste info dat een kind van 12 niet mag kiezen. Dus ze doen er wel iets aan al had het voor de lezers van de blog wel duidelijker geweest als er door Nieuwe Stap bv tussen haakjes had bijgestaan dat een kind niet mag kiezen en dan de verwijzing naar de blog. Misschien een idee voor Nieuwe Stap om dit onderwerp nog eens actueel te maken want deze fabel blijft zo hardnekkig.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 0
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.