Menu

Gescheiden met huisdieren? Wat nu!?

Het scheiden van je partner is een proces waar veel verschillende obstakels en emoties bij komen kijken. Zo moeten bijvoorbeeld eigendommen en financiële zaken worden verdeeld en geregeld. Een kwestie die ook altijd lastig blijft, is de omgangsregeling bij het hebben van huisdieren. Men kan erg gehecht zijn aan een beestje en daarom is het belangrijk dat je goed samen overlegt wat er met het huisdier gebeurt. In dit artikel bespreken we dan ook het belang van omgangsregelingen met huisdieren en geven we praktische tips voor het opstellen van een goede regeling.

Communicatie

Om te beginnen is het bij het afspreken van een regelgeving erg belangrijk om goed met elkaar te communiceren en goed naar elkaar te luisteren en goed samen te werken. Dit geldt natuurlijk voor elke uitdaging waar je samen voor komt te staan. 

Het welzijn van je huisdier

Net als jij kunnen ook huisdieren stress rondom een scheiding ervaren. Bij het opstellen van een regelgeving is het ook belangrijk om rekening te houden met het welzijn van je huisdier. Wanneer je er voor kiest om het huisdier tussen beide huishouden af te wisselen, kan dit jouw huisdier erg veel stress opleveren. Een nieuwe woonomgeving en het constante reizen vinden veel huisdieren niet erg prettig, maar de mate waarin dit stress oplevert verschilt uiteraard per huisdier. Het is bij het opstellen van afspraken dan ook het belangrijkste om rekening te houden met het welzijn van je huisdier. 

Zet de regeling zwart op wit

Om onduidelijkheden en conflicten te voorkomen, is het altijd een goed idee om jullie afspraken samen duidelijk op papier te zetten. Maak een lijstje van jullie afspraken en maak een duidelijk schema. Hierin kun je bijvoorbeeld zaken zoals de verzorging, voedingsschema’s, bewegingsbehoeften en afspraken bij de dierenarts behandelen. Als jullie besluiten om het huisdier tussen beide huishoudens af te wisselen, is het belangrijk om vast te leggen hoeveel tijd het huisdier bij beide huishoudens doorbrengt en wanneer het dier wordt opgehaald en gebracht. Maar, hier is het ook belangrijk om goed te communiceren. Het kan namelijk zo zijn dat het schema in de toekomst niet uitkomt en dat hier aanpassingen moeten worden aangebracht. Houd hier dus ook altijd rekening mee en blijf met elkaar communiceren!

De kosten

Het houden van huisdieren kost natuurlijk geld, en het verdelen van deze kosten kan ook. Als jullie afspreken om bepaalde kosten voor het huisdier met elkaar te delen, kan alimentatie bijvoorbeeld indirect helpen bij het dragen van die kosten. Denk daarbij aan de kosten voor medische zorg of voeding. Zo kan je  vers vlees voor mijn kat online kopen en dit deels betalen met de ontvangen alimentatie.

Ook tijdens de scheiding zijn communicatie en duidelijkheid de sleutel tot succes. Houd rekening met het welzijn van je huisdier, en zorg voor een goed overleg over de kosten. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.