Menu

Na scheiding

Na een ongetwijfeld vervelende periode in je leven komt wat gevreesd wordt als een nog vervelender periode: de scheiding. Je hebt besloten dat het samen niet meer wil zoals je had gedacht, en besluit te scheiden. Maar wat nu? Wat komt er na deze scheiding allemaal op je af? Veel… om eerlijk te zijn. Maar, niet getreurd, wij zijn er om je een helpende hand te bieden in alles wat er in deze periode op je af gaat komen. Neem bijvoorbeeld onze Checklist Scheiden, zodat je niets vergeet en rustig één voor één de punten kunt afwerken.

Na scheiding

Na je scheiding kunnen er enkele zaken gebeuren: ofwel je hebt de beslissing in samenspraak met je ex-partner gemaakt en kunt nog enigszins gezamenlijk alles afhandelen, ofwel kunnen jullie niet meer met elkaar door een deur. In het laatste geval is nieuwe woonruimte dringend en zullen de meeste zaken via een advocaat afgehandeld worden. Niet leuk, wel doeltreffend en abrupt.

Als jullie het nog wel eens kunnen worden, dienen nieuwe afspraken gemaakt te worden over financiën, de kinderen, je woonsituatie en nog veel meer. Over al deze zaken kun je veel tips en informatie lezen op Nieuwe Stap. Daarmee proberen wij je een handvat te bieden om tijdens deze ‘ellende’ sterk in je schoenen te kunnen blijven staan.

Kinderen

Wanneer jullie samen kinderen hebben, dan moeten daar afspraken over worden gemaakt. Vaak wordt afgesproken dat de kinderen doordeweeks bij de ene ouder en in het weekend bij de andere ouder leven. Dit is voor de kinderen ook helder. Probeer ook vooral ondanks de vervelende situatie voor orde en regelmaat te zorgen, daar zijn je kinderen altijd bij gebaat. Probeer goed aan te voelen waar je kinderen behoefte aan hebben na de scheiding. Even flink uithuilen hoeft niet erg te zijn, even afzonderen ook niet, maar probeer er verder wel te zijn voor ze. Geef ze een schouder, maak alles bespreekbaar en maak het vooral niet vervelend voor ze. Lees hier meer over het effect van je scheiding op je kinderen.

Bovenal, maak je partner niet zwart in bijzijn van je kinderen. Daar is echt helemaal niemand bij gebaat.

Woonsituatie

Je woonsituatie zal ongetwijfeld veranderen na scheiding. Ofwel een nieuw huis of appartement, ofwel blijf je in het echtelijke huis alleen achter. In beide gevallen is het anders na je scheiding.

Onderschat je woonruimte niet, probeer een thuis te creëren waar jij en eventueel je kinderen zich echt thuis kunnen voelen en kunnen terugtrekken. Neem niet genoegen met het eerste het beste, maar probeer wel zo snel mogelijk weer goed onderdak te bemachtigen. Wanneer je een kleiner huis vindt, geven wij je 5 tips voor meer ruimte na scheiding. En wanneer een geschikte ruimte niet vlotten wil, overweeg dan om tijdelijke opslag te regelen zodat je meer rust krijgt met het zoeken naar woonruimte.

Financiele situatie

Gegarandeerd zal je financiële situatie wijzigen. Je moet het doen met je eigen inkomen, eventueel aangevuld met alimentatie. Wanneer je niet heel handig bent met financiën, overweeg dan een financiële training van onze partner Regel ‘t.

Aan jezelf denken

Omdat er zoveel op je afkomt, kun je jezelf nogal eens verliezen in deze situatie. Waak daarvoor. Neem af en toe pas op de plaats en denk aan jezelf. Trakteer jezelf op een saunabezoek om tot rust te komen, beautysalon of een leuk dagje uit.

REAGEER OP DEZE BLOG
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

In deze video legt Gwyneth Paltrow uit hoe zij en Chris Martin het co ouderschap samen goLees verder > Gwyneth Paltrow co ouderschap
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.