Menu

Kind van gescheiden ouders: Kerst bij de één, oud en nieuw bij de ander

3 reacties
feestdagen na een scheiding

De feestdagen komen er weer aan. Als kind van gescheiden ouders betekende dat vroeger: met kerst bij de één, met oud en nieuw bij de ander, en het jaar daarop was het dan omgedraaid. Vond ik niks aan, want ik ben nogal een familiemens en miste altijd de andere ouder als ik met de feestdagen niet samen kon zijn. Plus, toen ik wat ouder werd, wilde ik natuurlijk gewoon met vrienden feesten met oud en nieuw in plaats van bij je pa en zijn nieuwe gezin toastjes eten, om middernacht een paar vuurwerktollen op een verlaten straat afsteken en om half 1 in je bed liggen.

Sinds ik het huis uit ben is het een beetje kiezen wat ik wil. Tenminste, dat zou je denken. Ik wil niet mijn ouders kinderloos door de feestdagen laten gaan en bovendien moet ik er niet aan denken ouderloos te zijn op deze dagen. Waar ik het hele jaar door gezellig bij ofwel mama, ofwel papa kan zijn en lekker kan genieten van onze qualitytime samen, heb ik met kerst en sinterklaas (oud en nieuw is inmiddels gereserveerd voor oliebollen, drank en vrienden), ontzettend de behoefte aan een stabiele familie. En als dat niet lukt, kan ik daar ontzettend van balen.

Bij mijn moeder heb ik nog de grootste kans op een familiediner. Daar is Cees, mijn ‘neppapa’ (een 14 jaar oud geintje omdat we stiefvader stom vonden) er en meestal ook mijn oma. En als ik een beetje mazzel heb is mijn broertje er ook. Deze samenstelling is gevestigd, het huis is vertrouwd, dit is onze thuisbasis. Daar komt bij dat mijn moeder en ik veel waarde hechten aan deze dagen en dus proberen te regelen dat iedereen bij elkaar is.

Bij mijn vader is dat anders want daar sta ik hier alleen in. Het is mijn vader, mijn broertje en ik, en soms de aanhang erbij. Waar we ooit de drie musketiers waren, is daar niks meer van over. Ik denk dat ik van geluk mag spreken als we 4 keer in het jaar met z’n drieën bij elkaar zijn. Mijn broertje geeft er namelijk niet veel om, dat hele familiegedoe. Helemaal Sinterklaas heeft ie een hekel aan. En mijn vader, Joost mag weten wat hij eigenlijk vindt. Dit jaar heeft ie tegen m’n broertje gezegd: ach joh, anders slaan we toch wat over, het maakt mij allemaal niet uit. Vindt mijn broertje natuurlijk top, want voor hem hoeft het allemaal ook niet.

Ik gooi de handdoek in de ring. Elk jaar voerde ik zo’n strijd om een familie te zijn, of om de drie musketiers weer eens bij elkaar te hebben. Die 2 feestdagen in het jaar waren voor mij belangrijk. Ik wilde gezelligheid, samen zijn, familie zijn. En elk jaar was er weer die eindeloze discussie over Sinterklaas afschaffen en dat geregel wanneer we dan bij wie zouden zijn met Kerst. Geregel vind ik niet erg, maar als ik dan al dat gezucht en gesteun bij sommige familieleden zie, en het idee dat het voor hen nog niet voor de helft zo belangrijk is als voor mij…. Dit jaar gooi ik de handdoek in de ring. Ik beslis dit jaar wat ik ga doen, en wie zich daarbij wil aansluiten is meer dan welkom.

Phyleen

Villa Pinedo

REACTIES

Lientje - 18 dec 2018

Vooral de reactie van de vader is heel herkenbaar. Meestal zijn het toch de moeders die het 'gezin' (of wat er nog van over is) bij elkaar willen houden en de gezelligheid en warmte bij elkaar opzoeken. De 'vader' is vaak al weer met andere dingen bezig. Heeft (in mijn geval) zijn gezin in de steek gelaten voor 'iets' anders waar hij schijnbaar meer waarde aan hechtte. Het is soms erg pijnlijk, maar wel de beste keuze om het dan maar los te laten. Het is zijn keuze, zijn verlies. Dus ik zeg: " goed gedaan".

Papa - 18 dec 2018

Lientje , wat een vreemde reactie van jou . De vader is vaak weg of met andere zaken bezig ? Heb je wel eens gehoord van moeders die wegrennen en snel een andere relatie beginnen ? Je moet niet gaan generaliseren op basis van je eigen situatie . Ik ken genoeg vaders die wel van alles doen om een gezin situatie intact te houden na een pijnlijke sxheidning, inclusief ikzelf . Ik zorg nu al 3,5 jaar om de week voor 3 prachtige opgroeiende dochters , zonder me snel in een nieuwe relatie te storten of met “andere zaken” bezig te zijn . Mijn dochters vieren de hele kerstmis bij mij thuis omdat hun moeder liever met haar vriend weer op vakantie gaat, wat ik hiermee wil zeggen is : pas op met generaliseren over wat vaders en moeders doen na een scheiding, hangt van de persoon af en niet van de sexe.

Toffe papa - 24 dec 2018

Goed gezegd Papa. Ik ben vorig jaar ook gescheiden na 14 jaar. Sinds 4 maanden heb ik een nieuwe liefde en mijn ex een maand of 2. Ik ben weer erg gelukkig,had niet verwacht dat ik ooit weer verliefd zou worden na heel veel pijn. Nu gaan mijn kids kerstavond met hun moeder naar haar vriend en morgen bij haar thuis. Ik draai nog 2 nachtdiensten en zie ze pas weer 2e kerstdag. En met oud en nieuw zie ik mijn kids ook niet. Ik vind het erg moeilijk hoor. En ik ben ook zo een vader die zijn kids op nr1 heeft staan. Zal er nooit aan kunnen wennen denk ik om zo de feestdagen te vieren,maar ik kan er weinig aan doen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.