Menu

Kinderalimentatie voor een 18 jarige

1 reactie
kinderalimentatie

Je kind is net 18 geworden en heeft een leuke baan gevonden waarmee een aardig centje verdiend wordt. Als trotse ouder van een zelfstandig kind dat zichzelf kan onderhouden, ga je er vanuit dat je kan gaan minderen of zelfs stoppen met het betalen van kinderalimentatie. Maar is dit wel zo? JuroFoon zet je rechten en plichten op een rij.

Kinderalimentatie 18 jarige

In Nederland bestaat voor een (stief)kind tot 21 jaar de verplichting tot het verstrekken van levensonderhoud (Art. 1:392 BW), mits het kind hier zelf niet toe in staat is. Bij het vaststellen van de hoogte van dit bedrag wordt rekening gehouden met je draagkracht als ouder en de behoeftigheid van je kind.

Deze alimentatieverplichting vervalt niet automatisch als je kind gaat werken en zelf een inkomen heeft. Totdat je kind 18 jaar is geworden mag de verzorgende ouder, die de kinderalimentatie ontvangt, beslissen of je kan stoppen of minderen met de betalingen. Vanaf het moment dat je kind 18 jaar is kan hij zelf beslissen of hij akkoord gaat met het stopzetten of verminderen van de kinderalimentatie.

Gerechtelijke stappen?

Het kan voorkomen dat je ex-partner of meerderjarig kind niet vrijwillig akkoord gaat met jouw suggestie de bijdrage stop te zetten of minderen. Wanneer onderling overleg geen verandering brengt en zij toch de alimentatie willen blijven ontvangen, kun je met behulp van een advocaat de rechter verzoeken om hier uitsluitsel over te geven.

 

Bron: Jurofoon

REACTIES

Ingeborg Sandig - 7 jun 2017

MEDIATION vormt een kansrijke stap tussen mislukt onderling overleg en een verzoek aan de rechter. In de financiële situatie van een jongminderjarige kan veel veranderen. Ze hebben vaak werk, maar hebben daarnaast vaak ook meer kosten vanwege studie. In veel gevallen bieden de afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt geen 100% duidelijkheid over deze situatie. Een mediator kan u helpen bij het maken van goede afspraken en deze voor u vastleggen. Indien gewenst kan de jongminderjarige ook betrokken worden bij het gesprek. Zo kan niet alleen worden voorkomen dat een kind in een gevecht tussen de ouders komt te staan, maar geven de ouders een goed voorbeeld van probleemoplossing.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = tien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.