Menu

Scheiden en kinderen

scheiden en kinderen

Scheiden en kinderen

Als je gaat scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen, dan ben je volgens de wet verplicht hier het een en ander over vast te leggen. Je bent als ouder namelijk wettelijk verplicht afspraken te maken en dit vast te leggen over de zorg en opvoeding van de kinderen als ze minder jarig zijn. Dit leg je vast in het ouderschapsplan.

Afspraken maken over scheiden en kinderen

Als ouders ben je verplicht bij de scheiding allerlei afspraken maken over de minderjarige kinderen en deze vastleggen in het ouderschapsplan. Op deze manier kunnen er nooit verstanden ontstaan over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Je kunt de afspraken over de kinderen samen met z’n tweeën maken, maar ook onder begeleiding van een mediator. Al deze afspraken leg je vast in het ouderschapsplan. Dit ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant dat wordt ingediend met het verzoek tot echtscheiding bij de rechter. Een ouderschapsplan is trouwens ook verplicht als je een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont met gezamenlijk gezag en je gaat uit elkaar.

Wat staat er in een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan bestaat uit behoorlijk veel onderdelen. Je wilt immers dat zoveel mogelijk is vastgelegd, omdat dat het beste is voor de kinderen en je geen misverstanden wilt krijgen. Zo staat erin hoe het ouderlijk gezag is verdeeld, wat de woon- en verblijfplaats is van de kinderen, hoe de kinderen contact onderhouden met jullie als ouders (dus ook als ze bij de ene ouder zijn, hoe ze contact kunnen hebben met de andere ouder). Verder staat in het ouderschapsplan hoe jullie de financiën verdelen.

Kinderalimentatie is verplicht tot ze 21 jaar oud zijn, maar ook afspraken over kosten voor dingen als schoolreisjes, kinderfeestjes en sport kan je in het ouderschapsplan vastleggen. Vergeet ook niet zaken als vakanties, feestdagen, bedtijden en zakgeld in het plan op te nemen. Hoe verdelen jullie die en hoe ga je om als bijvoorbeeld de verjaardag van papa valt in het weekend als ze bij mama zijn? En hoe vier je de verjaardagen van de kinderen zelf? In dit artikel vertellen we je meer over het opstellen van een ouderschapsplan. Tip: bekijk ieder jaar even het ouderschapsplan samen opnieuw. Soms zijn zaken verandert of niet meer up to date en is het slim onderdelen aan te passen.

scheiden kinderen

Het verwerken van de scheiding

Een scheiding hakt erin bij het hele gezin en het meest bij (jonge) kinderen. Als ouders moet je goed letten op de kinderen en hoe ze met de scheiding omgaan en deze verwerken. Je kunt ze daarbij goed begeleiden en helpen. Belangrijk is dat je kinderen weten dat je er voor ze bent, altijd. Dat ze altijd met je kunnen praten over de scheiding, vragen kunnen stellen over de scheiding en wat ze vinden van hun nieuwe leven. Probeer altijd wel respectvol over je ex te praten, ook al ben je niet heel fijn uit elkaar gegaan. Je ex blijft ook altijd de andere ouder van je kinderen. Denk je dat je kind erg veel moeite heeft de scheiding te verwerken en ben je bang dat je als ouders hierin niet voldoende kunt helpen? Dan kan je altijd bij je huisarts om advies vragen. 

Een ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant bij scheidende echtparen met minderjarige kinderen. Als het plan ontbreekt, zal de rechter de scheiding niet officieel maken. Je komt het snelst tot een goed ouderschapsplan als je met je aanstaande ex-partner om de tafel gaat en samen alle onderdelen doorloopt die erin moeten komen. Probeer samen naar de beste oplossingen te zoeken voor de kinderen. Dan boek je het beste en het snelste resultaat. Met behulp van een expert van Judex kan je hetouderschapsplan opstellen zonder belangrijke zaken te vergeten.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = vierentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.