Menu

Uit elkaar in 2021? Doe belastingaangifte in overleg

1 reactie
uit elkaar in 21? Belastingdienst

Nederland doet weer belastingaangifte. Bent u in 2021 gescheiden of uit elkaar gegaan? Dan heeft dit gevolgen voor uw belastingaangifte. Als de situatie het toelaat, is het verstandig de belastingaangifte samen of in overleg met uw ex-partner te doen. Zo kunt u fouten voorkomen en gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten nog één keer gunstig verdelen. 

Bent u in het afgelopen jaar uit elkaar gegaan? Dan kwam er veel op u af. De belastingaangifte is waarschijnlijk niet het eerste waaraan u aan denkt. Toch is het bij de aangifte over 2021 belangrijk om rekening te houden met uw nieuwe situatie. De Belastingdienst helpt u op weg met vijf aandachtspunten.

1. Fiscaal partnerschap

U bent onder andere fiscale partners als u getrouwd bent, samenwoont met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap hebt, samen een woning bezit en bewoont of samen een kind hebt. U doet dan meestal samen aangifte.

Het fiscaal partnerschap stopt zodra:

  • Het scheidingsverzoek, of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden, is ingediend.
  • Én u niet meer samen op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Woonde u samen, maar was u niet getrouwd? Dan eindigt het fiscaal partnerschap zodra u en uw ex niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. En bent u in 2021 uit elkaar gegaan? U kunt er dan voor kiezen om voor het hele jaar als fiscale partners aangifte te doen. Deze keuze geeft u door in uw aangifte inkomstenbelasting. Let op: het verdelen van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten kan invloed hebben op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Het is daarom slim om eerst te berekenen of het verstandig is om over heel 2021 als fiscale partners aangifte te doen. Dat kunt u doen door in de online aangifte als proef te kiezen voor fiscaal partnerschap voor heel 2021. Zolang u de gegevens niet verstuurt, doet u geen aangifte.

2. Samen indienen

Kiest u ervoor om over heel 2021 belastingaangifte te doen als fiscale partners? Dan is het verstandig de aangifte ook samen in te vullen. Dat heeft als voordeel dat:

  • U minder snel fouten maakt in de verdeling; de aangifte helpt u om gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen.
  • Het sneller gaat. U hoeft de aangifte maar één keer te doorlopen om de gegevens van beiden te controleren. Ook zijn de gegevens van uw fiscale partner al ingevuld, zodat u ze niet zelf hoeft in te vullen.

Ziet u samen aangifte doen niet zitten, maar wilt u wél als fiscale partners aangifte doen? Dan kan het ook apart van elkaar. Als fiscale partners moet u dan alle gegevens van uw ex-partner zelf invullen en overleggen hoe u de aangifte invult. Bijvoorbeeld over de verdeling van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat de totale verdeling niet meer of minder is dan 100%.

3. Opgeven partneralimentatie

Zijn er afspraken gemaakt over bijdragen in het levensonderhoud? U ontvangt of betaalt dan partneralimentatie. Als u partneralimentatie ontvangt, moet u die partneralimentatie in uw aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen. Betaalt u partneralimentatie aan uw ex-partner? Dan mag u het bedrag dat u aan alimentatie betaalt, aftrekken in uw belastingaangifte. Kijk op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.

4. Gebruik de scheiden-checklist

Wilt u weten waar u nog meer op moet letten als u in 2021 uit elkaar ging? Maak uw persoonlijke scheiden-checklist via belastingdienst.nl/scheiden. Binnen een paar minuten weet u waar u aan toe bent en wat u moet doen.

5. Samen een koopwoning? Let op de hypotheekrenteaftrek

Als u een koopwoning hebt, is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost bij de belastingaangifte. Stellen die scheiden, maken met de hypotheekrenteaftrek vaak fouten in hun aangifte. Want wie de hypotheekrente mag aftrekken, en welk bedrag precies, is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals van wie de woning is, op wiens naam de hypotheek staat, wie in de woning blijft wonen en welke afspraken u daarover hebt gemaakt.

Blijft u in het huis wonen, maar is de woning van beide partners? Dan gelden er andere regels dan wanneer u in het huis blijft wonen en de woning volledig op naam van uw ex-partner staat. Het komt ook voor dat de ene ex-partner de ander uitkoopt of dat u de woning samen verkoopt. Het is verstandig om na te gaan welke situatie van toepassing is.

Hulp bij de belastingaangifte

Kijk op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie. Komt u er niet helemaal uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij u past. Of stel uw vraag op Facebook, Twitter of Instagram. 

Over de belastingaangifte

De Belastingdienst vraagt ruim 8 miljoen particulieren en ondernemers om aangifte inkomstenbelasting te doen over 2021. De meeste informatie heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld en hoeft alleen nog te worden gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Op belastingdienst.nl/aangifte vinden mensen meer informatie over het doen van aangifte. Belastingaangifte doen kan tot 1 mei.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REACTIES

Profielfoto van Pol

Pol - 14 mrt 2022

Met mijn ex heb ik samen zelf de aangifte gedaan. Mijn ex zit in de financiële wereld, en we hadden op voorhand veel uitgezocht samen met betrekking tot fiscaal gunstig scheiden. Als het kan doe samen aangifte zoals het artikel ook adviseert. Eventueel neem een expert /tussenpersoon in de arm die kan adviseren, maar ook de afhandeling op zich kan nemen evt. Het is pijnlijk om uit elkaar te gaan en het is moeilijk in sommige gevallen om bij elkaar te zitten. Maar probeer het in ieder geval. Het kan je veel geld of een nare verrassing schelen, dus je doet ook je zelf een plezier. Onder uitzoeken vielen ook gesprekken met een fiscaal jurist + notaris en op schrift vastleggen van zaken. Ik heb controle gehad door de belastingdienst en daar ben ik doorheen gekomen (aangifte was correct). De kans is klein dat je controle krijgt, maar als je het hebt dan is een sluitende administratie en aangifte heeeel erg fijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.