Menu

Uitkeringen, heffingskortingen en toeslagen na scheiding

uitkeringen, toeslagen, heffingskortingen na scheiding

In onze community plaatste een lid een noodkreet, “ik zie door de bomen het bos niet meer, ik heb een klein inkomen en geen eigen middelen, ik kom (op termijn) vermoedelijk voor heffingskortingen en toeslagen in aanmerking, maar waar moet ik nu beginnen”.

Wij hebben deze noodkreet voorgelegd aan onze partner Settlement. Zij formuleerden de volgende reactie.

Zodra je geconfronteerd wordt met een (echt)scheiding, ga je je oriënteren op internet om te kijken welke stappen je allemaal kunt zetten om opnieuw aan je toekomst te bouwen. De reactie die wij vaak krijgen is dat er zoveel informatie is dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu van toepassing op je eigen specifieke situatie. In deze blog zullen wij in het kort aangeven hoe je een aantal zaken kunt aanpakken.

UWV en SVB

Ben jij een alleenstaande ouder, met een laag inkomen, dan kan je contact opnemen met de UWV, maar allereerst zal er worden gekeken of je ex-partner, naast de betaling van de kinderkosten, ook nog ruimte heeft om partneralimentatie te betalen.

De partneralimentatie gaat primair voor een sociale uitkering. Deze partneralimentatie wordt door de uitvoerende organisatie, het UWV of Sociale verzekeringsbank, gecheckt op basis van de door de Rechtbank gehanteerde rekenmethodiek. Dit noemen ze de TREMA-norm. Als de uitkomst van de TREMA-norm een partneralimentatie aangeeft, zal de uitkeringsinstantie hier rekening mee houden en eventueel korten op de uitkering.

Mocht er géén ruimte zijn voor partneralimentatie dan zal er een aanvulling plaatsvinden op het arbeidsinkomen of de sociale uitkering. De instanties waar je de aanvullingen kan aanvragen zijn het UWV als het om een aanvulling op het arbeidsinkomen gaat. En bij de SVB als het om aanvullingen op uitkeringen gaat. Je kan in dit kader denken aan bijstandsuitkering en toeslagenwet.

Deze uitkeringen kunnen worden aangevraagd zodra je een zelfstandige huishouding voert of gaat voeren. De basis hiervoor is de inschrijving op een woonadres in de Gemeentelijke Basisadministratie.

In verreweg de meeste gevallen zal de SVB ook de kinderalimentatie gaan korten op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering. In een volgend blog zullen wij hierop verder ingaan. Deze materie is redelijk complex.

Heffingskortingen

Tot 01-01-2015 ondersteunt de overheid het alleenstaand ouderschap in combinatie met een arbeidsinkomen in de vorm van een alleenstaande ouderkorting. Deze korting vervalt per 01-01-2015 in het kader van de versobering van de kind regelingen.

De heffingskorting is omgezet naar een alleenstaande ouder kop, een toeslag op het kindgebondenbudget. Heb je recht op het kindgebondenbudget dan heb je recht op de alleenstaande ouder kop. Deze kop (toeslag) bedraagt € 233,33 netto per maand. Zie ook onze blog over kindregelingen.

Toeslagen

Als je een bepaald inkomen ontvangt kun je recht hebben op zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag. Deze toeslagen kun je uitrekenen en aanvragen op de site van de belastingdienst.

Let op: je hebt wel een DigiD-code nodig bestaande uit gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je deze niet ga dan naar www.digid.nl.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × vier =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.