Menu

Wanneer kies je voor de interculturele scheidingsmediator?

interculturele scheidingsmediator

De interculturele scheidingsspecialist (scheidingsmediator) heeft aandacht in het scheidingsproces voor de cultuur van de klant. Cultuur is iets wat is aangeleerd. Ook heeft cultuur invloed op de wijze waarop we denken en voelen en op ons gedrag. Daarvan zijn we ons vaak niet bewust. Met behulp van bewustwording en inzichten over de manier waarop cultuur onze communicatie beïnvloedt kunnen we beter intercultureel communiceren.

Bij interculturele communicatie gaat het erom je bewust te worden van de basiswaarden van je eigen cultuur. Daarnaast gaat het om het herkennen van basiswaarden van andere culturen. Met mensen uit andere culturen kun je dan effectiever en creatiever communiceren, of zelfs inspiratie en groei halen uit culturele verscheidenheid.

Drie lagen van cultuur

Cultuur is zichtbaar en onzichtbaar. Vergelijk het met een ui, in dit geval een met drie lagen:

  • Tastbare zaken of artefacten. De buitenste laag, zichtbaar. Deze zaken zijn eenvoudig waarneembaar en handig om te weten. Ze vallen je het eerst op als je ergens bent, zoals een bouwstijl, een bedrijfslogo of dat wat mensen eten.
  • Normen en waarden. De tweede laag. Dit zijn geschreven en ongeschreven standaarden voor gedrag dat gewenst en correct is. Norm is bijvoorbeeld opvattingen over te vroeg, precies op tijd of te laat komen. Waarde = wat is goed/juist? Normen en waarden zijn minder zichtbaar dan artefacten. Het opmerken van normen en waarden kan even duren. Ze zijn te leren door observerenen inspanning.
  • De diepste laag, onzichtbaar en abstract. Basiswaarden leer je al voor je zevende levensjaar. Wereldbeleving en oordelen worden hierdoor gevormd, maar we zijn ons niet bewust van de invloed.

interculturele scheidingsmediator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer is het zinvol een interculturele scheidingsspecialist in te schakelen? 

Als er vermoedens bestaan dat de oorzaak van scheidingsconflicten in culturele verschillen is gelegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan partners met verschillende achtergronden, gewoontes, godsdienst, levensovertuiging, normen en waarden. Tijdens het scheidingsproces is het van belang dat beide partijen met elkaar in gesprek willen gaan met een onafhankelijke en onpartijdige scheidingsmediator.  De interculturele scheidingsspecialist zal zijn eigen persoonlijke culturele vooroordelen en eventuele stereotyperingen aan de kant schuiven, om op deze wijze de vertrouwelijkheid maar ook de onafhankelijkheid als scheidingsmediator te waarborgen. Het is de taak voor de scheidingsspecialist om een veilige omgeving te creëren zodat partijen hun verhaal kunnen vertellen. De interculturele scheidingsmediator zal met adviezen en voorstellen komen, maar het besluit ligt bij partijen zelf. Dit is ook nodig om duurzame afspraken te maken. Het is van belang om voor een interculturele scheidingsmediator te kiezen, als jij op een andere wijze ‘denkt en voelt’ dan je partner. Dit heeft veel sneller met je culturele achtergrond te maken, dan dat je zelf zou denken. Om (verdere) conflicten te voorkomen, en zeker ook als er kinderen in het spel zijn, kies dan voor de interculturele scheidingsmediator/scheidingsspecialist.

Nasrien Goelmohamed

InjeRecht

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = vijftien

Vlog

Judith is gescheiden en komt met de volgende vraag bij Roos: “Mijn zoon wil niet meer naar zijn vader. Wat kan ik doen?” Samen zijn ze gaan onderzoeken waarom Sjoerd niet graag naar zijn vader gaat.   Heb jij dezelfde vraag? Roos Boer van Succesvol Scheiden het Gooi wil graag met Lees verder > mijn zoon wil niet meer naar zijn vader
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.