Menu

Wanneer kies je voor de interculturele scheidingsmediator?

interculturele scheidingsmediator

De interculturele scheidingsspecialist (scheidingsmediator) heeft aandacht in het scheidingsproces voor de cultuur van de klant. Cultuur is iets wat is aangeleerd. Ook heeft cultuur invloed op de wijze waarop we denken en voelen en op ons gedrag. Daarvan zijn we ons vaak niet bewust. Met behulp van bewustwording en inzichten over de manier waarop cultuur onze communicatie beïnvloedt kunnen we beter intercultureel communiceren.

Bij interculturele communicatie gaat het erom je bewust te worden van de basiswaarden van je eigen cultuur. Daarnaast gaat het om het herkennen van basiswaarden van andere culturen. Met mensen uit andere culturen kun je dan effectiever en creatiever communiceren, of zelfs inspiratie en groei halen uit culturele verscheidenheid.

Drie lagen van cultuur

Cultuur is zichtbaar en onzichtbaar. Vergelijk het met een ui, in dit geval een met drie lagen:

  • Tastbare zaken of artefacten. De buitenste laag, zichtbaar. Deze zaken zijn eenvoudig waarneembaar en handig om te weten. Ze vallen je het eerst op als je ergens bent, zoals een bouwstijl, een bedrijfslogo of dat wat mensen eten.
  • Normen en waarden. De tweede laag. Dit zijn geschreven en ongeschreven standaarden voor gedrag dat gewenst en correct is. Norm is bijvoorbeeld opvattingen over te vroeg, precies op tijd of te laat komen. Waarde = wat is goed/juist? Normen en waarden zijn minder zichtbaar dan artefacten. Het opmerken van normen en waarden kan even duren. Ze zijn te leren door observerenen inspanning.
  • De diepste laag, onzichtbaar en abstract. Basiswaarden leer je al voor je zevende levensjaar. Wereldbeleving en oordelen worden hierdoor gevormd, maar we zijn ons niet bewust van de invloed.

interculturele scheidingsmediator

Wanneer is het zinvol een interculturele scheidingsspecialist in te schakelen? 

Als er vermoedens bestaan dat de oorzaak van scheidingsconflicten in culturele verschillen is gelegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan partners met verschillende achtergronden, gewoontes, godsdienst, levensovertuiging, normen en waarden. Tijdens het scheidingsproces is het van belang dat beide partijen met elkaar in gesprek willen gaan met een onafhankelijke en onpartijdige scheidingsmediator.  De interculturele scheidingsspecialist zal zijn eigen persoonlijke culturele vooroordelen en eventuele stereotyperingen aan de kant schuiven, om op deze wijze de vertrouwelijkheid maar ook de onafhankelijkheid als scheidingsmediator te waarborgen. Het is de taak voor de scheidingsspecialist om een veilige omgeving te creëren zodat partijen hun verhaal kunnen vertellen. De interculturele scheidingsmediator zal met adviezen en voorstellen komen, maar het besluit ligt bij partijen zelf. Dit is ook nodig om duurzame afspraken te maken. Het is van belang om voor een interculturele scheidingsmediator te kiezen, als jij op een andere wijze ‘denkt en voelt’ dan je partner. Dit heeft veel sneller met je culturele achtergrond te maken, dan dat je zelf zou denken. Om (verdere) conflicten te voorkomen, en zeker ook als er kinderen in het spel zijn, kies dan voor de interculturele scheidingsmediator/scheidingsspecialist.

Nasrien Goelmohamed

InjeRecht

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × = 72




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.