Menu

Wat als je de indexering niet kan betalen?

indexering alimentatie niet betalen

Ieder jaar in januari gaan zowel de kinder- als de partneralimentatie een beetje omhoog. Ze worden aangepast aan de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Dit heet de indexering. Met welk percentage de alimentatie verhoogd moet worden, wordt vastgesteld en in november bekend gemaakt door de minister voor Rechtsbescherming. Dit jaar ligt dat percentage aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, lees meer over de indexering per 1 januari 2024. Maar wat nou als je dit niet kan betalen?

Indexering verplicht

Wij krijgen veel mensen aan de telefoon die het eigenlijk niet eens zijn met de indexering. Zij geven aan dat ze echt niet meer zijn gaan verdienen en dat zij net zo goed last hebben van de prijsstijgingen. Toch is dit helaas geen reden om de indexering niet toe te passen. Het indexeren van de alimentatie is echt verplicht. Doe je dit niet, dan kan de ex gaan vorderen.

Er zijn twee situaties waarin het indexeren niet nodig is. Dat is als jullie dit samen hebben afgesproken en in het convenant hebben opgenomen of als de rechter dit heeft besloten. In alle andere gevallen zal je de indexering dus gewoon moeten betalen.

Wat als je het niet kan betalen?

Het moment dat de indexering bekend wordt gemaakt is ook een moment waarop je misschien weer even stilstaat bij de alimentatie. Klopt alles eigenlijk nog wel? We hebben een raar jaar achter de rug waarin veel mensen er qua inkomen op achteruit zijn gegaan. Het kan best zijn dat jij bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen en de alimentatie daardoor eigenlijk niet meer kan betalen.

Heb jij moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, dan is het zeker verstandig om eens even te kijken of het alimentatiebedrag dat je betaalt nog wel klopt. Veranderen er belangrijke zaken in jouw situatie, dan kan dit namelijk ook effect hebben op de hoogte van de alimentatie.

Welke veranderingen hebben invloed?

Is er iets in jouw situatie veranderd dat invloed heeft op jouw draagkracht of dat van de ex, dan kan dat een reden zijn om de alimentatie aan te passen. Hier gaat het om de volgende wijzigingen:

  • Verandering van inkomen
  • Meer of minder omgang
  • Een hoger of lager Kindgebonden Budget
  • De komst van een nieuwe partner
  • De geboorte van een kindje
  • Meerderjarige kinderen die een eigen inkomen krijgen

Heb jij sinds de laatste berekening te maken gehad met één of meer van deze wijzigingen, dan heb je wellicht een goede reden om de alimentatie aan te passen. Ben je bijvoorbeeld aanzienlijk minder gaan verdienen door de coronacrisis? Dan heb je een goede reden voor een alimentatieverlaging.

Hoe kun je de alimentatie aanpassen?

Dat je een goede reden hebt om de alimentatie aan te passen, betekent nog niet dat je dat ook acuut kan gaan doen. Verlaag jij zonder overleg met de ex de alimentatie, dan is de kans groot dat je het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) op je dak krijgt. Dat is niet verstandig.

Wil je de alimentatie aanpassen, dan kan dat op twee manieren:

  • In goed overleg met de ex
  • Via de rechter

Natuurlijk zou het het mooist zijn als jullie hier in goed overleg uit kunnen komen. Leg de situatie voor aan de ex en geef aan dat je graag nieuwe afspraken wil maken. Jullie kunnen hiervoor samen om tafel, maar de praktijk leert dat het dan vaak lastig is om samen tot een bedrag te komen. Jullie hebben hierbij tegenstrijdige belangen. De één wil graag zo veel mogelijk alimentatie ontvangen, terwijl de ander zo min mogelijk wil betalen.

Slimmer is het om de alimentatie opnieuw officieel te laten berekenen. Door een neutrale berekening te laten maken weten jullie allebei zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt. De één ontvangt niet te weinig en de ander betaalt niet teveel. Hiermee is de angel direct uit de discussie. Willen jullie de alimentatie graag opnieuw laten berekenen, dan kunnen wij daar bij helpen. Lees meer over een herberekening op onze site: www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie

Heeft de ex geen begrip voor jouw situatie en wil hij/zij nergens aan meewerken? In dat geval kun je de alimentatie alleen laten aanpassen via een advocaat. De advocaat zal de gegevens van de ex opvragen en op basis hiervan een nieuwe berekening maken. Het bedrag dat hier uitkomt wordt voorgesteld aan de ex en het is vervolgens aan de ex om te besluiten of hij/zij hier tegenin gaat met een eigen advocaat of toch akkoord gaat. Soms lukt het advocaten om in overleg tot een goed bedrag te komen. Zo niet, dan zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken en een nieuw alimentatiebedrag vaststellen. Wil jij in contact komen met een goede advocaat die hierbij kan helpen, dan kun je ook bij ons terecht. 

Kosten en baten

Wil de ex niet meewerken en ben je aangewezen op de hulp van een advocaat, dan is het heel belangrijk om goed te bekijken hoe het kosten- batenplaatje in elkaar zit. Het heeft weinig zin om veel geld uit te geven aan een advocaat als het jou bijvoorbeeld een tientje per maand oplevert. Het moet wel zinvol zijn.

Om te bekijken of het in jouw geval zin heeft om actie te ondernemen kan jij jouw verhaal vrijblijvend voorleggen aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen een goede inschatting maken van de mogelijkheden en geven je eerlijk advies waar je weer mee verder kan.

Je kan contact met ons opnemen op 088-6002803 of een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug. www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.