Menu

Communiceren bij co-ouderschap is moeilijk. Tips van een scheidingscoach

communiceren bij co-ouderschap

Hoe communiceren we het beste bij co-ouderschap? 

We kregen een vraag van een lezeres: 

Met ons co-ouderschap is het natuurlijk belangrijk om goed contact met elkaar te hebben. De dagelijkse dingen over de kinderen willen we snel kunnen overleggen. Vergeten boeken of sportspullen is natuurlijk wekelijkse kost. Op de een of andere manier wil het makkelijk communiceren niet zo lukken..

De vader van mijn kinderen en ik hebben afgesproken dat we appen over de dagelijkse dingen. Dat is het makkelijkste: we hebben allebei onze telefoon vaak bij de hand en zo zijn de lijntjes het kortste. Maar op de een of andere manier begrijpt hij vaak niet wat ik bedoel en reageert hij niet zoals ik wil. Door deze slechte communicatie wordt ons contact er niet beter op, eerder slechter en dat willen ik de kinderen niet aandoen. 

Wat kunnen we daaraan doen? Hoe kunnen we elkaar beter begrijpen?

Onze scheidingscoach geeft antwoord: 

Tja, communicatie na de scheiding is een punt waar je aandacht aan moet blijven besteden. En aandacht kost tijd en energie terwijl je liever je energie aan anderen (of aan jezelf) besteedt. 

Het probleem is vaak dat je in je communicatie als vanzelfsprekend terugvalt op oude gedragspatronen. Je wil gelijk krijgen en daardoor luister je niet helemaal open. Want je denkt al te weten hoe hij gaat reageren…

En voor hem geldt natuurlijk hetzelfde. 

Tip van de scheidingscoach

De tip die ik je als scheidingscoach kan geven is de volgende: 

“Je kan pas echt luisteren wanneer je jezelf gehoord voelt” (en dat geldt dus ook voor de ander)

Iedereen vindt het belangrijk om gehoord te worden, om het gevoel te krijgen dat je ertoe doet en dat ze je begrijpen. Dus wanneer je respect krijgt, kun je ook weer respect géven. Dat is de simpele manier waarop communicatie werkt: je krijgt wat je geeft. 

En dat is misschien nog niet meteen na het eerste appje of telefoongesprek dat je op deze manier voert maar na verloop van tijd werkt het gegarandeerd! 

Behoeftes van de ander

Wanneer je je meer richt op de behoeftes van de ander, kom je er vaak achter dat jullie eigenlijk hetzelfde willen. Je wil namelijk allebei het beste voor je kinderen. Daarnaast wil je natuurlijk ook allebei dat de invulling van het co-ouderschap past in je leven. En als je dan probeert mee te denken WAAROM hij het op zijn manier wil, kun je daar veel beter en milder op reageren. 

Wanneer je op die manier communiceert verandert de dynamiek van het gesprek al snel. De vader van je kinderen voelt zich gehoord en hij zal ook beter naar jou gaan luisteren. 

Om goed te kunnen communiceren per telefoon is het fijn als je flexibel bent. Met een Sim-only ben je bijvoorbeeld heel flexibel. Je zit niet lang vast een een abonnement want je kan maandelijks opzeggen. 

Wil je meer weten over geweldloos communiceren? Kijk dan eens bij Succesvol Scheiden Nederland. 

Meer weten over co-ouderschap? We hebben er een mooi artikel over geschreven. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = vijfendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.