Menu

De dag van de scheiding

dag van de scheiding

Iedere tweede vrijdag in september wordt er stilgestaan bij de echtscheiding.

Ieder jaar valt de dag van de scheiding op de tweede vrijdag in september. Dit jaar is dat op 11 september. Waarom kent de echtscheiding een eigen dag en hoe is het in Nederland gesteld met het aantal scheidingen? In dit artikel vertellen we er meer over.

Wat is de dag van de scheiding?

De dag van de scheiding valt ieder jaar op de tweede vrijdag in september omdat op deze dag in het jaar 1796 de allereerste echtscheiding werd uitgesproken. De dag van de scheiding is in het leven geroepen door de vFAS, de Nederlandse Vereniging van Familie – en Erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators. Ze zijn dit initiatief gestart met als doel meer aandacht te vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij het scheiden. Door de juiste professionele begeleiding tijdens het echtscheidingsproces, zullen ex-partners uiteindelijk op een betere manier met meer zorg en respect uit elkaar gaan. 

September, een populaire maand voor huwelijken en scheiden

De dag van de scheiding valt ook precies in de maand dat de meeste huwelijken worden gesloten en de maand dat de meeste echtscheidingen worden aangevraagd. September is al jaren, net als mei en juni, een populaire maand om te trouwen. Het is geen vakantieperiode en meestal is het nog mooi weer. Maar september is, na januari, de populairste maand om een scheiding aan te vragen. Hoe komt dit? In januari heeft men net de drukke, hectische periode van de feestdagen vol spanningen achter de rug. In september is het te verklaren doordat tijdens de zomervakantie hetzelfde gebeurt: als stel zit je weer een langere tijd 24 uur per dag op elkaars lip, lopen de spanning op en komen de frustraties eruit. Met als gevolg dat in september de scheiding aanvragen als eerste op de agenda staat.

dag van de echtscheiding

Het huwelijk wordt minder populair

Aan recente cijfers is duidelijk te zien dat trouwen steeds minder populair wordt in Nederland. Vorig jaar werden er net iets meer dan 60.000 huwelijken gesloten ten opzichte van ruim 75.000 in 2010. Het geregistreerd partnerschap is daarentegen wel steeds populairder. Dat is het afgelopen decennium meer dan verdubbeld. Daar tegenover staat dat er helaas steeds meer huwelijken eindigen in een echtscheiding. Hoe dat komt? Ten eerste zijn de tijden veranderd. Vijftig jaar geleden was scheiden iets wat je gewoon niet deed. Dat kon niet. Je bleef bij elkaar. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo en is maatschappelijk geaccepteerd. Ten tweede is het scheidingsproces nu vele malen makkelijker dan een halve eeuw geleden. Doordat een scheiding nu ook in de maatschappij veel beter wordt geaccepteerd is ook het aantal scheidingen op hogere leeftijd gestegen. 

Scheiden kan tegenwoordig heel gemakkelijk

Zoals net al kort aangegeven is het scheidingsproces tegenwoordig vele malen makkelijker dan vijftig jaar geleden. Toen moest je beiden een advocaat inhuren en volgde er meestal een lang traject met gesteggel over alles wat verdeeld moest worden, inclusief de kinderen. Tegenwoordig kan je nog steeds op deze manier scheiden, iets wat voor echtparen die op een vervelende manier uit elkaar gaan helaas de enige optie is. Maar het kan nu ook veel gemakkelijker, sneller én goedkoper. Je kunt zelfs helemaal zelf samen met je aanstaande ex je scheiding online regelen. Geen bezoeken aan advocaten of de rechtbank, gewoon samen de afspraken maken, vastleggen in de documenten en deze weer retour sturen.

Wel alles onder begeleiding van een juridisch professional. Deze persoon zal ook voor jullie het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter en de hele afhandeling verzorgen. Heb je iets meer hulp nodig? Dan kan dat door te kiezen voor (online) scheiden met een mediator. De mediator faciliteert een aantal gesprekken waar je samen tot oplossingen en afspraken probeert te komen voor zaken waar je het niet samen meteen over eens werd. Online scheiden en scheiden met een mediator is een hele prettige, minder stressvolle manier van scheiden. De voorwaarde voor deze manier van scheiden is wel dat je nog met elkaar kunt praten en geen heftige ruzie hebt.

De trend anno 2020

Judex heeft de meest recente cijfers omtrent huwelijken, geregistreerd partnerschappen en scheidingen op een rij gezet in een interessant artikel. Is er een verband tussen opleidingsniveau en scheiden? Waar vinden in Nederland de meeste scheidingen plaats? En hebben de scheidende paren wel of geen kinderen. Je kunt dit allemaal lezen in het uitgebreide artikel op hun website over de belangrijkste trend in Nederland op het gebied van huwelijken, geregistreerde partnerschappen en scheidingen.

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank.

Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. Wanneer er conflicten zijn die je niet samen kunt oplossen, kan je gebruikmaken van online mediation. De mediator zal jullie begeleiden bij bepaalde onderwerpen waar het niet meteen lukt samen afspraken te maken.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.