Menu

Het effect van autisme op mijn relatie, blog van Johannes

1 reactie
effect autisme op relatie

Autisme, een woord dat ik zoveel mogelijk vermijd. In plaats daarvan vertel ik liever over de grote rol die duidelijkheid voor mij speelt. Of dat ik slecht tegen veranderingen kan, of dat mijn hoofd te druk kan worden en dan rust nodig heeft. Allemaal voorbeelden van de manier waarop autisme zich bij mij uit. Meteen een handige verklaring voor mijn zwakke plekken, zonder dat ik last krijg van idiote vooroordelen over autisme. Of mensen die hard bij me weg willen rennen omdat ze autisme maar een eng idee vinden.

Mijn anders zijn was aantrekkelijk

Toen ik mijn ex leerde kennen was mijn anders zijn juist iets wat mij aantrekkelijk maakte. Ik was anders dan alle anderen. Overal in geïnteresseerd, altijd kritisch en ik bleef vragen stellen. Waardoor ik een heel eigen mening had, alles bijzonder vond en door mijn open houding en enthousiasme altijd rare dingen meemaakte of op gekke plekken op de wereld belandde. 

Het bleken allemaal dingen te zijn die we bij elkaar herkenden en waardeerden. Een klik hadden we meteen, maar dat kon ook niet anders omdat we door een algoritme gematcht waren die berekend had dat we voor 90% bij elkaar zouden passen. Dat bleek waar, de enige verschillen waren dat ik beter kon luisteren en meer introvert was en zij beter kon praten en meer extravert was, we vulden elkaar dus perfect aan!

Steeds meer stress

En zo begon onze tijd samen toen we een plekje vonden en de stress van huiseigenaar begon. Het zorgeloze leventje begon langzaam maar zeker te veranderen. Het huis veranderde ons plotseling in een gezinnetje van drie en we moesten nadenken over planning, verdeling, toekomst. En we moesten onze baan, het huishouden en het gezin draaiende houden. 

Totdat ik opeens merkte dat ik, om alle ballen hoog te kunnen houden, al geruime tijd op mijn tenen liep. Of beter gezegd naast mijn schoenen. Een situatie die lang goed bleef gaan, totdat ik ziek werd, steken begon te laten vallen, fouten ging maken en er op allerlei vlakken problemen leken te ontstaan. En zo zag ik ons gewenste leventje samen als gezin als een kaartenhuis in elkaar storten. Aanleiding voor mijn eerste opname.

Het antwoord was autisme

Daar bleek ik totaal uitgeput te zijn van ons leven als gezin, een leventje waar veel jonge mensen mee te maken hebben, en dat mij problemen bezorgde. Ik snapte het niet. We liepen toevallig tegen het antwoord aan, het bleek autisme.

Het verklaarde de problemen binnen onze relatie, maar ook al die onverklaarbare problemen waar ik in mijn leven tegenaan was gelopen. De ontdekking was voor mij een ommezwaai omdat het handvatten gaf om mijn leven en onze relatie anders aan te pakken. We zouden alle problemen achter ons kunnen laten. Dat was mijn ex ook van plan, ze had er alleen een andere oplossing voor.

Je kan concluderen dat veel problemen waar we mee te maken kregen mijn autisme als oorzaak hadden. Dat is een enge gedachte. Als de diagnose eerder bekend was geweest en oplossingen voor mijn vorm van autisme simpel waren, hadden we een heleboel problemen kunnen voorkomen. Maar het had ook aanleiding kunnen zijn geweest voor mijn ex om nooit ‘ja’ tegen mij te zeggen, omdat het voor veel mensen een eng idee blijft.

Johannes: Allereerst natuurlijk trotse papa van twee prachtige dochters van 4 en 7 jaar. Mijn partner heeft ruim twee jaar geleden besloten een punt te zetten achter de relatie. De reden van de relatiebreuk lag bij mijn psychische kwetsbaarheden, zoals dat netjes heet. Ik was daardoor op dat moment huisvader en de impact op mij was het grootst. Gelukkig heb ik een zeer goede relatie met mijn ex-partner waardoor we alles voor de kinderen goed kunnen regelen. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen en schrijf ik over de impact van psychische problemen op een relatie, in de hoop dat mensen er iets aan hebben.

Lees ook de andere blogs van Johannes

REACTIES

Joris - 25 okt 2022

Respect Johannes, mijn zoon van 9 heeft ook autisme, dat maakt hem wie hem is en waar ik ontzettend veel van hou!!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.