Menu

Hoe verloopt mediation?

hoe verloopt mediation

Jullie willen scheiden in goed overleg, maar er zijn een aantal onderwerpen waar jullie wat discussie over hebben en samen geen oplossing voor kunnen vinden. Wat kan je dan doen om ervoor te zorgen dat je geen ruzie krijgt en toch samen tot een oplossing kunt komen waar je je beiden in kunt vinden? Mediation is dan een interessante optie. Een mediator staat neutraal in jullie scheidingsproces en helpt jullie bij het maken van afspraken over de onderwerpen waar je samen niet uit komt.

Daarnaast kan de mediator helpen bij de verdere juridische afhandeling van de scheiding. Mediation is niet alleen voor getrouwde stellen, het kan ook een uitkomst bieden bij een geregistreerd partnerschap of wanneer je samenwoont en uit elkaar gaat. Je kunt ook in een later stadium nog gebruik maken van mediation als er bijvoorbeeld onenigheid ontstaat over de omgangsregeling van de kinderen of de hoogte van de alimentatie. 

financiele tips bij scheiding

Mediation in 7 stappen

Het mediation-proces bestaat grofweg uit 7 stappen:

  1. De mediator, ook wel bemiddelaar genoemd, gaat eerst bij jullie beiden na of jullie wel écht willen scheiden. Vervolgens wordt gekeken hoe de boodschap is gebracht en of jullie allebei bereid zijn er op een vreedzame manier uit te komen;
  2. Daarna maken jullie samen met de mediator afspraken hoe de mediation gaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld over bepaalde spelregels hoe de gesprekken verlopen. Deze afspraken legt de mediator vast in een bemiddelingsovereenkomst die jullie beiden ondertekenen;
  3. De mediator begint daarna met het verzamelen van alle benodigde informatie die nodig is om jullie scheiding correct af te kunnen wikkelen;
  4. Vervolgens maakt de mediator een overzicht van alles wat jullie moeten verdelen en/of waar afspraken over gemaakt moeten worden of een regeling voor getroffen moet worden;
  5. Hierna beginnen de gesprekken tussen jullie. De mediator ziet erop toe dat er evenwicht is tussen beide partijen, dat er respect is naar elkaar en dat er volgens de spelregels gepraat wordt. Waar nodig kan hij/zij juridische informatie verstrekken;
  6. Uiteindelijk komen jullie tot afspraken komen waar je allebei achter staat. 
  7. De afspraken legt de mediator vast in het echtscheidingsconvenant. De mediator kan met dit document het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indienen. De rechter spreekt vervolgens, als alles klopt de echtscheiding uit (of ontbindt het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract).

Een mediator is vaak een juridisch specialist of advocaat. Daarom mag de mediator ook het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bovendien kan de mediator jullie ook altijd van goed juridisch advies voorzien. 

Wat kost mediation?

Meestal betaal je bij een mediator een uurtarief. Dan ligt het dus volledig aan jou en je aanstaande ex-partner hoe hoog de kosten oplopen. Hoe sneller je afspraken maakt, hoe minder geld het kost. Tegenwoordig kan je ook voor een totaalpakket kiezen, waarbij je kiest voor een pakket die het beste bij jullie bij jullie situatie past. U betaalt een vast bedrag voor de mediation, zonder bijkomende kosten of kosten achteraf. Zelfs de griffiekosten van de rechtbank zitten inbegrepen in het pakket.  

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Wanneer er conflicten zijn die je niet samen kunt oplossen, kan je gebruikmaken van online mediation.

De mediator zal jullie begeleiden bij bepaalde onderwerpen waar het niet meteen lukt samen afspraken te maken. Bij de online scheiding worden jullie geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt hiervan vanzelf bericht. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + drie =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.