Menu

Vechtscheiding; Kinderen uit de Knel

vechtscheiding, kind in de knel

Er zijn eigenlijk drie momenten in het leven van mensen dat ze totaal gestrest raken. Een verhuizing, het verliezen van een baan en het beëindigen van een huwelijk of een relatie geven veel stress.

Stress en vechtscheiding

Bij een scheiding zie je vaak een combinatie van de eerste en de derde gepaard gaan. Mensen zitten dan op dat moment in de slechtste fase van hun leven. Buiten dat gegeven levert de komst van de huidige snelle tijd waarin we leven ook voor veel mensen stress op. Het is dan ook niet raar dat mensen zichzelf kwijtraken in hun gevecht om kinderen of om goederen in het kader van een echtscheiding. Treurig is het natuurlijk wel. Zeker omdat velen van tevoren bedacht hadden om als vrienden uit elkaar te gaan. De stap van ex-partner naar “ouder blijven” is moeilijk en verwarrend. Het vraagt veel energie en veel inzet van mensen, iets waar ze omdat ze juist in een stressvolle situatie zitten, vaak niet over beschikken. Het lijkt alsof vechtscheidingen aan de orde van de dag zijn, hoewel de cijfers dat op zich tegenspreken (10% van het totale aantal echtscheidingen mondt uit in een vechtscheiding) ; iedere vechtscheiding is er één te veel. Om toch uit een jarenlange strijd te komen is er een training opgezet die “Kinderen uit de Knel” heet.

Training Kinderen uit de Knel

Een dergelijke training houdt in dat zowel ouders als kinderen in 8 bijeenkomsten van 2 uur bij elkaar komen. De ouders hebben apart gesprekken en de kinderen ook hun eigen programma. Voorafgaand aan de training is er een netwerkbijeenkomst dat inhoudt dat ook familie en vrienden en eventuele nieuwe partners betrokken worden bij de training. Gebleken is dat wanneer men in een groep met elkaar de problematiek bespreekt, ouders elkaar kunnen helpen, coachen en zelfs inspireren. Er is veel herkenning voor elkaars situatie. De kinderen delen op creatieve wijze hun emoties en presenteren dit aan hun ouders. Ook ouders hebben een moment waarop zij aan hun kinderen laten zien wat de training voor hun betekend heeft. De werkwijze is ontwikkeld door het Lorentzhuis in samenwerking met het kinder- en jeugdtraumacentrum te Haarlem. De resultaten worden gevolgd door middel van wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit te Amsterdam. De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend.

Hoofddoel is om ouders en kinderen uit de klem van een vechtscheiding te krijgen.

Interesse in training?

Vanuit Haarlem zijn er in het land mensen opgeleid zodat deze training ook op andere plaatsen kunnen worden gevolgd. Binnenkort start in Bergschenhoek een training.

Mocht je in een situatie zitten dat:

– je je boos voelt;

– afgewezen;

– onbegrepen;

– machteloos;

– je het beste voor je kind wil maar niet op één lijn zit met je ex

– en geld en energie opgaan aan procedures,

dan beveel ik deze training van harte aan!

Nathalie Simons

Simons& Zwarts Familierecht

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.