Menu

Verzoekschrift scheiden, wat is dat precies?

verzoekschrift scheiden

Verzoekschrift scheiden

Als jij en je partner gaan scheiden, moet je een heleboel zaken gaan regelen. Voor de scheiding zelf, maar ook voor je nieuwe leven daarna. Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen is een echtscheidingsverzoekschrift. Wat is dit precies? En wat moet erin staan. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Echtscheidingsverzoekschrift indienen

Een scheiding aanvragen en officieel laten maken, loopt via de rechter. Wanneer je wilt gaan scheiden moet een juridisch expert, bijvoorbeeld een advocaat een verzoekschrift tot scheiden indienen bij de rechtbank. Bij het indienen van het verzoekschrift moet het echtscheidingsconvenant zitten. Dit is het document waarin jullie alle afspraken hebben staan rondom de scheiding. Hierin staat onder andere afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen, wat er met het huis gebeurt en jullie gezamenlijke financiën. Het verzoekschrift scheiden kunnen jullie als scheidende partners samen indienen, maar dit kan je ook alleen doen. Bijvoorbeeld wanneer je partner niet wilt scheiden. We leggen beiden verzoekschriften uit.

verzoekschrift scheiden

Een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoekschrift

Het gemeenschappelijk verzoekschrift dien je in bij de rechtbank, nadat jullie allebei samen een echtscheidingsconvenant heeft opgesteld. Jullie zijn het er dus over eens dat jullie gaan scheiden. Je hebt samen alle afspraken gemaakt en vastgelegd. Het convenant stuur je mee met het verzoekschrift. Zoals al eerder genoemd kan alleen een juridisch expert zoals een advocaat het verzoekschrift scheiden indienen bij de rechtbank. Dit kan je zelf als burger niet doen. 

Het verzoekschrift moet naast het convenant nog een aantal onderdelen bevatten:

  • Een gewaarmerkt afschrift van de huwelijksakte voorzien van een datum;
  • Een BRP-uittreksel voorzien van een datum met de vermelding van adres en nationaliteit van zowel jij als je partner.

Wanneer jullie samen kinderen hebben moet je nog een aantal extra documenten aanleveren:

  • Een gewaarmerkt ouderschapsplan voorzien van een datum;
  • Een gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind voorzien van een datum.

Alle documenten mogen maximaal drie maanden voor het indienen zijn opgevraagd. Alles ouder dan die drie maanden, wordt niet geaccepteerd door de rechter.

Een eenzijdig verzoekschrift

Het kan ook zijn dat jíj degene bent die wilt scheiden en je partner niet. Hoe werkt het dan?  In dat geval kan je een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Dit zal dan je advocaat dan voor je doen. Hij of zij zorgt er vervolgens voor dat je (toekomstige ex-) partner een kopie van dit verzoekschrift krijgt. Je partner heeft vervolgens de mogelijkheid een eigen advocaat in te schakelen en (eventueel) een bezwaar te maken tegen het verzoekschrift dat jij hebt ingediend. Dit heeft het zogenaamde ‘verweerschrift’ en dit moet je partner binnen zes weken doen, nadat hij of zij het verzoekschrift heeft ontvangen. Vervolgens vindt er een zitting plaats bij de rechtbank en zal de rechter een uitspraak gaan doen. Hierna is er nog wel een mogelijkheid om binnen drie maanden in hoger beroep te gaan. Al met al kan het zijn dat je ruim een half jaar bezig bent voor je scheiding officieel kan worden ingeschreven in de register van de burgerlijke stand. Pas dan ben je officieel gescheiden.




REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + = dertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.