Menu

Wacht niet op de erfenis, schenk hierom als tijdens je leven

wacht niet op de erfenis

Wil je een mooi geldbedrag nalaten aan je kinderen of kleinkinderen? Wacht hier dan niet mee tot na je overlijden. Het is veel slimmer om al tijdens je levende jaren deze schenking aan kinderen of kleinkinderen te doen. We geven hieronder vier redenen waarom schenken uit de warme hand zoveel beter is.

Het geeft meer voldoening

Wat is er nu mooier dan je dierbaren gelukkig te zien met iets dat jij voor ze hebt gedaan? Dit kan alleen als je een schenking persoonlijk kunt doen. Na je overlijden kan het geld wel naar de erfgenamen worden uitgekeerd, maar dit geeft veel minder voldoening. Of je familie blij is met de gift kun je alleen ervaren als je er nog bent. Daarnaast weet je zo ook zeker dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt, zoals je dit voor ogen had.

Je helpt je kinderen met de belangrijkste stappen in hun leven

Veel grootouders schenken aan hun kleinkind een geldbedrag aan hun kinderen om bijvoorbeeld hun eerste huis mee te kunnen kopen of de studie mee te kunnen betalen. Daarnaast beginnen steeds meer jongeren een eigen onderneming en door een schenking kun je als eerste investeerder helpen met het succes van je kind. Tot slot kan het altijd gebeuren dat hij of zij in financiële nood kan zitten, waardoor jouw gift ervoor kan zorgen dat ze toch een normaal leven kunnen leiden. Je helpt je kind zo dus niet alleen wanneer deze nog van je afhankelijk is, maar ook wanneer deze de vleugels uit aan het slaan is.

Minder belasting betalen

Een schenking vanuit je erfenis wordt gezien als een eenmalige gift, waarover belasting betaald moet worden. Over de eerste 20 duizend euro hoeven je kinderen in Nederland geen belasting te betalen, maar het bedrag hierboven is wel belast. Deze belasting kan oplopen tot wel 36 procent, en dat is meteen een bittere pil die nog eens boven op het overlijden komt. Dit geldt vooral wanneer je erfenis is verjaard. Hierdoor kunnen de erfgenamen al gauw in de hoogste belastingschijf terechtkomen en flink moeten betalen. En dat wil natuurlijk niemand.

Als je periodiek een schenking doet, kun je onder het tarief blijven dat je jaarlijks weg mag geven en daardoor hoeft er veel minder (of helemaal geen) belasting over het geld betaald te worden. Vooral wanneer dit niet op regelmatige basis gedaan wordt, kun je flink besparen op de belastingen en kan het geschonken vermogen alleen maar sneller groeien.

Meer financiële hulp aan je kind

Met een schenking met de warme hand geef je het geld niet lukraak. Je kunt je kind meteen begeleiden hoe met dit geld om te gaan en het geld te kunnen beheren. Daarnaast opent de gift de deur om het gesprek over geld aan te gaan, een gesprek waar nog steeds een taboe op heerst. Door al vroeg over geld te kunnen praten kun je echter wel helpen je kind verantwoord met geld om te laten gaan en zodat er duidelijk afspraken in de familie gedaan kunnen worden over financiën.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 4 = tien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.