Menu

Wat is een bemiddelaar?

bemiddelaar bij scheiding

Wat is een bemiddelaar bij scheiding?

Wat moet je doen als jij en je (ex-)partner het niet over alles eens zijn rondom de scheiding? Hoe kan je voorkomen dat de echtscheiding een nare vechtscheiding wordt? Een scheiding goed regelen, betekent dat je bereid moet zijn samen te werken. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen als je er niet uit komt, zonder in een vechtscheiding te belanden, door een bemiddelaar in te schakelen.

Dit is een juridisch professional bij wie je samen op zoek gaat naar de beste oplossingen voor de onderwerpen waar je niet direct samen een oplossing voor kunt vinden. 

wat is een bemiddelaar scheiding

Wat houdt bemiddeling in

Een scheidingsbemiddelaar is een juridisch professional die jullie begeleidt bij het echtscheidingsproces en bij wie je samen op zoek gaat naar oplossingen voor onderwerpen waar je niet direct samen uit komt. Bij de bemiddelaar doorloop je het hele echtscheidingsproces, waarbij de onderwerpen centraal staan waar je niet samen een oplossing voor kunt bedenken. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor bemiddeling is dat jullie beiden oplossingen willen vinden voor de problemen waar jullie achter staan. Het verschil met een mediator is, dat een bemiddelaar zich richt op zowel het proces als de inhoud en een mediator zich alleen richt op het proces. Een bemiddelaar zal altijd partijdig zijn en zich verdiepen in de onderwerpen om ook inhoudelijk advies of tips te geven. 

De bezoekjes aan de bemiddelaar doen jullie samen. Je luister naar elkaar en kijkt of je samen oplossingen kunt bedenken. Lukt dat niet? Dan helpt de bemiddelaar. Zodra jullie oplossingen hebben bedacht jullie achterstaan, kan je dit vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Samen met het verzoek tot echtscheiding wordt dit convenant door de bemiddelaar ingediend bij de rechtbank.

Voor- en nadelen bemiddelaar bij scheiding

De grootste voordelen van het inschakelen van een bemiddelaar zijn de volgende:

  • Het is volledig gericht op jullie persoonlijke situatie. Samen zoek je oplossingen en maken jullie de afspraken;
  • De bemiddelaar kijkt naar de inhoud én het proces. Naast het bewaken van het proces, kan de bemiddelaar tips of advies geven;
  • De bemiddelaar is altijd onpartijdig;
  • Je werkt samen aan de oplossingen om de scheiding goed te regelen. Hier heb je later profijt van als je nog contact hebt met elkaar, bijvoorbeeld vanwege de kinderen.;


Uiteraard kunnen we ook wat nadelen benoemen als je gaat scheiden met een bemiddelaar:

  • Zoals hierboven benoemd is dat samenwerken een voordeel kan zijn voor later, kan het nu ook als een nadeel voelen. Je wordt in feite gedwongen samen naar oplossingen te zoeken. Je zult af en toe water bij de wijn moeten doen;
  • Omdat je samen naar oplossingen zoekt, waar je allebei achter staat, moet je open en eerlijk zijn. En dat kan best lastig zijn tijdens een scheiding;

Judex biedt hulp bij echtscheiding. Wanneer er conflicten zijn die je niet samen kunt oplossen, kan je gebruikmaken van bemiddeling. Je krijgt dan deskundige hulp om in goed overleg te scheiden. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.