Menu

Wie heeft schuld aan de scheiding? Pieter kijkt kritisch naar zichzelf.

7 reacties
schuld aan scheiding

Vandaag wil ik iets vertellen over ons mooie, grote huis. Ruim anderhalf jaar geleden zijn we erin getrokken, het staat vrij met een lap grond er omheen, heeft grote kamers voor iedereen en is helemaal eco. A dream come true! Ik wilde zó graag weg uit onze aftandse middenwoning waar we 8 jaar geleden overhaast waren ingetrokken, nadat we een paar jaar in het buitenland hadden gewoond.

De ziel verdwijnt uit het huis

Een grote housewarmingparty met exclusieve catering is wat we gaven voor al onze vrienden en kennissen om het te vieren. Ik heb er keihard voor gewerkt en feestjes geven is onze specialiteit. De realiteit sinds we in scheiding liggen is dat ik twee weken geleden in allerijl schilderijen heb opgehangen die sinds de verhuizing her en der in huis stonden te wachten op een plekje aan de muur. Ik moest en zou de sfeer in dit huis toch echt op orde hebben voordat de ziel er definitief uit verdwenen is, als vrouw het huis eenmaal verlaten heeft. Het is als het orkestje op de Titanic.

Ben ik jaren ziende blind geweest?

Eigenlijk had ze het al gezegd, dat ze dit niet wilde, zo’n groot huis met een zware hypotheek en alles erop en eraan. Ze wilde vrij zijn, alles benauwde haar. Ik was zo kwaad, ik dacht dan kopen we het gewoon toch en als we dan gaan scheiden blijf ik er wel alleen wonen. Na alles wat we hadden meegemaakt, het verwerken van een affaire, de verzoening, het zoeken naar ons droomhuis. Weer in de steek gelaten.

Ik vraag me af of ik al die jaren ziende blind ben geweest en al deze narigheid had kunnen voorkomen. Maar het ironische is dat ik het huis eigenlijk niet eens zo leuk vind. Het staat aan een drukke weg en ik kom hierdoor niet goed tot rust. Het waait hier altijd en we zitten op een eiland, tussen de identieke stadsvilla’s van de buren met hun Tesla’s voor de deur. Ik wil hier weg, een middenwoning is zo slecht nog niet.

Gaat het ook over mijn eigen onvermogen?

Trouwens, die narigheid, is dat mijn echtgenote die ons vanuit de droom in een scheiding stort, heeft zij schuld aan de scheiding, of gaat het over mijn eigen onvermogen om de juiste keuzes te maken? Ik vrees dat laatste, zo klaag ik ook al jaren over mijn werk.

Laat ik haar dus maar dankbaar zijn dat ze de knoop heeft doorgehakt, ik zat vast en nu ben ik gedwongen om in actie te komen. De sleur voorbij, bijvoorbeeld met het schrijven van dit blog, wat ik erg graag doe. Uiteraard hoop ik dat zij en ik ooit weer bij elkaar komen, later, als ik mezelf weer helemaal opnieuw heb uitgevonden. Maar ja, zelf heeft ze al een nieuwe vriend.

Pieter blogt over echt scheiden, midlife en jezelf terugvinden. Na 18 jaar samenwonen gaan Pieter en zijn vrouw uit elkaar. Het was een intense liefde maar ze zien geen andere mogelijkheid meer. Door de scheiding wordt hij gedwongen zijn leven kritisch tegen het licht te houden: wie is hij, wie was hij en wat moet er anders? Of zal blijken dat dit alles slechts een kwestie van liefdesverdriet is? Hij werkt in de zorg en deelt twee kinderen met zijn toekomstige ex.

Lees ook de andere blogs van Pieter.

REACTIES

Lk - 14 jun 2019

Wat is dat toch met mannen en huizen. Wij woonden tot 2012 in een huurhuis. Een fijne tussenwoning. Daar hadden we het goed naar ons zin. Totdat de woning op de hoek in dezelfde straat vrij kwam en de woningbouw die bij loting wou verkopen. Mijn inmiddels ex moest en zou de woning kopen. Een hoekwoning met ruimte naast het huis en een extra schuur. Veel ruimte voor al zijn troep en dure gereedschap dat hij nadien had gekocht en vrijwel nooit gebruikte. En waarvoor? Voor mij hoefde het niet. Sinds vorig jaar is hij weg. Met zijn nieuwe soulmate heeft hij een nog groter huis met twee overkappingen en een kelder kunnen kopen. Kan hij nog meer troep kwijt. Ik heb nu dit huis, omdat ik geen andere optie heb. De wachtlijsten voor betaalbare huurhuizen zijn ellenlang. Een andere koopwoning kan ik me nu niet veroorloven. Maar eigenlijk heb ik vooral een hekel aan dit huis. Zoveel kleine en ook grote dingen waar ik me aan erger, terwijl ik nu niet de middelen, de skills, de tijd of energie heb om er iets aan te veranderen. Het andere huis was ook niet perfect, maar dat was meer mijn thuis dan dit huis. En dat alleen omdat meneer zo nodig wou kopen/verhuizen. Onze relatie was al niet geweldig meer sinds hij was ontslagen en ik fulltime werkte. Sinds de koop van dit huis en de verhuizing is die er alleen maar op achteruit gegaan. We hadden dit huis gewoon nooit moeten kopen.

William - 18 jun 2019

Lk, ik zou dit niet specifiek toeschrijven aan mannen. In ons geval was het mijn ex dat absoluut groot wou bouwen op een grote lap grond, maar ik was wel diegene die het allemaal kon afbetalen. En toen de afbetaling volledig rond was, wilde ze scheiden en nam ze mijn deel van de woning over met een deel van haar erfenis. Wat was me dat; het voelde alsof ik 20 jaar was gaan werken voor niets... Ik woon nu in een kleinere, oude woning met nog heel wat kosten aan, maar ik heb ondertussen al enkele jaren een vriendin die veel liever is dan mijn ex ooit is geweest voor mij, terwijl mijn ex na vijf jaar scheiding nog steeds alleen is.

Polly - 20 jun 2019

Dank Pieter voor dit eerlijke verhaal, dat je je verantwoordelijkheid neemt voor je aandeel in de scheiding,zonder daarmee meteen met argumenten te komen die vragen om begrip. Dat vergt veel moed en zelfinzicht.... na 7 jaar worstel ik nog steeds met schuldgevoel over de scheiding en gemis maar het is ook niet goed, weet ik nu, om jezelf alles te verwijten en daaronder gebukt blijven gaan. Inmiddels ben ik erg ziek en daarom (te)veel tijd om na te denken en terug te kijken omdat m'n leven nu uit herinneringen bestaat. Ik gun je erg dat je ook inziet dat het ook een heel goede eigenschap is van je om je fouten toe te geven, dat maakt ook dat je groeit als mensch..Het heeft mij erg ontroerd , wat je vooral tussen de laatste regels van je blog laat zien, de kwetsbaarheid en innerlijke strijd van een mens om weer te helen.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 20 jun 2019

  Wat een mooie reactie Polly en heel veel sterkte!

  Polly - 20 jun 2019

  @Nieuwe Stap, dank jullie wel... doet me heel erg goed.. en dank jullie voor jullie openhartige en bemoedigende website, ik heb er veel steun aan gehad de afgelopen jaren.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 20 jun 2019

  Fijn om te lezen Polly!

Janny - 21 jun 2019

Mooi geschreven weer Pieter. Wij woonden ook in een groot, mooi huis en ik woon er nog. Ik kan hier niet alleen blijven wonen omdat de bank daar niet in mee gaat. Ik ga dus binnen een jaar dit huis verkopen, andere woning zoeken en verhuizen. Dat is nog wel een zure appel omdat deze woning wel meer passend bij mij is dan het ooit bij mijn ex deed. Ook daar kom ik wel doorheen en zoek ik al rustig naar een andere woning.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.