Menu

Alimentatie berekenen: hoe werkt dit?

alimentatie berekenen

De alimentatieregeling is altijd een van de belangrijkste zaken tijdens een scheidingsproces. Het is van enorme invloed op de financiën. Het is dus belangrijk dat je je goed laat informeren over dit onderwerp.

Wat is alimentatie precies?

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt een zogenaamde “wederzijdse onderhoudsplicht”. Dit houdt in dat je moet delen in elkaars kosten van levensonderhoud en dat van eventuele kinderen. Zodra je uit elkaar gaat, blijft de onderhoudsplicht gelden. En dit leg je dan vast in de alimentatieregeling. Je maakt samen afspraken waarbij een van jullie geld ontvangt van de ander om te voorzien in het levensonderhoud van zijn of haar levensonderhoud (en mogelijk dat van de kinderen).

feestdagen scheiding

Soorten alimentatie

In Nederland zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Als ouders heb je altijd de zorgplicht voor minderjarige kinderen, ook na een scheiding. De kinderalimentatie is dan ook verplicht wanneer de kinderen na de scheiding bijvoorbeeld niet bij jou gaan wonen. Je ex-partner moet een tegemoetkoming krijgen in de kosten die gemaakt worden voor de kinderen.

Alles wat je kind voor de scheiding kon, moet na de scheiding ook nog kunnen. En daar is de alimentatie dus voor. Dus voor eten, drinken, kleding en kinderopvang, maar ook zwemles, sport, kinderfeestjes, enzovoort.

Kinderalimentatie is verplicht tot je kind 21 is. Bij co-ouderschap is kinderalimentatie niet verplicht. Je maakt onderling de financiële afspraken. Je kunt dan bijvoorbeeld de kinderbijslag of kindgebonden budget verdelen 

Partneralimentatie

Goed om te weten is dat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie gaat. Er moet partneralimentatie betaald worden als je ex-partner na de scheiding niet in staat is in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Je kunt niet zelf (of samen beslissen) dat er geen partneralimentatie betaald wordt omdat je er geen zin in hebt en je ex belandt maar in de bijstand. Zo werkt het niet. De Sociale Dienst zal dan alsnog eerst bij degene aankloppen die eigenlijk zou moeten betalen.

Wanneer iemand die partneralimentatie ontvangt, gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Er is dan sprake van een nieuw huishouden met eigen inkomsten met hun nieuwe partner.

Tot 2020 was de regel, als de alimentatie-ontvangende geen nieuwe relatie kreeg, verviel de alimentatieplicht na 12 jaar. Nu is de termijn verkort. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Als je vier jaar getrouwd was, moest er dus voor twee jaar betaald worden. Alles over deze wetgeving kan je hier terugvinden.

Alimentatie berekenen

Je kunt zelf de alimentatie berekenen. Online zijn allerlei tools te vinden. De rechter bekijkt of het overeengekomen bedrag reëel is. Er is een minimale alimentatieplicht van € 25,- per maand per kind bij een netto-inkomen lager dan € 1250,- per maand. Maar hoe hoog de alimentatie exact dient te zijn, hangt van veel dingen af. Dus het is niet zo heel gemakkelijk om het zelf te berekenen, want ook al lijken die online tools nog zo volledig en overzichtelijk, je kunt heel gemakkelijk zaken over het hoofd zien of vergeten. 

Naast zaken over het inkomen, moet er ook altijd een draagkrachtberekening worden gemaakt bij de alimentatieplichtige. Er wordt dan naast de netto-inkomsten ook naar de vaste lasten gekeken.

Wat er overblijft is de draagkrachtruimte waarvan 60% gezien wordt als draagkracht en wat diegene dus kan missen.

Daarna moet er gekeken worden naar de zogenaamde behoeftetabel.  Op basis hiervan kan je de algemene behoefte van het kind (of de kinderen) bepalen en samen met de draagkrachtberekening kan je met zo’n online tool tot een alimentatiebedrag komen. Maar omdat je zelf alles invult, ben je er nooit 100% zeker van dat je niet iets over het hoofd hebt gezien.

Om zeker te weten dat alles is meegenomen in de berekening, kan je misschien veel beter een mediator het exacte alimentatiebedrag laten uitrekenen. Voor zowel de partneralimentatie of de kinderalimentatie. Een mediator is een expert, dus die weet precies wat ervoor nodig is om tot de juiste bedragen te komen. Die denkt ook aan bijvoorbeeld zaken als het kindgebonden budget of alle toeslagen. Ook als je kiest voor een online echtscheiding, kan een mediator meekijken en uitrekenen wat het juiste alimentatiebedrag moet zijn.

Alimentatie aanvragen

Echtscheidingsalimentatie kan je als nevenverzoek indienen bij het verzoek tot echtscheiding. De alimentatie aanvragen kan tijdens de echtscheidingsprocedure. Na de scheiding kan ook altijd nog, maar dan moet er wel een nieuwe procedure opgestart worden.

Wil je meer weten over alimentatie en de hulp die je daarbij kunt krijgen van experts? Bij Judex vind je hier alle informatie over die je nodig hebt. 

Lees ook de andere blogs van Judex.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.