Menu

Check of je recht hebt op huurtoeslag na je scheiding

huurtoeslag na scheiding
Is jouw persoonlijke situatie veranderd vorig jaar? Met pensioen gaan, scheiden, het verliezen van een partner of je kind gaat uit huis. Het leven zit vol veranderingen. Ben jij hierdoor in een huurhuis gaan wonen? Of is hierdoor het inkomen gedaald? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag.

Je kunt zelfs tot 1 september 2021 huurtoeslag over vorig jaar aanvragen. Maak hiervoor een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag.

Belastingdienst/ Toeslagen zet vier situaties op een rij die extra aandacht verdienen.

1. Voor het eerst AOW gekregen of met pensioen


Als je in 2020 voor het eerst AOW kreeg of met pensioen ging, is je inkomen waarschijnlijk veranderd. Hierdoor kun je misschien huurtoeslag krijgen over 2020. Ontvang je al langer pensioen? Ook dan is het mogelijk dat je recht hebt op huurtoeslag. Per 2020 zijn namelijk de harde inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen. Ook boven deze inkomensgrens bouwt de hoogte van je huurtoeslag nu langzaam af naarmate het inkomen stijgt. 

2. Uit elkaar gegaan

Ben je in 2020 gescheiden of uit elkaar gegaan? Dan moest er waarschijnlijk veel geregeld worden. Misschien ben je verhuisd en in een huurhuis gaan wonen. Of het huishoudinkomen is gedaald, omdat het inkomen van je (ex-)partner is weggevallen.

Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag over 2020. Goed om te weten: ook als in 2020 de scheiding nog niet rond was, telt je (voormalige) partner niet meer mee voor de huurtoeslag over 2020.

Voorwaarde is wel dat jullie op verschillende adressen staan ingeschreven.

3. Partner overleden 

Als in 2020 je partner overleed, kwam er veel op je af. Naast de emotionele achtbaan, kan het zijn dat het inkomen erop achteruit ging. Of dat je moest verhuizen naar een huurwoning. Is dat bij jou het geval? Dan is het de moeite waard om te checken of je recht hebt op huurtoeslag over 2020. 

4. Kind uit huis

Is je kind vorig jaar zelfstandig gaan wonen? Een hele stap, ook voor de ouder. Samen hadden jullie wellicht meer inkomen en valt dat nu weg. Misschien heb je daardoor nu wél recht op huurtoeslag. 

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan

Is een van bovenstaande situaties herkenbaar voor je? Check dan of je huurtoeslag kunt krijgen over 2020 door een proefberekening te maken op toeslagen.nl/huurtoeslag.

Heb je recht? Vraag de huurtoeslag over 2020 dan vóór 1 september 2021 aan.

Goed om te weten: als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook je gegevens van 2021.

Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door via Mijn toeslagen. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020. 

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kun je kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt of andere hulp.

De Belastingdienst

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.