Menu

Co-ouderschap; een gelijke verdeling van zorg en opvoeding

2 reacties
co-ouderschap

Hoewel mijn vriendin na de breuk met haar man was uitgegaan van een regeling ‘één weekend per twee weken’, opperde haar ex tijdens het laatste gesprek dat hij voor co-ouderschap wilde gaan. Dat was even flink schakelen voor mijn vriendin.

Ze heeft altijd het standpunt gehad dat de kinderen beter af zijn bij haar. En eerlijk is eerlijk, ze stond er altijd alleen voor als het de opvoeding van de twee kinderen betrof. Maar bij mijn vriendin is het glas gelukkig altijd halfvol.

Ze bedacht meteen dat het haar ook veel vrijheid zou geven als de kinderen wat vaker naar hun vader zouden gaan. “De regeling zou hem bovendien de kans geven om nou eindelijk ook eens echt een vader te zijn”, mijmerde mijn vriendin hardop. 

Co-ouderschap

Co-ouders kiezen voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken voor hun kinderen. De vraag is echter of deze verdeling handig is bij mijn vriendin. Want ze zullen wel regelmatig met elkaar moeten overleggen en afspraken moeten maken over de opvoeding. Simpele dingen als hoe laat moeten de kinderen naar bed, moet bij beiden wel gelijk zijn als de kinderen half bij de één en half bij de ander wonen.

Ook praktische zaken moeten oplosbaar zijn. Kan het kind naar school vanaf beide adressen? Hoe zit met sport- en speelafspraken? De ex-man van mijn vriendin woont een dorp verder op 5 km afstand. Goed overbrugbaar, maar het vergt wel wat organisatie. Zo zal hij zijn dochter in ‘zijn’ week met de auto naar school en van school moeten halen.

En last but not least; hoe doe je dit alles als je een fulltimebaan hebt?

Alimentatie

Moet de één de ander alimentatie betalen als je de zorg 50/50 voor je rekening neemt? Wie krijgt de kinderbijslag? Wie profiteert van allerlei regelingen die de Belastingdienst heeft voor alleenstaande ouders? Bij wie moeten de kinderen eigenlijk officieel ingeschreven staan? 

Misverstand

Het is een misverstand dat bij een gelijke verdeling van de zorg, geen alimentatie betaald hoeft te worden. Als het inkomen van de één substantieel hoger is dat het inkomen van de ander, zal er nog altijd een deel kinderalimentatie betaald moeten worden door degene met het hoogste inkomen.

Belangrijk daarbij is dan wel dat je de kosten ook 50/50 verdeeld. Bij oudere kinderen kun je dit oplossen door ze ‘kleedgeld’ te geven, waarbij je allebei de helft bijdraagt. Bij jongere kinderen kun je ook samen een spaarpotje maken van waaruit kleding betaald wordt, door diegene die met het kind kleding gaat kopen.

Voor allerlei andere bijdragen, bijvoorbeeld de kinderbijslag gaat de SVB uit van de plek waar het kind woont. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de heffingskorting die je van de belasting krijgt. Je kunt bij twee kinderen bedenken om bij beiden één kind in te schrijven, je kunt ook afspreken dat degene die het ontvangt, de helft overmaakt naar de ander. 

Het belang van het kind

Het belang van het kind moet natuurlijk altijd voorop staan. Kan een kind de ‘onrust’ van het heen en weer pendelen tussen papa en mama goed aan? Kan het kind bij beide ouders gemakkelijk spelen met vriendjes en vriendinnetjes? Krijgt het kind van beide ouders voldoende begeleiding.

Eén ding is zeker. Welke verdeling van de zorg je ook kiest, het is heel verstandig om alle afspraken vooraf met elkaar te maken. Dat kunnen afspraken over financiën zijn, maar het kunnen ook opvoedingsafspraken zijn. Het geeft je voor de toekomst houvast waarop je elkaar op kunt aanspreken.

Annegien Hanemaaijer

Onzescheidingscoach.nl

REACTIES

Henderikus - 4 mei 2020

Goeden dag. In ben een vader van een dochtertje van 7 die bij haar moeder woond met haar nieuwe vriend sinds 6 maanden. In woon dan ook in het buitenland sinds 6 maanden,omdat ik Dan ook financieel minn dochtertje kan ondersteunen en voor haar toekomst. Minn ex heeft ook hulp opgeroepen in de hulp van de opvoeding van onze dochtertje. Alleen jeugdzorg geluisterd alleen naar mijn ex omdat zij het lasting vinden omdat ik in het buitenland woon. Met het internet en alle apps kan ik heel veel van hieruit dus vind ik ook dit een smokes. In hep dan ook niet veel maar toch contact met mijn ex en vooral met mijn dochtertje. My had mijn ex na 2 weken een vriend heb leren kennen en is toen gelijk gaan samen wonen. Ok dat kan. My komt het. Haar vriend wat niks is natuurlijk van mijn dochtertje van 7 jaar is (naakt)gaan douchen met mijn dochtertje en mijn ex heeft dit toeslagen omdat zij zegt dat dit bij de opvoeding hoort en dat wij in een moderns wereld leven. Nou vind ik dit een verkeerde opvoeding die mijn ex aan mijn dochter overbrengt. In moet hier wel bij melden dat mijn ex een achterstand heeft en dus een wayong uitkering en haar vriend ook. Hoe moet ik hierop reageren en dat kan ik als vader van mijn kleine meisie van 7 jaar doen. En ik heb het vermoeden dat mijn dochtertje wordt gemanipuleerd door haar en haar vriend van 41 jaar. M.vr.gvader van een hele lieve dochter.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 mei 2020

    Beste Henderikus, ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt om je dochter. Jeugdzorg zou jou als vader ook moeten horen, ook al woon je in het buitenland. Dus ik zou de betrokken personen actief benaderen en je zorgen uiten. Als je niet wordt gehoord kan je een vertrouwenspersoon inschakelen via het AKJ. Ook zou je advies kunnen vragen bij Veilig Thuis. Sterkte en succes!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.