Menu

Kindbehartiger ziet de worsteling van scheidende ouders

kindbehartiger

En elke keer raakt het mij opnieuw…….

De dag is nog maar net begonnen. Ik sta nog licht slaperig in de keuken en ik maak het ontbijt en de broodtrommels voor de kinderen klaar. Op naar de school- en werkdag die voor ons ligt. De eerste wervelwind hoor ik al naar beneden komen: “mama mag ik een muziekje opzetten?”

Weg rust, weg Edwin Evers.

Mijn dochter heeft het er druk mee om fonetisch de songtitel van een liedje in te typen. Eenmaal klaar rolt het repertoire weer tevoorschijn en de weliswaar mooie klanken klinken weer. Het is het liedje ‘Mijn hele leven lang’ van Kinderen voor Kinderen dat over scheiden gaat en klinkt zo ongeveer elke morgen bij het ontbijt. Elke keer opnieuw ontroert het mij.

Luister even mee om je een beetje een voorstelling te maken van wat ik bedoel, dit is de link naar het liedje: https://www.youtube.com/watch?v=MpPm8DkFt4o

Klankbord voor ouders én kinderen bij scheiding

In mijn werk zie en spreek ik ouders en hun kinderen die te maken hebben met een scheidingssituatie. Je zou kunnen denken dat zo een liedje dan wel went. Maar nee. Niet echt. En dat vind ik misschien ook maar goed ook. Ik denk dat het goed is om telkens opnieuw die kwetsbaarheid van de kinderen, maar óók die van de ouders écht te voelen. Om je telkens opnieuw in te leven in hun situatie en om hun worsteling te zien. Hun worsteling om het goed willen doen. Om met hun emoties om te gaan. Die van henzelf en die van de kinderen. Met gevoelens van machteloosheid, angst over de toekomst, zorgen om de kinderen enzovoorts. Veel ouders vragen zich af “wat krijgen onze kinderen hier van mee?”. Hierover zijn zo veel meningen en adviezen. En vaak spreken die elkaar ook nog tegen. In zo een geval kan het voor ouders fijn zijn om een professioneel klankbord te hebben; iemand die niet emotioneel betrokken is maar wel deskundig is op het gebied van scheiding en kinderen, rechtsposities en met een groot netwerk. Een Kindbehartiger is zo iemand.

De Kindbehartiger is een belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor ieder kind (en hun ouders) in een scheidingssituatie

In het liedje wordt ook mooi bezongen welke impact de scheiding heeft op de kinderen. Zo wordt er gezongen over hoe zij zich voelen en waar zij naar verlangen als kind. Soms is het onder woorden brengen van wat je wenst en voelt al een hele kluif. Zeker voor kinderen, laat staan om er over te praten met je ouders. Kinderen willen hun ouders behoeden voor nog meer verdriet. Voor kinderen blijkt het dan een uitkomst dat zij een eigen belangenbehartiger hebben. Een professional die hen als vertrouwenspersoon (psychosociale) ondersteuning geeft, uitleg geeft over de situatie, deze voor het kind in perspectief plaatst en vooral ook die wensen en gevoelens vertaalt naar hun ouders. Óf naar andere betrokkenen, bijvoorbeeld als er een rechtszaak is. Een Kindbehartiger is er voor kinderen, jongeren en hun ouders voor, tijdens en na de scheiding. Meer informatie? http://kindbehartiger.nl

Eva Fabius | Kindbehartiger en vertrouwenspersoon voor ouders, jongeren en kinderen Praktijk in Amsterdam ‘Kind in de Knel, hoor je mij wel?’ www.kindindeknel.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zeven = 12

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.