Menu

Scheiden: wat is het beste voor ons kind?

Scheiden: wat is het beste voor ons kind

Een scheiding is een stressvolle situatie, alle gezinsleden komen onder druk te staan. De spanningen en emoties kunnen oplopen én je voelt je onzeker over hoe de toekomst eruit gaat zien. Hoe zorg je in deze moeilijke periode er dan toch voor dat je het goed doet voor de kinderen? Als ouders wil je het natuurlijk dat je kind(eren) zich lekker in hun vel voelen en wil je het beste voor hen. We bespreken in deze blog 2 belangrijke uitgangspunten, die je hierbij helpen.

Zet het belang van je kind centraal én zorg voor veiligheid

Twee belangrijke uitgangspunten om kinderen goed te steunen bij de scheiding zijn:

  1. Hoe zorg je er als ouders voor dat je het belang van jullie kinderen als uitgangspunt neemt bij jullie keuzes? Hiermee voorkom je namelijk zoveel mogelijk problemen en je kind zit vaak lekkerder in zijn vel.
  2. Hoe zorg je ervoor dat je aansluit bij het niveau van je kind, erken je dat er onveiligheid speelt en zorg je ervoor dat hij of zij zich weer veilig voelt.

Vraag: wat is het beste voor ons kind?

Om constant het belang van jullie kinderen voorop te zetten, vraagt een bewuste grondhouding van jullie als ouders. Hoe ziet dit eruit in de praktijk en hoe doe je dat? Bij elke stap ga je je dan als ouder afvragen: wat is het beste voor mijn kind? Doe ik dit omdat het voor mij het beste is of het beste voor mijn kind? Het is van belang dat je hierin eerlijk bent naar jezelf. Niemand is een perfecte ouder, en dat wordt ook niet van je gevraagd. Wees echter wel bewust wanneer je iets doet of laat, vanuit je eigen belang. Dan ben je ook in staat om hierin een andere keuze te maken.

Bij een scheiding voelt een kind zich onveilig

Wat je bij een echtscheiding vaak ziet, is dat ouders denken en handelen boven het niveau van het kind. Met als gevolg dat een kind zich verloren voelt en onveilig voelt. Gedragsproblemen kunnen ontstaan, zoals problemen op school. Ook kan een kind opstandig worden of juist heel stil.

Eigenlijk doet jullie kind een beroep op jullie als ouders en laat het zo weten dat hij of zij zich onveilig voelt. Je kind vraagt aan jullie als ouders; laat me weer veilig voelen. Het is van belang dat je als ouders dit inziet en hier ook naar handelt. Hoe doe je dat? Ga met elkaar om de tafel zitten en praat met je kind(eren).

Betrek kinderen bij keuzes

Ga als ouders samen zaken overleggen en ga vervolgens op kindniveau de vragen beantwoorden. Betrek ook je kind hierbij door te vragen wat zij fijn vinden en welke wensen er zijn. Kijk dan, welke wensen kunnen we realiseren en wat is daarvoor nodig?

Praktijkvoorbeeld: Hoe Bianca en Jeroen hun dochters betrekken bij de verhuizing van papa

Bianca en Jeroen gaan na een huwelijk van 13 jaar scheiden. Ze hebben 2 dochters van 10 en 12 jaar. Bianca blijft in het gezamenlijke huis wonen en Jeroen gaat verhuizen naar een woning dichtbij. Ze bespreken samen hoe ze de verhuizing van Jeroen zo kunnen laten verlopen, dat de de kinderen er zo min mogelijk last hebben. Ze bespreken wat het betekent voor hun dochters om te verhuizen. Bijvoorbeeld een andere slaapkamer in een nieuw huis en op twee plekken hun spullen.

Ze vragen aan hun kinderen, hoe zij dit voor zich zien en wat ze wel of juist niet fijn vinden. De oudste dochter lijkt het fijn om bij vader thuis straks haar eigen spullen neer te zetten. Als hun jongste dochter laat blijken dit niet te willen, vragen ze aan haar of zij later wil kijken als alle spullen over zijn. Dat vindt zij een goed plan. Ook vraagt zij of ze mee mag naar de verfwinkel om samen een mooie kleur op haar slaapkamer uit te zoeken.

De mediators van Resolve zijn scheidingsspecialisten en geven deskundige hulp bij de scheiding. Zo weet je zeker dat alles zorgvuldig wordt geregeld en kun je beiden zo goed mogelijk verder. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.