Menu

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

echtscheidingsadvocaat

Een verzoekschrift tot echtscheiding kan alleen door een beëdigd advocaat worden ingediend bij de rechtbank. Dat kan je als particulier niet zelf. Tot niet zo heel lang geleden was het alleen mogelijk te scheiden met de hulp van een advocaat. Tegenwoordig kan je ook gebruikmaken van een mediator (deze is soms ook beëdigd advocaat en kan dus aansluitend het verzoek indienen) of zelf online je scheiding regelen. Maar ook bij een online scheiding dient het verzoek door een juridisch expert te worden ingediend bij de rechter. In dit artikel leggen we uit wat een echtscheidingsadvocaat precies doet.

Personen- en familierecht

Een echtscheiding valt in ons rechtssysteem onder het zogenaamde “personen- en familierecht.” Hierin wordt de taak omschreven van familierechtadvocaten, ook wel echtscheidingsadvocaten, genoemd. Zij hebben de taak binnen het rechtsgebied de rechter te verzoeken een huwelijk te ontbinden. 

Wat doet een advocaat tijdens de echtscheidingsprocedure?

Of jullie beide een eigen advocaat hebben of gezamenlijk een advocaat in de arm nemen in grotendeels bepalend is voor wat een echtscheidingsadvocaat precies doet.

Een echtscheidingsadvocaat heeft een aantal taken tijdens de hele echtscheidingsprocedure. Het gaat erom dat de belangen van de scheidende partners worden behartigd en dat de afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd in een rechtsgeldig echtscheidingsconvenant. De belangenbehartiging voor de scheidende partijen kan enerzijds met een gezamenlijke advocaat. Wat erg prettig kan zijn als je nog enigszins goed met elkaar kunt overleggen en afspraken kunt maken.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat de advocaat slechts een van beide partijen vertegenwoordigd en de andere partij een eigen advocaat heeft. Ga je op een slechte manier uit elkaar en kan je niet meer op redelijke wijze met elkaar praten, dan is het onvermijdelijk dat jullie je apart laten vertegenwoordigen. Dit gebeurt ook vaak als het een ingewikkelde financiële situatie betreft, bijvoorbeeld omdat een bedrijf verdeeld moet worden of als er heel veel geld in het spel is. 

Samengevat doet een echtscheidingsadvocaat in beide situaties het volgende:

  • Het zorgdragen voor de belangen van de cliënt;
  • Ervoor zorgen dat alle afspraken die gemaakt zijn op een correcte manier worden verwerkt in het echtscheidingsconvenant;
  • Het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank;
  • Het zorgdragen voor de inschrijving van de echtscheiding in het register van de burgerlijke stand van de gemeente.
Echtscheidingsadvocaat

Kosten echtscheidingsadvocaat

Hoeveel een echtscheidingsadvocaat kost is eigenlijk volledig afhankelijk van de complexiteit van de scheiding. De hoogte van het uurtarief kan variëren, van ongeveer € 50,- per uur tot € 230,- per uur. Het uitgangspunt van het tarief moet zijn dat het in verhouding staat tot de diensten die de echtscheidingsadvocaat levert.

Heb je te maken met een complexe situatie waarbij veel uren van de advocaat worden gevraagd, dan lopen de kosten hoog op. Ook het uurtarief kan hoger zijn bij complexe zaken. Bij een individuele advocaat kan het dus al snel hoog oplopen. De kosten bij een gezamenlijke advocaat zijn lager omdat je de kosten 50-50 verdeelt. 

Voordelen van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat en een eigen echtscheidingsadvocaat

De voordelen van een gezamenlijke en een eigen advocaat zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Voordelen gezamenlijke echtscheidingsadvocaat

  • Je hebt direct een kostenbesparing als je de kosten met elkaar kunt delen; 
  • Tijdswinst: als je samen in gesprek blijft en met de advocaat afspraken maakt, zal je scheiding sneller rond zijn;
  • Als je over bepaalde zaken niet direct tot een oplossing komt, kan de advocaat in de vorm van mediation ondersteuning bieden bij het komen tot bepaalde oplossingen.

Voordelen eigen echtscheidingsadvocaat

  • Je kunt kiezen wie je als echtscheidingsadvocaat wilt;
  • Jouw eigen belang staat voorop; 
  • Jouw eigen advocaat is niet gevoelig voor mooie verhalen van de andere partij.

Bij het kiezen van de juiste echtscheidingsadvocaat, die past bij jou als persoon en jouw situatie, is het belangrijk dat je een goede vertrouwensband hebt. Een ander belangrijk punt is dat je een advocaat kiest die gespecialiseerd is in familierecht. En wellicht overbodig om te melden: een advocaat dient altijd aangesloten te zijn bij de Nederlandse Orde van Advocaten.

Via Judex kan je een onpartijdige juridisch professional vinden die je helpt bij de gehele afhandeling of slechts een onderdeel van je scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex, naast een geschikte echtscheidingsadvocaat ook terecht voor bijvoorbeeld mediation of een online echtscheiding. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.