Menu

Vijf belangrijke mindsets tijdens de Corona crisis

mindsets tijdens de corona crisis

Ik weet niet hoe het met jou is, maar Corona kwam mijn leven behoorlijk binnenstormen. Zowel zakelijk als privé wandelde ik gemoedelijk een zekere toekomst tegemoet. Ik zat – zeg maar – in het goede spoor. Tot Corona als een op drift zijnde goederentrein mij uit dit spoor duwde. Opeens wist ik niet meer welke kant ik op moest. Waar is die mooie stip op de horizon waar ik naar op weg was? 

Hoe is dat voor jou? Op welk pad stond jij? Begon je net aan je scheiding of was je juist bezig om het collegiaal ouderschap op een leuke manier vorm te geven? Hoe het ook was, Corona zal ook jou uit jouw spoor gedrukt hebben. En hoe nu verder?

Met deze mindsets kom je de crisis beter door.

Aan alles komt een einde

Ook aan de Coronacrisis. En dan ga je weer met elkaar verder, daar waar je gebleven was. Je pakt de scheiding op daar waar je gebleven was. Of het collegiaal ouderschap krijgt beetje bij beetje de gewenste vorm. Waar je ook mee bezig was toen die Coronatrein langs denderde, je pakt het op en gaat er mee verder. Het enige wat daarvoor nodig is, is een beetje geduld.

De vijand is Corona

En niet je (ex-)partner of de kinderen die het ook allemaal niet makkelijk hebben. Hele dagen zitten we op elkaars lip en kunnen we niet doen wat we eigenlijk willen. Dit geldt voor mij, voor jou maar ook voor je (ex-)partner. Alle extra irritaties komen niet door de ander, maar door het Coronavirus. Op het moment dat je je realiseert dat jullie een gezamenlijke vijand hebben wordt het makkelijk om de gevolgen van die vijand ook samen het hoofd te bieden. 

De lat mag best wat lager

Wat mij de laatste weken is opgevallen is dat iedereen nog op hetzelfde niveau wil blijven presteren (en misschien zelfs nog wel een beetje beter). Papa en mama moeten de rol van de juf en meester overnemen en willen dit zeker zo goed doen als de professionals. Thuisonderwijs is misschien wel een mooie manier om de achterstanden weg te werken. 

En aan de baas moet worden getoond dat thuiswerken de productiviteit niet ondermijnd. Zoals een kennis zei: “Ik zit veel langer achter elkaar te werken dan op kantoor. Daar liep ik nog wel eens voor een kletspraatje langs een collega of ging ik koffie halen. Nu ga ik achter elkaar door”.

In deze bijzondere tijd mag de lat best wat lager. Natuurlijk hebben de kinderen structuur nodig en is het fijn dat ze wat te doen hebben met hun schoolwerk. Natuurlijk is het goed om een schema op de koelkast te hangen zodat iedereen weet van: Wie, Wat, Waar en Wanneer. Tegelijkertijd is het goed om de teugels wat te laten vieren. Als iedereen het even helemaal zat is, gooi dan het schema voor even in de prullenbak en ga met elkaar een taart bakken, een kussengevecht houden, apenkooien in de tuin of wat dan ook. Laat iedereen ideeën voor dit soort momenten op een briefje schrijven en stop ze in een grote pot. Als het moment daar is trekken jullie er 1 uit en ga je er mee aan de slag. 

Tijd voor Quality-time

Het is een bijzondere tijd waar we ook een positieve draai aan kunnen geven. We zitten boven op elkaars lip en hebben dus ook alle tijd om met elkaar te praten en vooral om naar elkaar te luisteren. Een vaardigheid die meestal niet zo goed aangeleerd is. Nu kunnen we hem ontwikkelen. Hoe is het voor de kinderen? Wat missen ze? Wat vinden ze leuk aan deze tijd? En hoe is het voor mama en papa of voor oma en opa?

Vaak gaan we het gesprek niet aan omdat we denken dat we een oplossing moeten hebben voor het ongemak dat een ander ervaart. Niets is minder waar. Alleen een luisterend oor is vaak al voldoende. Dat er gezegd mag worden: “Ik baal van die hele Corona-zooi”, zonder dat er een weerwoord komt als: “Ja joh we hebben er allemaal last van”, of “Ach, ff volhouden, het gaat ook weer voorbij”. Nee, je mag best balen en dat mag ook best gezegd worden en vooral gehoord!

Gun elkaar de ruimte

Wij zijn niet gewend om zo dicht op elkaar te leven en continu in elkaars levensruimte te vertoeven. Soms heb je even de ruimte voor jezelf nodig. Of even stilte om je heen. Of wil je zelf bepalen wat je op t.v. wilt zien zonder rekening te moeten houden met de huisgenoten. Iedereen heeft die behoefte op z’n tijd. Ik hoorde een hele goede tip op de radio. Een moeder had met de kinderen kettingen gemaakt met een zwart stukje karton eraan. Als iemand die om had hangen dan mocht niemand hem of haar storen. Ook niet vragen of hij of zij koffie wilde. Gewoon even helemaal negeren. Heerlijk. 

Met deze mindsets ga je niet de wereld redden. Hooguit wordt het iets aangenamer in huis en helpt het jou om er “het beste” van te maken. Tegelijkertijd geldt ook hier: leg de lat niet te hoog. Je bent en blijft mens, met jouw persoonlijke zorgen en irritaties. 

Heb jij even een luisterend oor nodig of een tip voor jouw specifieke situatie? Stuur mij even een berichtje via info@1door.nl en dan neem ik (geheel gratis en vrijblijvend) contact met je op. 

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 8 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.