Menu

Spreek nóóit kwaad over de andere ouder!

spreek nooit kwaad over de andere ouder

Spreek nooit kwaad over de andere ouder. 

Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch ben je dit echt verplicht aan je kind. Deze bestaat namelijk voor 50% uit de andere ouder. Iedere belediging of zwartmakerij aan het adres van de andere ouder wordt ook door je kind gevoeld. Wanneer je dus negatief praat over de andere ouder, kraak je eigenlijk 50% van je kind af. Dit doet iets met het zelfbeeld van je kind.

Negatief

Wat ik vaak in de praktijk hoor is dat (bijna altijd) de andere ouder keer op keer negatief praat en dat zij deze verhalen terugkrijgen via de kinderen. Ook worden er door de andere ouder onwaarheden verteld, dat bijvoorbeeld mama helemaal niet wilde scheiden maar dat papa dit wilde of dat papa en mama wel weer bij elkaar zullen komen.

Een moeder zei: “Ik ontplof dan en dat kan ik niet onder stoelen of banken schuiven. Vervolgens zeg ik wat lelijks over hun vader en vraag ik hen uit over wat hij nog meer allemaal heeft verteld. Ik ga zijn leugens zelfs verdedigen tegenover de kinderen.” 

Machteloos

Dit is inderdaad vaak het patroon. Je voelt je zo machteloos en het vreet aan je. Je maakt je zorgen over de gevolgen voor de kinderen. Wat doet dit met hen? Je hebt het idee geen enkele invloed hierop te kunnen uitoefenen. 

Toch is jouw invloed hier van zeer grote waarde. Waar jij namelijk altijd invloed op hebt, is jouw eigen gedrag en dus ook op jouw aandeel in alle situaties die zich voordoen. 

Blijf neutraal!

Blijf neutraal wanneer je kind aan jou vertelt wat de andere ouder heeft gezegd over jou, ook al is het nog zo lelijk. Herhaal beknopt wat je kind jou vertelt en zeg vervolgens iets als: “Ik kan me voorstellen dat dit lastig is om te horen voor jou.” 

Ga jezelf niet verdedigen of de andere ouder zwart maken. Wanneer 1 ouder het goed doet is dat al heel helpend voor je kind. Je kind heeft een krachtige emotionele band met jullie allebei, wanneer jij je laat verleiden om de andere ouder ook zwart te gaan maken, kan je kind zich uiteindelijk ook tegen jou keren. 

Je hebt geen invloed op het gedrag van de ander

Zoals hierboven al beschreven, kun je het gedrag van de ander dus niet beïnvloeden, maar heb je wel invloed op jouw eigen gedrag. Dit betekent niet dat je er niets van mag zeggen tegen de andere ouder. Naar je kind handel je neutraal, geef je het goede voorbeeld door kalm te blijven en door goed naar hen te luisteren. Naar de andere ouder koppel je terug wat deze opmerkingen met jullie kind doet. Geef aan dat hij of zij met jou in gesprek kan gaan over zijn of haar ongenoegens in plaats van dit met de kinderen te delen. 

Het kan zijn dat de andere ouder niet met jou in gesprek wil. Een alternatief is dan om een familielid of gemeenschappelijke vriend in te schakelen, in ieder geval wel iemand die de andere ouder mag. Laat deze persoon in gesprek gaan met de andere ouder en vertellen wat het met de kinderen doet als er negatief gesproken wordt over één van hun ouders. 

Wees zelf altijd het goede voorbeeld voor je kind!

Wil jij hulp bij het voorbereiden van een gesprek hierover met de andere ouder of wil je de communicatie tussen jullie verbeteren? Laten we dan vrijblijvend eens met elkaar afspreken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie hoor je van mij wat ik voor jou kan betekenen.

Tot snel,

Mendi 

Succesvol Scheidingscoach & Mediator 

www.mendidebruijn.nl 

06 -12439957

Lees hier de andere blogs van Mendi de Bruijn

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× twee = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.