Menu

Positief Opvoeden, tips voor de feestdagen

quality time is het mooiste kado

Veel ouders genieten van de stralende glimlach en enthousiaste uitroepen van hun kinderen als die de geschenken uitpakken met verjaardagen, of feestdagen zoals Sinterklaasavond en Kerst.

Maar bedenk als ouder dat je je kind niet altijd het duurste cadeau hoeft te geven en dat aandacht krijgen voor een kind al heel waardevol kan zijn. De ‘cadeautjes van aandacht’ kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Die zijn belangrijker dan al het speelgoed bij elkaar.

Hoe zien die bijzondere ‘cadeautjes’ eruit?

Het ontwikkelen van een hechte band tussen ouders en kinderen begint met alledaagse dingen. Regelmatig even tijd vrijmaken voor je kind, al is het maar een paar minuten, kan veel betekenen. Deze zogenoemde quality time zit eerder in de kleine momenten van alledag dan in speciaal geplande activiteiten. Wanneer je kind naar je toekomt om iets te vertellen, te vragen of jou iets te laten zien, stop dan je bezigheden en besteed even tijd aan je kind. Een kort moment van aandacht is vaak genoeg voor een kind om weer verder te kunnen met waar hij mee bezig was. Deze momenten van betrokkenheid bij je kind, hoe kort ook, zijn van grote waarde. Je laat daarmee zien dat je geïnteresseerd bent in waar je kind mee bezig is of wat hij te vertellen heeft. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

Positieve aandacht

Korte momenten van echte aandacht, bieden je kind ook de kans om van alles te leren. Wanneer je de tijd neemt om met je kind te praten, helpt dat hem om gesprekken te leren voeren en zich in woorden uit te drukken. Je kunt kinderen ook leren luisteren door te vertellen wat je hebt meegemaakt en je ervaringen met je kind te delen. Bedenk: door aandacht te geven aan leuk en plezierig gedrag van je kind voorkom je dat kinderen op een vervelende manier om aandacht gaan vragen.

Natuurlijk heeft speelgoed geven ook goede kanten. Vooral als het kinderen stimuleert om lekker bezig te zijn. Maar dit hoeven echt niet altijd de duurste cadeaus te zijn.

We wensen je gezellige feestdagen!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.